2011. máj 27.

Egyre valószínűbb az F1 idei visszatérése Bahreinbe

írta: FormaNet
Egyre valószínűbb az F1 idei  visszatérése Bahreinbe

A Formula-1 teljhatalmú ura továbbra sem adja fel azon elképzelését, hogy a száguldó cirkusz mezőnye még idén visszatérjen Bahreinbe. Az FIA az elhalasztott futam után először május elsejéig adott haladékot az arab országnak arra, hogy nyilatkozzanak, képesek-e biztonságosan megrendezni a versenyt. Az országban nem sokkal az FIA felszólítása után szükségállapotot vezettek be a társadalmi méretű szabadságmozgalmak felszámolására.

 
A határidő lejárta előtt pár nappal (részben Bernie Ecclestone nyomásának engedve) eltolták a határidőt, ám ez a határidő is lejár a jövő héten, azaz június 3-án.
A bahreini szervezők már néhány héttel ezelőtt jelezték, hogy készek fogadni a mezőnyt, de a döntéshez a Nemzetközi Automobil Szövetségnek komoly és átfogó vizsgálatot kell tartania, és természetesen a csapatok véleményét is kikérik majd, ami már most is úgy tűnik, nem lesz egységes az idei visszatérés kapcsán.
 
Ecclestone azonban ragaszkodik a verseny megtartásához, és már a Spanyol Nagydíj hétvégéjén tárgyalt a bahreini szervezőkkel, akik a legmagasabb szinten képviselték országukat. Egyes információk szerint maga a korona herceg is részt vett a megbeszélésen.
Tegnap Ecclestone kijelentette: „Ezek mind rendes emberek, nem hiszem, hogy gond lenne. Csak abban az esetben lenne az, ha valaki így szeretné a figyelmet magára felhívni, ez jó módja lenne. Biztonsági szempontból azonban nem hiszem, hogy bármi probléma lenne.”
 
Figyelmen kívül hagyva bizonyos morális kérdéseket – ami gyakran jellemző az F1-re – attól is tartani lehet, hogy a verseny átütemezése hatással lesz a csapatok logisztikai rendszerére. A csapatok az érvényben levő Concorde Egyezményben húsz futamban maximalizálták a vállalható futamok számát, ám a húsz verseny nagyon szoros program szerint következik egymás után, éppen ezért a csúszás felboríthatja az istállók tervezett évi munkamenetét. Ezzel kapcsolatban a Mercedes csapatfőnöke Ross Brawn már nem tetszésének is hangot adott, a Williams pedig már tavasszal morális problémát vetetet fel a Bahreini Nagydíj kapcsán. Az ügy pikantériája, hogy a Brit Külügyminisztérium jelenleg (és valószínű, hogy a júniusi döntés idején is) nem tanácsolja az ország állampolgárainak az arab miniállamba történő utazást. 
 
 
 
Ecclestone tervei szerint az arab ország október 30-án rendezné meg az elhalasztott futamot, akkor amikor az eredeti elképzelés szerint India debütált volna a száguldó cirkuszban. A maharadzsák földjén ezáltal december 4-én kerülne megrendezésre a záró futam, vagyis egy héttel a tervezett befejezés után.
Az istállók nem csak a logisztikában, de a személyzet teherbíró képességében látják a legfőbb problémát.
 
A jelek szerint ez azonban nem lényeges szempont Ecclestone számára, és az Indiai Nagydíj szervezői is készek a futam időpontjának módosítására, ez a szervezőkön kívül a Force India tulajdonos csapatfőnöke, Vijay Mallya is megerősítette. A futam az elképzelések szerint december 4-én kerülne megrendezésre 
A döntésre még egy hetet várni kell, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a FOM vezére addigra igyekszik olyan helyzetet teremteni, hogy végül idén mégis csak húsz futamos legyen a szezon. 
    

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon

Szólj hozzá

f1 forma1 bernie ecclestone bahreini nagydíj indiai nagydíj