2011. máj 24.

A Pirelli szerint Monacóban is a gumiké lehet a főszerep

írta: FormaNet
A Pirelli szerint Monacóban is a gumiké lehet a főszerep

Monacóban a Pirelli szuperlágy gumija újabb stratégiai kihívás elé állítja az F1-es csapatokat. Az új keverék a hercegségben debütál, és az olasz gumigyártó jelezte, hogy a versenyen ismét kiemelkedő jelentősége lesz a jól megválasztott gumitaktikának.

A Pirelli ezen a hétvégén a lágy és a szuperlágy keverékeket viszi a versenyre. A lágy keverékkel már volt idejük megismerkedni a csapatoknak, hiszen az eddigi versenyeken ez volt az egyik opció. A szuperlágy azonban mindenki számára teljesen ismeretlen még.
A lágy gumik általában 15 körön keresztül megfelelő tapadást biztosítanak, ám sokan kritizálják azért, mert a végén az elhasználódás rendkívül gyors ütemben történik, főleg azoknál a pilótáknál, akik nem túl kíméletesen bánnak az abroncsokkal.
 
Az olasz gumiszállító ezt fejeli meg Monte Carlóban azzal, hogy egy még gyorsabban elhasználódó keverékkel igyekszik kiszámíthatatlanabbá tenni a versenyt.
A Pirelli szakemberei szerint ez a keverék tíz körnél nem bír majd többet, viszont szinte azonnal üzemi hőfokra melegszik, és az elhasználódásig nagyon komoly teljesítményre képes.
Az olasz cég azonban azt is hozzátette, hogy a verseny elején, amikor még tele vannak az üzemanyagtankok (kb. 200 liter), még tíz kört sem biztos, hogy bírnak majd a kerekek, ezzel tehát a csapatoknak már az időmérő során számolniuk kell.  
 
A Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery arra figyelmeztette az istállókat, hogy a szuperlágy gumik gyors elhasználódása, ám a használat során nyújtott rendkívüli tapadása, és gyors üzemi hőfokra történő felmelegedése, nagyon alaposan átgondolt stratégiát kíván az eredményes szereplés érdekében.
 
„A szuper lágy gumi célja az, hogy rövid ideig kiemelkedő teljesítményt nyújtson, ennek az ára a rövid idejű tartósság, és ez rákényszeríti a csapatokat arra, hogy alaposan fontolják meg a versenystratégiát” – nyilatkozta Hembery
 

Szöveg, FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon

Szólj hozzá

f1 pirelli forma1 monte carlo formula1 monacói nagydíj gumi stratégia szuper lágy gumi