2011. máj 30.

A Williams most már folyamatos pontszerzést remél

írta: FormaNet
A Williams most már folyamatos pontszerzést remél

A monacói Nagydíjon Pastor Maldonado a verseny utolsó köreiben volt kénytelen búcsút mondani hatodik helyének, miután Lewis Hamilton az újraindítást követően, rögtön az első kanyarban kiütötte. Rubens Barrichellónak azonban a két pontot érő kilencedik helyen sikerült befejeznie a mozgalmas végjátékot, így ha a kettős pontszerzés el is maradt, de a Williams csapat végre fellélegezhet.
 
Soha ezelőtt nem indult még ilyen eredménytelenül Frank Williams alakulatának idénye, Monte Carlo szűk utcai pályáján azonban megtört a jég, ami most rengeteg motivációt adhat mind a pilótáknak, mind a csapat szakembereinek, annak ellenére is, hogy a szerencse most sem állt mellettük.
 
„Jó volt néhány pontot szerezni, de közel álltunk hozzá, hogy ennél is többet szerezzünk. Pastor kimagasló munkát végzett egész hétvégén, így nagy csalódás volt, hogy a versenye a gumifalban ért véget. Az abroncsok jól működtek, és a két kiállás mellett döntöttünk, de a biztonsági autó mindkét alkalommal ellenünk dolgozott. Mindkét versenyzőnknél sokat vesztettünk vele. Bíztató, hogy nem voltak műszaki problémáink, így ez irányban szeretnénk tovább fejleszteni a Kanadai Nagydíjra” – nyilatkozott Sam Michael technikai igazgató a versenyt követően.
 
A brazil veterán, Rubens Barrichello az elmúlt hetekben nem fukarkodott az óvatos kritikákkal, valamint jó tanácsokkal sem, de véleménye szerint jó úton halad a csapat. A közeljövőben még az időmérőn nyújtott teljesítményen javítana, és a szezon további részében az állandó pontszerzést célozza meg. Barrichello elégedett hétvégi eredményével, főleg annak tükrében, hogy véleménye szerint ennél többet is kihozhatott volna autójából, ha nem szól közbe a SafetyCar.
 
„Jó versenyt futottam, de sajnos mindkét biztonsági autós fázis nagyon rosszkor jött. Nagyon élveztem a versenyt, de rendkívül bosszantó volt, hogy éppen az előtt jártam a bokszban, mielőtt behajtott a SafetyCar. De ez már csak ilyen a biztonsági autó vagy segít, vagy nem. Középút nincs. Nekem ezúttal nem segített. Csalódott vagyok Pastor miatt is, hiszen még több pontot gyűjthettünk volna, de ez a néhány pont is nagyon jól jött, és ennek örülök”  - mondta a brazil versenyző, aki azt is elárulta, hogy a következő versenyre a csapat egy új első szárnnyal érkezik.
 
Az istálló műszaki igazgatója, Patrick Head szintén megerősítette, hogy az újabb fejlesztésektől további fellendülést remélnek.
 
„ Mint ahogy az összes csapat, mi is dolgozunk az autón, és sokkal erősebb folytatást várunk a soron következő versenyeken. Elég szörnyű szezonkezdetünk volt, de a Williams egy profi csapat, és tudjuk, hogy még semmi nincs veszve. Minden pályán kihozzuk a legtöbbet magunkból, és képesek vagyunk arra, hogy megcélozzuk a Q3-ba való bekerülést. Tudjuk, hogy mi okozta a problémát az év elején, és most már gőzerővel azon vagyunk, hogy ezt a problémát elhárítsuk”- ecsetelte a szakember, és azt is elárulta, hogy a csapat továbbra is dolgozik egy saját fejlesztésű fújt diffúzoron, ami hasonló a Red Bull verziójához.
 
„Van néhány frissítésünk, és vannak néhányan még rajtunk kívül, akik nem használták a Red Bullokon alkalmazott fúvott diffúzort. Örülünk, hogy e nélkül is tudtunk versenyezni. Nehéz megmondani előre, hogy ez mekkora előrelépés lesz. Már fél úton járunk ezzel a fejlesztéssel, de még nem tudjuk, hogy a versenyen hogyan működik majd. Célunk, hogy a teljesítményünkön javítsunk, hiszen eddig sem a megbízhatósággal voltak gondjaink. Néhány dolgot már sokkal tisztábban látunk, és néhányat még nem egészen, de apró változtatásokkal haladunk előre, és a pénteki naphoz képest már szombatra is, majd a versenyre is sikerült előrébb lépnünk. ”
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

  

Szólj hozzá

f1 williams formula 1 monacói nagydíj