2011. máj 09.

Statisztikák, érdekességek a Török Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek a Török Nagydíj után

Sebastian Vettel idei harmadik, F1-es pályafutásának 13. trófeáját gyűjtötte be Isztambulban, amivel immár feliratkozott a futamgyőztesek örökranglistájának Top20-as listájára. A legifjabb világbajnok éppen annyi diadalt tudhat már háta mögött, mint a Ferrari első bajnoka, Alberto Ascari, illetve David Coulthard, akinek 2008-as visszavonulása után Vettel elfoglalhatta a vörös bikák egyik autóját.


 
- Pole pozíciók számát tekintve még ennél is jobban áll az egyelőre hibátlan teljesítményt produkáló német, hiszen idén még nem talált legyőzőre szombat délutánonként. Vettel összességében már 19 alkalommal indulhatott első rajtkockából a szériában, amivel jelenleg a 12. helyen áll a statisztikák tabelláján, és ami már csak egyel kevesebb, mint a kétszeres világbajnok, Fernando Alonso eddigi rajtelsőségeinek száma. 
Érdekesség, hogy legutóbb éppen a Ferrari spanyolja volt az, aki zsinórban ötször bérelte ki rajtrács legelőkelőbb helyét (2006), melyet Vettel most Törökországban beért, hiszen a 2010-es évadzáró Abu Dzabi Nagydíj óta immár egymás után öt alkalommal volt az időmérő legjobbja. 

Az egymást követő rajtelsőségek abszolút rekordját egyébként Ayrton Senna tartja, ám ha Seb ilyen könnyedén folytatja menetelését, akkor ezt a rekordot beállíthatja már az idei évad 7. versenyhétvégéjén, a Kanadai Nagydíjon.
 
Legtöbb egymást követő pole pozíció:
Ayrton Senna: 8 (1988. Spanyol Nagydíj – 1989. Amerikai Nagydíj)
Ayrton Senna: 7 (1990. Spanyol Nagydíj – 1991. Monacói Nagydíj)
Alain Prost: 7 (1993. Dél-Afrikai nagydíj – Kanadai Nagydíj)
Michael Schumacher: 7 (2000. Olasz Nagydíj – 2011. Brazil Nagydíj)
Niki Lauda: 6 (1974. Holland Nagydíj – Olasz Nagydíj)
Ayrton Senna: 6 (1988. Brazil Nagydíj – Amerikai Nagydíj)
Ayrton Senna: 6 (1989. Belga nagydíj – Ausztrál Nagydíj)
Nigel Mansell: 6 (1992. Dél-Afrikai nagydíj – Monacói Nagydíj)
Mika Häkkinen: 6 (1999. Brit Nagydíj – Olasz Nagydíj)

- Alonso tehát valószínűleg hamarosan egyel lejjebb került a rajtlesőségek statisztikájában, ugyanakkor némi vigaszt jelenthet számára idei első, összességében pedig 64. dobogós helyezése. Mindemellett az egyetlen olyan versenyző a mezőnyben, aki az utolsó 10 futamon mindannyiszor pontot szerzett.  Nem mellesleg ez idáig a házi versenyt is uralja a spanyol, hiszen idén még mind a négy futamon előrébb végzett csapattársánál. Ugyanezt elmondhatja magáról Sebastian Vettellel, Nico Rosberg, Heikki Kovalainen és Vitantonio Liuzzi is. 

- A regnáló világbajnok egyelőre nem csak pontokban, de az élen töltött körök számát tekintve is magasan veri a teljes mezőnyt.
Törökországban ugyan egyetlen egy kör miatt nem rajt-cél győzelem került fel a neve mellé (Jenson Button a három kiállásos taktikájának köszönhetően ugyanis az első bokszlátogatása előtt, egy kör erejéig az élen száguldhatott), de az eddigi négy futamon a német nem kevesebb, mint 80.7 százalékban bitorolta az első helyet.

2011- Élen töltött körök száma a Török Nagydíjat követően: 
Sebastian Vettel: 184/228 (80.7%)
Jenson Button: 14/228 (6.14%)
Nico Rosberg: 14/228 (6.14%)
Lewis Hamilton: 9/228 (3.95%)
Fernando Alonso: 4/228 (1.75%)
Felipe Massa: 3/228 (1.32%)

- Vettel csapattársa, Mark Webber az utolsó körökben, nagy csatában biztosította be csapatának a kettős győzelmet, így a Red Bull 2005-ös fennállása óta összességében a kilencedik dupla diadalt ünnepelhette. Ezzel kettősgyőzelemmel a csapat  átugrotta a Lotust, a Tyrellt és a Brabhamet (mindhárom alakulat nyolc kettős győzelmet aratott az F1-ben), és jelenleg a negyedik helyen áll a Ferrari, a McLaren és a Williams mögött. A következő ugrásig azonban még sokat kell várniuk, ugyanis a harmadik helyet elfoglaló Williams eddigi történelme során összesen 33-szor örülhetett kettős diadalnak. (Ferrari: 81, McLaren: 47)
 
Webber nem csak idei legjobb eredményét könyvelte el Törökországban, de immár zsinórban harmadjára futotta meg a verseny leggyorsabb körét. Az ausztrál már 10 éve van a száguldó cirkuszban és mindezidáig mindössze kilenc alkalommal volt a verseny leggyorsabbja, ami jelenleg egy 33. helyre elegendő a listán. Ebben a kategóriában a Top3: Michael Scumacher (76), Alain Prost (41) és Kimi Räikkönen (35)
 
Érdekesség, hogy a kettes rajtszámú Red Bull pilótájának idei teljesítménye egy igen konstans menetelés mutat: 5, 4, 3, 2. Ha ez a számsor folytatódik, akkor Barcelonában Webber a dobogó legtetején pezsgőzhet. 

- Jenson Button eddig megtett versenyköreinek számát illetően Isztambulban a 22. körben lépte át a bűvös tízezres határt. A jelenlegi mezőnyből nála csak hárman jegyeznek több kört a széria eddigi történelmében: 
1. Rubens Barrichello: 15784
2. Michael Schumacher: 15121
3. Jarno Trulli: 11652
4. Jenson Button: 10036
Az első helyen álló Barichello egyébként versenykörök számát tekintve abszolút rekorder, majd őt követi Michael Schumacher és David Coulthard (12394 kör). Buttont az örökranglistán jelenleg még Giancarlo Fisichella (11509), Riccardo Patrese (11.346) és Alain Prost (10540) is megelőzi, így a brit egyelőre a nyolcadik helyen áll a veteránok csatájában.

- A Török Nagydíjon megdőlt a bokszkiállások rekordja, hiszen összességében 81 alkalommal foglalták le szerelőiket a versenyzők. Mindezidáig az 1993-as Európa Nagydíj tartotta a csúcsot 69 bokszlátogatással, ám akkor az időjárás szólt közbe a verseny menetébe. Az idei bajnokságban azonban eddig egyszer sem kellett csapadék a verseny izgalmaihoz, és ami még „hiányzott” az idei szezonból, az a SafetyCar. Ennek ellenére a mezőnyből már csak a Red Bull, a McLaren, és a Ferrari mondhatja el magáról, hogy pilótái mind a 228 kört teljesítették. Rajtuk kívül pedig csak a sauberes Kamui Kobajasi száz százalékos. 

- 2011-ben Vettel eddig minden versenyen dobogón ünnepelhetett, ráadásul háromszor annak is a legfelső fokán. Ilyen magabiztosan legutóbb 2004-ben Michael Schumacher kezdett, bár akkor a német száz százalékos volt, hiszen mind a négyet megnyerte (sőt az ötödik nagydíjat is).

2011-es dobogós helyezések a Török nagydíjat követően:
Sebastian Vettel: 4 (3x első hely és egy második hely)
Lewis Hamilton: 2 ( egy első hely és egy második hely)
Mark Webber: 2 (egy második hely és egy harmadik hely)
Jenson Button: 1 (második hely)
Vialíj Petrov: 1 (harmadik hely)
Nick Heidfeld: 1 (harmadik hely)
Fernando Alonso: 1 (harmadik hely)
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

statisztika f1 isztambul formula 1 2011 török nagydíj