2011. máj 29.

Vettel Monacóban is befoghatatlan volt

írta: FormaNet
Vettel Monacóban is befoghatatlan volt

Sebastian Vettel immár Monacót is kipipálhatja győzelmi listáján. A német pilóta Barcelona után egy újabb kemény futamon van túl, ám hibátlan vezetésnek, és egy piros zászlónak köszönhetően a teljesen más-más stratégián lévő Fernando Alonso, és Jenson Button sem tudta befogni. 
 
 
Idén még csak Red Bull Renault indult pole pozícióból, ami a versenynaptár legkülönlegesebb helyszínén, Monacóban sem volt másként.
Sebastian Vettel mellől Jenson Button rajtolhatott, majd a második sorban a 2-es számú Red Bull valamint Fernando Alonso kapott helyet.
 
Vettel nagyon simán megőrizte vezető helyét a rajt után is, sőt a kör végére máris több mint két másodperces előnyt autózott ki az őt követő Jenson Button előtt. Webbert lerajtolta a  Ferrari spanyolja, és az eddig szinte minden versenyen remekül rajtoló Michael Schumacher szintén sokat veszített. A németet nem csak Felipe Massa, de a hetedik helyről rajtoló csapattársa, valamint Pastor Maldonado és Vitalíj Petrov is megelőzte. Rövid időre Hamilton is elé került, de a hajtűben a hétszeres bajnok szűkebben fordult, így visszavette pozícióját a brittől.
A McLaren így jó néhány körre beragadt a sokkal lassabb Mercedes mögé, majd a tizedik körben Hamilton talált egy kis rést, és beférkőzött a német elé. A mezőny első felében egyébként  Rosbergnek és Petrovnak sikerült a legtöbbet fognia a rajton, mindkét versenyző 2-2 helyet lépett előre.
 
Rosbergnek azonban ugyanolyan gyorsan elkoptak a szuper-lágy abroncsai, mint kollégájának, és amíg Schumit Rubens Barrichello is elkapta a Mirabeauban, addig Nicót Felipe Massa és Maldonado előzte meg.
Így nem is volt meglepő, hogy a 13. körben Schumacher hajtott be először kerékcserére, valamint egy új első szárnyat is kapott így a huszadik hely környékére esett vissza.
Az élmezőny a 16-18 körben tudta le első kerékcseréjét, ami után Button Vettel elé került, ugyanis a német kerékcseréje jócskán elhúzódott. Még rosszabbul járt Mark Webber, akinek szintén nem sikerült zökkenőmentesen a bokszlátogatás, így a 14. helyre tért vissza, bár rajta kívül ekkor még csak az első három pilóta, valamint a két Mercedes váltott abroncsokat.
 
A futam első kiesője Timo Glock volt, majd hamarosan Felipe Massának és Michael Schumachernek is véget ért a versenye. Massa az alagútban kapta el a szalagkorlátot, a Mercedes pedig egyszerűen megállt a pályán a bokszutca bejáratánál. A Ferrari brazilja előtte még némi csetepatéba keveredett Hamiltonnal a hajtűben, így valószínűleg a sérült futómű miatt ment neki a korlátnak. Az eset miatt mclarenest bokszutcáthajtással büntették, mint ahogy nem sokkal előtte Paul di Restát is, aki ugyanezt játszotta el Jaime Alguersuarival.
 
Massa balesete és Scumacher álló autója miatt idén először a Safety Car is akcióba lendült a 34. körben, és négy körön keresztül vezette a mezőnyt.
 
Közvetlenül a baleset előtt az élen álló Button másodjára is meglátogatta szerelőit, Vettel ekkor újra az élre állt. Alonso a biztonsági autós fázis alatt hajtott be csapatához, így az újraindítást követően az első három sorrendje Vettel, Alonso, Button volt. A McLaren a 49. körben újra kihívta Jensont, aki visszatért a harmadik helyre. Ezután már csak az maradt a kérdés, hogy az előtte lévő két pilóta milyen stratégián van.  
 
Az élen álló triót üldöző csapatot közben a Force India pilótája, Adrian Sutil vezette, mögötte pedig Kamui Kobajasi és Vitalíj Petrov autóztak, és mindhárman egy kerékcserés taktikán voltak. 
A Red Bull nagy kockázatot vállalt, mert világbajnokuknak szintén csak egy kerékcserét terveztek be, így a 62. körben Alonso már tolta le a német riválisát, aki annyira feltartotta a piros autót, hogy Jenson Button is villámgyorsan megérkezett a nyakukra.
Az agyon használt gumikon száguldó Vettelre nehéz pillanatok vártak, közben Kobajasi a Mirabeau-nál keményen beesett Sutil mellé, és feljött negyediknek. Webber szintén megelőzte a Force Indiát, miközben csapattársa legelől remekül tartotta maga mögött két riválisát.
 
Nyolc körrel a leintés előtt Adrian Sutil az uszoda előtt nekiment a korlátnak, a mögötte érkező Hamilton lelassított, de a kocsi hátsó szárnya már nem úszta meg, ugyanis az őt követő  Jaime Alguersuari nekiment. A spanyol ki is sodródott, és falnak ütközött, mint ahogy Vitalíj Petrov is, aki pedig a Toro Rossóba csúszott bele. A baleset következtében az orosz pilóta lába megsérült, így nem csak a Safety Car, de az orvosi autó is behajtott a pályára, a futamot pedig a 72. körben piros zászlóval megszakították.
 
A szünetben Vettel új gumikat kapott, és Hamilton autóját is újjáépítette a csapat, ugyanis a sportszabályzat szerint a futam megszakítása alatt szabadon lehet dolgozni a kocsin.
 
Az újraindítást követően az első hármas sorrendje változatlan maradt, és Vettel győzelme innentől kezdve már nem forgott veszélyben.
 
Lewis Hamilton ma kicsit szédült napot fogott ki, és valószínűleg egy újabb büntetéssel gazdagodott, miután a hatodik helyen álló Pastor Maldonadót ütötte ki a versenyből nem sokkal a SafetyCar távozása után. Mark Webber szintén belehúzott és Kamui Kobajasit megelőzve a negyedik helyre jött fel.
A japán sauberes mögött Hamilton a hatodik lett, és bár egy időbüntetést még valószínűleg kiosztanak neki a versenybírák, ám ez már nem veszélyezteti a hatodik helyét.
A hetedik helyen érkező Adrian Sutil már körhátrányban volt, őt követte még pontszerző helyeken Nick Heidfeld , Rubens Barrichello, és Sebastien Buemi.
A verseny leggyorsabb körét (1:16.234) Mark Webber futotta meg.
 
Monacói Nagydíj végeredménye:
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 

  

Szólj hozzá

verseny f1 nagydíj formula 1 red bull sebastian vettel monacói