2011. máj 21.

Vettelnek egy mért kör elég volt az edzéselsőséghez

írta: FormaNet
Vettelnek egy mért kör elég volt az edzéselsőséghez

Sebastian Vettel szinte mindvégig a bokszban volt kénytelen eltölteni a kvalifikáció előtti edzés időt, ám az utolsó percekben megfutott mért köre elég volt ahhoz, hogy lealázza a komplett mezőnyt. Csapattársa, Mark Webber mindössze nyolc századdal maradt el, de a harmadik helyen záró Michael Schumacher már majdnem másfél másodpercet kapott honfitársától. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A hétvége utolsó, egy órás szabadedzésének délelőtt 11 órakor rugaszkodott neki a mezőny, de valószínűleg többen már az időmérőre takarékoskodtak, és így a tréning elején érthető módon nem volt akkora nyüzsgés, mint tegnap délután.  
 
A Ferrari sok értékes adattól eshetett el, mert a tegnap használt új hátsó légterelőjüket szabálytalannak minősítette az FIA, így a maranellóiaknak vissza kellett térniük a Törökországban használt specifikációhoz. (erről bővebben itt olvashattok)
 
Negyed óra elteltével Jarno Trulli nyitotta meg a sort, a top pilóták pedig csak nagyjából az edzés felénél kerültek elő. Elsőként Mark Webber, aki egy 1:24-es körrel rögtön fel is ugrott az első helyre. Webber tegnapi legjobbja 1:22.470 volt, így számítani lehetett ennél jobb időkre is.
Az ausztrál pénteki leggyorsabb körét elsőként a Mercedesek közelítették meg, de fél másodperccel így is lassabbnak bizonyultak. Az utolsó percekben aztán éppen Webber dönötte meg a tegnapi csúcsot, és 1:21.749-el visszavette első helyét az ezüst nyilaktól.
 
Nick Heidfeld nem sok időt tölthetett kint a versenypályán, mert mindössze hat kör után az R31-es jobb oldali oldaldobozán lángok csaptak fel, mint később kiderült, a német autójában túl melegedett a hűtővíz.
 
Húsz perccel a leintés előtt már csak Sebastian Vettel neve mellett nem volt mért idő, végül a németnek mindössze egy mért körre maradt ideje, mert mindaddig a kocsi hátulján munkálkodtak a szerelők. Ez az extra rövid idő azonban nem tartotta vissza a red bullos zsenit attól, hogy majd egy tizedet verjen csapattársára. Az 1-es számú RB6-nál a hírek szerint motorproblémát észleltek, ezért kellett Vettelnek várakoznia. 
 
A két Red Bull mögött a két Mercedes, és a két McLaren végzett, Schumacher, Hamilton, Button és Rosberg sorrendben, ám a harmadik legjobb időt autózó Schumacher már több, mint egy másodpercet kapott a vörös bikáktól.
 
Fernando Alonsót még Kamui Kobajasi és Vitalíj Petrov is megelőzte, így a spanyolnak most meg kellett elégednie egy kilencedik hellyel, míg brazil csapattársa, Felipe Massa csak a 11. lett. A két Ferrari közé egy Williams furakodott be, Rubens Barrichellónak köszönhetően. 
 
 
 

A hétvége egyik legnagyobb taktikája ismét a gumispórolás lehet, hiszen a Pirelli legújabb, extra kemény keveréke a versenyzők szerint nagyjából két másodperccel lassabb, mint a lágyabb verzió, így elképzelhető, hogy akár néhány élmenő is hanyagolni fogja a kemény keverékeket annak érdekében, hogy biztos legyen a továbbjutás. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a lágy szettekkel jól gazdálkodjanak.  

Harmadik szabadedzés eredménye:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon

Szólj hozzá

barcelona f1 formula 1 sebastian vettel spanyol nagydíj harmadik szabadedzés