2011. máj 13.

Ők is emberek - Massa és Schumi sikertelenségének okai egy pszichológus szemével

írta: FormaNet
Ők is emberek - Massa és Schumi sikertelenségének okai egy pszichológus szemével

Michael Schumacher, a hétszeres világbajnok továbbra is csalódás okoz szurkolóinak, és bár a csapat folyamatosan megerősíti, hogy maximálisan a legenda mögött állnak, egyelőre nem látszik, hogy a német pilóta idén komolyat tudna alkotni a pályán. Hasonló problémákkal küzd a Ferrari brazil versenyzője, Felipe Massa is. Úgy tűnik, a tavalyi gyenge év után, még idén sem sikerült felvennie a tempót úgy, ahogy az elvárható lenne a remek pilótától.

Az okok mindkét pilótánál igen összetettek lehetnek, részben a technika is okolható a sikertelenségért, de a száguldó cirkuszban az autó, a csapat és a pilóta egy egységet alkotva lehet csak eredményes, így a dolog hátterében minden bizonnyal ott áll az emberi tényező is.
Mindkét remek versenyzőnek más és más az eddigi Formula-1-es pályafutása, mind az eredmények, mind a körülmények tekintetében, sőt a korkülönbség is jelentős, egy ponton azonban rendkívül nagy hasonlóságot mutat a karrierjük. A hasonlóság pedig az, hogy – bár különböző okokból – a versenyzői életútjukban egy törés található.
 
Schumacher 2006-ban visszavonult, és akkor úgy tűnt, hogy ez egy végleges döntés. Massa 2009-ben a Hungaroringen szenvedett nagyon komoly balesetet, és sokáig kétséges volt, hogy visszatérhet az F1-be.
 
Mindkét versenyző hosszabb-rövidebb időre elhagyta tehát a Formula-1-et, és mindketten visszatértek, de a jelek szerint már nem ugyan azok a pilóták ülnek az autókban, akik egykor kényszerből, vagy önként kiszálltak belőle. Ezért a különböző okok keresésénél sokszor halhattuk/olvashattuk mindkettőjüknél, hogy valami megváltozott bennük, már nem a régi önmaguk, holott fizikai felkészültségük egyáltalán (vagy alig) nem gyengébb, mint anno.
 
A dolognak tehát nyilván komoly pszichológiai vonatkozásai lehetnek, de, hogy pontosan mit is jelent ez, erről beszélt a FormaNet magazinnak Szy Katalin, ismert pszichológus, aki általános emberi tulajdonságok alapján tárta fel a pilóták jelenlegi gyengébb szereplésének lehetséges lélektani okait. A korkülönbség Massa esetében a baleset miatt kiegyenlítődést mutat, így a pszichológiai vélemény mindkét versenyzőre adoptálható, de nagyon lényeges, hogy általános emberi tulajdonságok figyelembevételével.
 
„Az idő múlásával az életvezetéssel kapcsolatos preferencia sorrend változik. Kevesebbet hazardírozunk, a biztosra megyünk, mert az élet, minél kevesebb van belőle, annál drágább. Kisebb a kockázatvállalás! Tehát a habitus, a kockázat, felelősség kérdése nagyon fontos az említett két versenyző esetében és minden középút-válságban küzdőnél.
Emellett a kognitív képességek is gyengébbek: a reakcióidő, a gondolkodás, a döntéshozás ideje (hogy egy kanyarba mennyivel rohanjon bele), a reflexek lassulnak. Lassul az információ feldolgozásának útja, az analízis, szintézis, a bejóslás, és a munkamemória.
Mindemellett negyven körül az életközép válság rontja az én-képet, a magabiztosságot, az én-erőt. Valószínűnek tartom, hogy ezek a pszichés tényezők is szerepet játszanak a gyengébb szereplésben. Az autóversenyzés sport. Fizikai, pszichés és mentális erőfeszítés. A negyvenes nem húsz, és nem harminc. Semmi rendkívüli nincs ebben. Kár, hogy visszatértek, mert tovább rontják az önértékelésüket!”
 
Hogy a két sportolónak mi erről a véleménye, az kérdéses. Egy azonban bizonyos. A harmincas korosztály már megtapasztalhatta magán, hogy amit gyerek fejjel „elkövetni” még nem jelentett problémát, félelem nélkül megvalósíthatónak tűnt, az az idő előrehaladtával egyre nagyobb bátorságot igényelhet, vagy egyszerűen esztelen tettnek minősül.
A pilóták, akik extrém körülmények között mutatják meg versenyről versenyre képességeiket, természetesen jelentősen eltérnek (a félelem megélése tekintetében) az átlagembertől, de szinte biztos, hogy náluk is eljön az idő, amikor már ne vállalnak be olyan dolgot, ami évekkel azelőtt még rutin feladatnak számított. Ezt teljesen természetesnek kell vennünk, hiszen ők is csak emberből vannak.
 

Szöveg: FormaNet, Szy Katalin-pszichológus

Véleményedet várjuk a fórumban

Szólj hozzá

f1 forma1 felipe massa sikertelenség mishael schumacher f1 visszatérők f1 pszichológia