2011. máj 13.

F1 fantázia Lewis Hamiltonnal

írta: FormaNet
F1 fantázia Lewis Hamiltonnal

A Formula1.com jóvoltából (Sebastian Vettel és Rubens Barrichello után) most a McLaren világbajnok versenyzője, Lewis Hamilton kalauzol el minket F1-es fantáziavilágába. Megtudhatjuk például, hogy csapatvezetőként kit ültetne autójába jelenlegi riválisai közül, melyik két egykori legenda párharcát nézné szívesen, vagy éppen ő maga melyik egykori világbajnoknak lenne a csapattársa.

 
Ha egy új utcai pályához ki kellene választanod egy várost a világ bármely pontján, akkor melyik város lenne az, és miért?

Lewis Hamilton: Ó ez vagy London, vagy Las Vegas lenne. Azt hiszem Las Vegas rendkívül szórakoztató, és mindenki számára nagyszerű hétvége lenne. 
 
Ha választhatnál egy korábbi világbajnokot csapattársadnak, kit választanál és miért?
 
LH: Ayrton Senna. Ő volt a legnagyobb. Szeretnék ellene versenyezni.

A múltban már rengeteg újítás volt a Formula-1-ben, az aktív felfüggesztés, turbófeltöltés, hat kerék és még sorolhatnánk a listát. Ha a múltból visszahozhatnál egy innovációt, melyik lenne az, és miért?
 
LH: Azt hiszem, hogy ez az állítható hasmagasság lenne. Láttam hogy működött ez Senna autóján. Ő tudott vele bánni – ez igazán nagy volt. 

Milyen újításokat látnál szívesen a jövőben?
 
LH: Hiányzik a V12-es motor, és a régi V10-es is. Szeretnék a jövőben nagyobb abroncsokat, és újabb ötleteket a kocsikon. Például mint egy James Bond autó: ha megnyomok egy gombot, akkor olaj folynak ki a kocsi hátuljából – ez igazán jó lenne, és még segítene is. 

Ha ki kellene választanod egy pályát a világ bármely pontján, akár a múltból is, és csak ezen az egy pályán versenyezhetnél életed végéig, melyiket választanád, és mi alapján döntenél?

LH: A Nordschleifét választanám. Csodálatos lenne. Ez a 20 kilométeres pálya minden egyes alkalommal szolgálna valami újjal, és folyamatosan lehetne rajta tanulni. Garantáltan sosem lenne unalmas. Minden évben elmegyek oda vezetni, természetesen idén is. Óriási élmény. 

Maserati, Alfa Romeo, Tyrrell, March. Ez csak néhány csapat a múltból, akik már nem szerepelnek a szériában. Melyik egykori alakulatnál versenyeztél volna szívesen, és miért?

LH: Az hiszem, hogy a Tyrrellt mondanám. A maguk idejében egy sikertörténetet írtak, és Ken Tyrrell egy igazi agyafúrt csapatvezető volt. 

Tervezhetnél egy új F1-es versenypályát, melyben az összes kedvenc kanyarod benne lehetne, akkor melyik három lenne a listád élén?
 
LH: Spa-Francorchampsból az Eau Rouge, Monacóból a Mirabeau, és Silverstone-ból a Bridge.

Ha visszautazhatnál a múltba, és az 1950-es évektől az 1990-es évekig bármelyik évtizedben versenyezhetnél, melyik évtizedet választanád ki, és miért?

LH: Az 1980-es éveket választanám, esetlen a korai ’90-es éveket. Ezekben az időkben kezdtem Formula-1-et nézni, és ekkor döntöttem úgy, hogy egy szép napon majd nekem is ez lesz a hivatásom. És persze a kocsik kinézete is nagyon menő volt, és bámulatos volt ahogyan ezekkel az autókkal versenyeztek a pilóták.

Milyen jelenlegi szabályon változtatnál, és miért?

LH: Jó lenne nagyobb motor, fülsüketítő hanggal. Azt is szeretném ha a tankolást visszahoznánk, mert könnyebb volt az autó a verseny elején, mint most.
 
Ha két különböző korból választhatnál két egykori pilótát, és megnézhetnéd, hogyan versenyeznek egymás ellen, akkor kiket választanál, és miért?

LH: Juan Manuel Fangio versenyét megnézném Ayrton Senna ellen. Ők ketten mindenidők legnagyobb versenyzői, és jó lenne megnézni, hogy ki a legjobb. 

Ha csapatfőnök lennél, akkor a jelenlegi mezőnyből melyik pilótát alkalmaznád (saját magadat, vagy csapattársadat kivéve)?

LH: Azt hiszem Nico Rosberget venném meg. Egy versenyző érkezésénél mindent meg kell vizsgálni. Fontos, hogy következetes döntés legyen, és harmonizáljon a csapattal is, és mindennel. Egy csapatvezetőnek minden szempontot át kell gondolnia.

Jelenleg 19 versenypálya van a világon, ami része a Formula-1-es versenynaptárnak. Ha egyet még hozzáadhatnál, melyik lenne az?
 
LH: A dél- afrikai Kyalamit választanám, mert a világ ezen része valahogy hiányzik a naptárból.  

Hivatalos vagy egy vacsora partira, és magaddal vihetsz négy embert. Kiket hívnál meg?
 
LH: Kiket hívnék meg? Senkit. Inkább lányokat szeretek meghívni. 

Lehetőséged lenne, hogy egy legendás Formula-1-es autót vezethess a múltból. Melyiket választanád?
 
LH: A McLaren MP4/4-et. Ez a kedvencem. Vezettem is már, úgyhogy tudom mit beszélek. Ez egy fantasztikus kocsi volt. 

 
Tetőtéri medence, tekepálya, sushi bár – ez csak néhány dolog, ami a legtöbb F1-es alakulat rendelkezésére áll. Ha egy dolgot hozzátehetnél még, ami a csapatod lakóautójához tartozna, mi lenne az?
 
LH: Jó lenne egy golf szimulátor, egy szauna és gőzfürdő, és masszőr lányok. Ja és egy hangstúdió. Most, hogy belegondolok, egy stúdió fantasztikus lenne.

Tegyük fel, hogy éppen most nyerted meg a világbajnoki címet. Hol fogyasztanád el az ünnepi vacsorádat, és milyen menüsort választanál? 

LH: A legjobb az, ha az ember a családjával és a barátaival ünnepelhet. Az lenne az álmom, hogy Grenadára repülhessek, ahonnan a családom származik, és hajóra szállnék. Egy igazán szép, öreg hajóra. Reggae zenét, Bob Marley-t hallgatni, és vitorlázni az éjszakában. Ez jó lenne. 
 
 
Formanet, Varga Viktória
 
 
 
 
Szólj hozzá

f1 fantázia formula 1 lewis hamilton