2011. máj 26.

Vettel és Alonso volt a monacói első edzés legjobbja

írta: FormaNet
Vettel és Alonso volt a monacói első edzés legjobbja

Egyelőre Monacóban sem történt nagy meglepetés, továbbra is Sebastian Vettel diktálta a tempót az első szabadedzésen. Mögötte Fernando Alonso mindössze egy tizeddel maradt el, a harmadik helyen záró Nico Rosberg pedig nagyjából fél másodperccel maradt el honfitársától. 

Mivel egy utcai pályára érkezett a száguldó cirkusz mezőnye, ezért az első tréningen nem kapkodtak a csapatok, hiszen az aszfalt igen poros, ráadásul egy tűz eset miatt újra aszfaltozták a pálya egy részét, konkrétan az első kanyarnál teljesen friss aszfaltot kapott a mezőny. Az új rétegnek egy áldozata is lett, méghozzá Michael Schumacher, aki megcsúszott a frissen aszfaltozott részen, és összetörte a W02-es elejét. 
Vitantonio Liuzzi az alagút utáni sikánnál rombolt kicsit, de ez a lejtős rész több pilótát is megtréfált, ám néhány csúszkálásnál nagyobb baj nem történt. Egy rövid időre viszont egy csőrepedés is beleszólt az egyébként nem túl intenzív edzésbe, mert víz szivárgott a pályára, így Charlie Whiting néhány percig szüneteltette a gyakorlást. 

Az első mért idő egyébként a Hispania versenyzője, Narain Karthikeyan neve mellé került, de az indiai nagyjából fél óráig egyedül árválkodott a tabellán. Ezt követően szállingózni kezdtek kifelé előbb a Sauber, a Williams majd a Force India autói is. 
Az élcsapatok közül elsőként a McLarenek hajtottak ki, de egy-két kör után visszatértek a garázsba. Mark Webber szintén megtett három kört, de váltóprobléma miatt neki véget is ért a másfélórás program, és az ausztrál idő nélkül fejezte be délelőttjét. 

Egy óra után Felipe Massa valamint a két McLaren foglalta el az első három helyet, mindaddig, amíg meg nem érkezett Fernando Alonso, majd Sebastian Vettel. 
Az utolsó negyed óra tulajdonképpen kettőjükről szólt, és az 1:17-es időket is csak ők tudták túlszárnyalni. Előbb a spanyolnak sikerült 1:16.781-el átvenni a vezetést, de Vettel azonnal kontrázott egy 1:16.619-es körrel. Fernando pár századot még faragott idejéből, de befogni már nem sikerült red bullos vetélytársát.

Felipe Massa végül negyedik lett, elé pedig Nico Rosberg furakodott be. A brazilt a két McLaren követte, majd innentől lefelé már igen nagy hátrányban sorakozott a mezőny többi tagja. A hetedik legjobb időt autózó Pastor Maldonado például már egy másodpercet kapott az előtte lévő Jenson Buttontól, az élen álló német bajnokhoz képest pedig már két másodperc volt a lemaradása. 
A legszorgalmasabb versenyző Karthikeyan volt, ám ez nem mentette meg az utolsó (Webbert leszámítva) helytől. 

Első szabadedzés eredménye: 
 

szöveg: Formanet, Varga Viktória
 

 
 
Szólj hozzá

f1 formula 1 sebastian vettel monacói nagydíj első szabadedzés