2011. máj 26.

Alonso uralta a második szabadedzést Monacóban

írta: FormaNet
Alonso uralta a második szabadedzést Monacóban

A második szabadedzésen Fernando Alonso nem nagyon adta át az első helyet, és szinte a teljes másfél órát végig a spanyol uralta. Lewis Hamilton és Nico Rosberg tudta leginkább megközelíteni a ferraris idejét, míg az ötödik legjobb időt autózó Sebastian Vettel már több mint fél másodperccel maradt el. 


Ahogy az lenni szokott, a második szabadedzés már sokkal mozgalmasabban telt, bár a pályaviszonyok nyilván nem javultak olyan rohamosan, ahogy az egy épített versenypályánál lenni szokott. Továbbra is több megcsúszás illetve bukótér-látogatás történt, bár balesetbe egyik versenyző sem keveredett. 
Miután a bokszutcába kigyulladtak a zöld lámpák, alig telt el húsz perc, és már csak az első edzés két „sebesültjének”, Michael Schumachernek és Vitantonio Liuzzinak nem volt mért köre. A délelőtti gyakorlást kihagyni kényszerülő Mark Webber is megkezdhette munkáját, miután csapata kicserélte a váltót a kocsijában.

A szabadedzés első felében Fernando Alonso bérelte ki a legelőkelőbb helyet, majd őt követte Nico Rosberg, Jenson Button és Lewis Hamilton. Ekkor azonban még a délelőtt is használt lágyabb keverékeken autóztak a pilóták, de az utolsó negyven percre már előkerültek Monacóban debütáló szuper-lágy abroncsok is. Legelőször Pastor Maldonado és Kamui Kobajasi autóján volt látható, majd amikor az élmenők is felpakolták a pirossal jelölt keverékeket, természetesen rögtön megszületett az első 1:15-ös idő is. 
 
Előbb Sebatian Vettel, majd Felipe Massa került be 1:16 alá, majd pár perc múlva érkezett a Ferrari spanyolja, aki mindhárom szektor leggyorsabbjaként minkét előtte álló kollégájának fél másodpercet adott, és 1:15.123 másodperces körével újra átvette a vezetést. Massa egyébként rengeteget hibázott a másfél óra alatt, és többször is csak egy hajszál választotta el a faltól. 

Leintés előtt fél órával Nico Rosberg, Jenson Button és Lewis Hamilton is befurakodott Alonso és Vettel közé, mindeközben már Schumacher is bőszen rótta a köröket, Liuzzi sérült autóját azonban a Hispania nem tudta menetkészre kalapálni, ezért az olasz nem vett részt a második edzésen. Paul di Resta szintén rövid napot zárt, mert a Force India váltója megadta magát, így az újonc mindössze 15 kört tett meg a pályán. 
 
Vettel mögött Massa, Schumacher  és Webber trió foglalt helyet, közülük a Mercedes veterán pilótája már több mint egy másodperces lemaradásban volt az élen álló Ferrarihoz képest.
Ez a sorrend az edzés utolsó szakaszában már semmit nem változott, a középmezőnyből Adrian Sutil valamint a két Renault volt a leggyorsabb, a listát pedig újra a katalán kiscsapat zárta, majd hét másodperces hátrányban. 

Második szabadedzés eredménye: 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 fernando alonso monacói nagydíj második szabadedzés