2011. máj 10.

Johnny Herbert: Az új generáció már nem tart Schumachertől

írta: FormaNet
Johnny Herbert: Az új generáció már nem tart Schumachertől

Michael Schumacher tavalyi visszatérése óta szinte folyamatos kritikák kereszttüzében áll, melyek leegyszerűsítve két táborra oszlanak. Egyesek már az elejétől fogva értelmetlennek találták a német legenda visszatérését, és néhány verseny után azonnal nyugdíjazásról harsogtak, míg a kritikák pozitív oldalán számos olyan vélemény hangzott el, ami az autó gyenge teljesítményével érvelt Schumi mellett. Azzal azonban nagyjából mindenki egyetértett, hogy a második évben már tisztább képet kaphatunk a hétszeres bajnok erejéről, és az elmúlt hétvégén Törökországban bizony a negatív vélemények felé billent a mérleg. 


 
A szabadedzéseken még bizakodásra adott okot a 42 éves pilóta hétvégi szereplése, hiszen az időmérő előtti edzésen mindössze egy ezredmásodperccel volt lassabb a lista tetején záró  Sebastian Vetteltől, illetve ezt megelőzően, a pénteki napon is mindkétszer az élmezőnyben foglaltak helyet csapattársával, Nico Rosberggel együtt. 

Ezt a teljesítményt Rosberg szombat délután is tartani tudta, hiszen a Red Bullok után ő volt a mezőny legjobbja. Schumacher viszont csak a nyolcadik rajtkockába kvalifikálta magát, és még ő maga sem értette mi történt az időmérő hajrájában. 
Az optimista rajongótábor itt még továbbra is bizakodhatott, hiszen - ahogy mondani szokás - a verseny végén osztják a pontokat, és Schumachertől láttunk már az idén is jó rajtot.
Ez e remény azonban villámgyorsan szertefoszlott, mert a rutinos pilóta egy igen buta balesetbe keveredett Vitalíj Petrovval, miután figyelmetlenül nem adott elég helyet az előtte elforduló orosz vetélytársnak. A W02-es első szárny cserére kényszerült, ami így nagyjából el is döntötte Schumacher futamát. Néhány remek csatával ugyan szórakoztatta magát, és a közönséget, de ezek többségében alulmaradt, még például egy Sauberrel (Kamui Kobajasi) szemben is. Végül pont nélkül, egy 12. hellyel kellett megelégednie, a világbajnoki tabellán pedig jelenleg csak a 11. helyen áll mindössze 6 ponttal, míg csapattársa már 20 egységénél tart. 

Isztambuli gyengécske szereplése után természetesen nem meglepő, hogy újra felerősödtek azok a hangok, melyek a visszavonulást javasolják. Most például Schumacher egykori csapattársa, Johnny Herbert fogalmazta meg véleményét. A brit pilóta egyszerűen úgy látja, hogy a mai F1-es generáció már jobb mint a néhány évvel ezelőtti mezőny, és mivel a hétszeres bajnok nyilvánvalóan a győzelemért tért vissza a száguldó cirkuszba, így véleménye szerint itt az ideje, hogy szögre akassza sisakját, mert ez egy lehetetlen küldetés ebben a mezőnyben. 
 
Herbert 1995-ben a Benettonnál volt Schumacher csapattársa

 
"Michael nem azért tért vissza, hogy a középmezőnyben autókázzon. Az volt a célja, hogy a Mercedesből is győztes csapatot csináljon, de ez nem sikerült. Ezért meglepődnék, ha úgy döntene, hogy folytatja a versenyzést. Nyilvánvaló tény, hogy már nem ő a legjobb pilóta a pályán, de azt gondolom, hogy nem ő veszített a képességeiből, hanem egyszerűen ez a fiatal generáció jobb nála. A múltban jellemző volt, hogy már csak a neve miatt is egy versenyző kétszer is meggondolta, hogy egyáltalán támadásba lendüljön-e ellene, ma azonban ezek a fiatalok már nem tartanak tőle. Ezért sokkal több incidensbe és olykor balesetbe keveredik most is, és már tavaly is." – érvelt Herbert a The Nation napilapnak adott interjúban. 


szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 formula 1 michael schumacher johnny herbert