2011. máj 06.

Jenson Button volt a második szabadedzés legjobbja Isztambulban

írta: FormaNet
Jenson Button volt a második szabadedzés legjobbja Isztambulban

A McLaren kihagyta a délelőtti esős tréninget, most azonban bepótolták lemaradásukat, és Jenson Button megfutotta a második edzés leggyorsabb körét, míg csapattársa Lewis Hamilton a harmadik lett. A wokingiak után a Mercedes zárt legjobban, Nico Rosberg ismét második lett, Michael Schumacher pedig egy negyedik helynek örülhet. 

A délutáni szabadedzés kezdetére felszakadoztak a felhők, sőt a pályán már csak néhány nedves folt emlékeztetett a délelőtti zuhéra. Mivel az első másfél órás gyakorláson senki nem volt túlzottan aktív, így számítani lehetett arra, hogy az ideálisabb körülmények között minden csapat szorgalmas lesz.

A versenyzők a zöld jelzés után azonnal ki is hajtottak az isztabuli aszfaltcsíkra, és néhány perc elteltével már az elő mért idő is megszületett Sebastien Buemi jóvoltából.
A délelőtt csúnyán kicsúszó Sebastian Vettel kocsiját nem tudta menetkészre állítani a csapat, így a német csak nézőként vett rész a délutáni gyakorláson. (Vettel délelőtti balesete itt megtekinthető)
 
Buemi első, 1:33-as körét - a folyamatosan javuló körülmények miatt - nagyon gyorsan faragták egyre lejjebb az érkezők, aminek köszönhetően az első órában szinte folyamatosan változott az élen állók sorrendje.
A Mercedes versenyzői délelőtt a második-harmadik helyet szerezték meg, és jelenleg úgy tűnik, hogy okozhatnak meglepetést a vasárnapi futamon. Nico Rosberg és Michael Schumacher ugyanis szinte mindvégig az élmezőnyt erősítette. Egy óra elteltével Rosberg 1:26. 961-es idővel állt az élen, míg csapattársa Schumacher a harmadik legjobb idővel rendelkezett, kettőjük közé pedig az első edzést kihagyó Lewis Hamilton férkőzött be.  
Az esős tréningen szinte végig domináló Alonso csak a mezőny végén tanázott ekkor (17.hely), ráadásul a spanyol megpörgött az ötös kanyarnál, majd a bokszba visszafelé menet megállt alatta a Ferrari. Nagy probléma nem történhetett a kocsival, ugyanis a spanyol az utolsó negyed órában már újra rótta a köröket.
 
Rosberg még a keményebb keverékeken futotta meg legjobb idejét, de hamarosan előkerültek a lágygumik is, többek között a McLarenre. Ezzel együtt is, csak Jenson Button tudta átugorni az élen álló Mercedest, illetve Rosberg is faragott saját idejéből, de ez már csak a második helyre volt elég. A vörös bikáknál egyedül Webber tartotta a frontot, aki Hamilton és Schumacher után az ötödik helyen végzett, az ausztrált pedig Felipe Massa és Vitalíj Petrov követte.
 
A középmezőny legjobbja két újonc, Paul di Resta (Force India) és Sergio Perez (Sauber) lett. A top10-es listát Adrian Sutil zárta, míg a délelőtti edzés legjobbja, Fernando Alonso csak a 11. lett.  
A mezőny hátsó régiójában a Virginnek az utolsó pillanatokban sikerült "legyőznie" a Hispania autóit. Az utolsó helyen végül Vitantonio Liuzzi zárt (persze a mért idő nélküli Vettelt leszámítva) ), aki öt és fél másodperccel maradt el az élen álló Buttontól.
A mezőny legszorgalmasabb pilótája Jarno Trulli volt, ráadásul a Lotus olasz versenyzője nem csak sereghajtó társainál, de még Kamui Kobajasinál is jobb időt autózott.  
 
Második szabadedzés eredménye:
 
 
 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 isztambul formula 1 török nagydíj jenson button második szabadedzés