2011. máj 08.

Bahrein kész még idén fogadni a Formula-1 mezőnyét

írta: FormaNet
Bahrein kész még idén fogadni a Formula-1 mezőnyét

A Bahrain International elnöke  szombaton bejelentette, hogy készen állnak arra, hogy még ebben az évben fogadják a száguldó cirkusz mezőnyét. 

 Az eseménnyel kapcsolatban a május elsejéről módosított időpont június harmadikán jár le, amikor az arab állam nagydíjának szervezői, a Nemzetközi Automobil Szövetség, és a kereskedelmi jogok tulajdonosa, Bernie Ecclestone (FOM) tárgyalóasztalhoz ül, hogy végleges döntést hozzanak a márciusban – belpolitikai okok miatt - elhalasztott Bahreini Nagydíj későbbi időpontban történő megrendezéséről.
 
A létesítmény elnöke, Zayed Rashed Al Zayani elmondta, készen állnak arra, hogy fogadják a mezőnyt még ebben az évben.
 
"Boldogok vagyunk, hogy a Formula-1 visszatérhet Bahreinbe. Eddig már hét nagydíjat rendeztünk, és ezt szeretnénk folytatni. Mi sohasem kérvényeztük, hogy mi rendezzük az első versenyt. Mi csak annyit kértünk, hogy halasszuk el. Soha sem törölték, így vissza is állítható. Márciusban azt mondtuk, hogy folyamatosan figyelemmel kell kísérni az eseményeket. És mi valóban ezt tettük. Mi figyeljük a helyzetet, és a dolgok reményt keltőek. A biztonság most már nem kérdés, és biztos vagyok abban, hogy minden visszaáll a normális kerékvágásba. Ha  a logisztikai szempontokat megnézzük, és találunk helyet az idei naptárban, akkor mi nagyon várjuk a visszatérést."
 
Az elnök elmondta, hogy ez egyelőre csak az ő döntésük, és tisztában van azzal, hogy a 2011-es visszatéréshez sok feltétel kell még, és maguk a csapatok is befolyásolhatják az F1 visszatérését az országba.
 
„Ha csak rajtunk múlik, mi készen állunk. Örülnénk ennek. Készek vagyunk fogadni a mezőnyt. De sajnos ez egyelőre csak a mi döntésünk. Sok tényezőtől függ ez a dolog. A legjobbakat reméljük, és természetesen azt, hogy a verseny még idén visszatér"- bizakodott az elnök.
 
 
A labda most már Bernie Ecclestone-nál és az FIA-nál van. A porondmester véleményéről nem lehetnek kétségeink, hiszen ő maga kezdeményezte a május elsejei határidő meghosszabbítását, amivel időt szeretett volna nyerni mind a rendezők, mind saját maga számára. Az ő döntése elsősorban pénzügyi döntés lesz.
Más a helyzet az FIA-val, aki szintén a széria érdekeit kell, hogy szem előtt tartsa a döntés meghozatalánál, de a szövetségre minden bizonnyal komoly nemzetközi nyomás is nehezedik, elsősorban jogvédők részéről, akik az emberi jogok porba tiprásával vádolják az arab állam vezetését. 
Az FIA-nak tehát mérlegelnie kell a biztonság mellett azt a tényt is, hogy a száguldó cirkusz társadalmi felelőség vállalása összeegyeztethető-e egy olyan rendszer nemzetközi szerepeltetésével, ahol a rend letéteményesei a fegyverek és a katonák.
Ehhez csatlakozhatnak a Formula-1 legfontosabb résztvevői, a csapatok is, mert bár számukra a verseny a legfontosabb, de már a márciusi események kapcsán voltak olyan vélemények, hogy nem minden áron. Június elején megtudjuk.

 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória       
Szólj hozzá

f1 forma1 fia formula1 fom bahreini nagydíj elhalasztott nagydíj