2011. máj 23.

A Hispania óvással fenyeget Monacóban, a fúvott diffúzorok miatt

írta: FormaNet
A Hispania óvással fenyeget Monacóban, a fúvott diffúzorok miatt

A Hispania Racing Team csapatfőnöke, Colin Kolles a tegnapi Spanyol Nagydíj után bejelentette, a Monacói GP előtt óvást nyújt be az FIA-hoz, a fúvott diffúzorok használata kapcsán, amennyiben továbbra is ezzel a technikával versenyeznek a rivális csapatok.

 
Kolles úgy érzi, nincs más lehetőségük, főleg azok után, hogy a hétvégi verseny előtt az FIA is illegálisnak minősítette, és a diffúzorok betiltásáról döntött. Később az irányító testület az azonnali betiltást módosította, és haladékot adott a csapatoknak. (Erről részletesen itt olvashattok.)
 
Charlie Whiting Barcelonában az ügy kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a csapatok számára kevés idő állna rendelkezésre a rendszer átalakítására, és bár meggyőződése, hogy a folyamatos gázáramlás a kipufogóból komoly aerodinamikai támogatást nyújt az autók számára, alaposan ki kell vizsgálni az alkalmazást.
 
A Mercedes csapatvezetője Ross Brawn úgy véli, a kipufogó gáz hasznosítása mindenképpen innovatív megoldás, ezért nagy kár lenne, ha a Nemzetközi Automobil Szövetség gátolná ezekez a technológiákat, mert ez az egyéb alkalmazások fejlesztése terén is megtorpanáshoz vezetne.
 
Kolles azzal érvelt, hogy csapata is elkezdte a fúvott diffúzorok fejlesztését, de miután az FIA először betiltotta, így ők le is álltak a fejlesztéssel.
 
A HRT csapatfőnöke szerint az óvás mindenki számára egy lehetőség, és nem tudnak eltekinteni ettől, mert azok a csapatok, akik alkalmazzák ezt a – már több esetben is vitatott – technológiát, komoly előnyre tesznek szert a többiekkel szemben.
 
Kolles az idevonatkozó szabályt betűről betűre ismeri, és hangoztatta is amikor azt kérdezték, miért nem látnak más lehetőséget, mint a tiltakozás:
 
„Teljesen egyetértünk Charlie Whiting azon nézetével, és nem vagyunk ezzel egyedül. Azt gondolom, ha nem tiltják be Monaco előtt, nem lesz más választásunk. Tiltakozni fogunk. Lényeg az, hogy nagyon világosan kijelentette, nem felel meg az előírásoknak. Nem lehet befolyásolni az aerodinamikát forró kipufogó gázzal, és nem befolyásolható mozgó alkatrészekkel sem, mint a gázpedál, vagy a motor, vagy bármi más. Szóval ez illegális, és hatalmas előnyt jelent a többi csapat számára.”
 
A fúvott diffúzort a Hispania mellett a Williams és a Virgin sem használja. A Williams részéről nem jelentettek tiltakozást, de a brit alakulat is szeretné egyértelműsíteni az erre vonatkozó szabályokat. Sam Michael technikai igazgató szerint vannak érvek és ellenérvek a technika használatával kapcsolatban, és csapatának semmiképpen sem célja annak betiltása, ha az legálisan is működtethető.
 
A Hispania tiltakozása minden bizonnyal nagy port kavarhat az F1 berkein belül, hiszen a Monacói Nagydíjig is csak néhány nap áll az istállók rendelkezésére. Az FIA is igen nehéz helyzetbe kerülhet, mivel Charlie Whiting kijelentése és szabályértelmezése szolgáltat igazi alapot a HRT esetleges tiltakozásához, amit az irányító testületnek kötelessége objektíven vizsgálnia. Ezzel a spanyol kis csapat nem növeli népszerűségét a száguldó cirkusz mezőnyében, pedig a folyamatosan gondokkal küzdő alakulatnak nem jönne rosszul néhány belső támogató. Azt azonban nyugodtan kijelenthetjük, hogy amennyiben a spanyolok ettől a kikényszerített döntéstől bármiféle javulást várnak eredményeik tekintetében, figyelembe véve eddigi „sikereiket”, ez jelenleg még a vicc kategóriába sorolható.
      

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon

Szólj hozzá

f1 forma1 formula1 óvás hispania rt fúvott diffúzor colin:kolles