2011. jún 02.

Holnap dönt az FIA Bahreinről - újabb zavargásokról érkeztek hírek

írta: FormaNet
Holnap dönt az FIA Bahreinről - újabb zavargásokról érkeztek hírek

Mint ahogy arról már többször is beszámoltunk, június 3-án, tehát holnap ül össze a Motorsport Világtanács, hogy végleges döntés hozzon arról, megrendezik-e az elmaradt Bahreini Nagydíjat, illetve amennyiben igennel döntenek, várhatóan arról is határoz a testület, hogy pontosan mikor kerülhet megrendezésre a futam.

A jelek nem túl bíztatóak, különösen Bernie Ecclestone számára, és azon szurkolóknak is van okuk az aggodalomra, akik kedvelik az arab mini állam pályáját.
A barcelonai értekezlet valószínűleg olyan helyzetben kezdődik el, amikor Bahrein utcáin ismét zavargások vannak. Az országban tegnap véget ért a rendkívüli állapot, aminek minden bizonnyal köze lehet az FIA tanácskozásához, hiszen egy ilyen politikai helyzet semmiképpen sem túl meggyőző a pozitív döntés kapcsán.
 
A hírek meglehetősen ellentmondásosak. Az arab világról hiteles tudósításokat készítő Al Jazeera televízió szerint újabb tüntetések kezdődtek, amit a karhatalom könnygázzal, és más erőszakos eszközökkel igyekszik megszüntetni, míg az ország hivatalos kommunikációja szerint rend és béke honol Bahreinben. A száguldó cirkusz visszatérése kapcsán a mai napon több olyan nyilatkozat is napvilágot látott a szervezők részéről, melyek szerint semmi akadálya sincs az F1 visszatérésének.
 
Bernie Ecclestone a helyzetet pár hónapja úgy értékelte, hogy csak és kizárólag akkor térhet vissza a mezőny, ha a béke teljes mértékben helyre áll, mert csak így lehet garantálni a Formula-1 résztvevőinek, és természetesen a vendégeknek, és szurkolóknak a biztonságát. A fehér lovag a napokban többször is célzott arra, hogy a széria a csapatok támogatása mellett még idén visszatér (erről itt olvashattok), sőt dátumok is elhangzottak, most azonban az FIA-nak komoly fejtörést okozhat a bizonytalan helyzet, főleg azért, mert már további halasztásra nem nagyon van lehetőség.
 
A döntés holnap minden bizonnyal megszületik, de a jelek szerint semmivel sem tisztább a kép, mint tavasszal.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 forma1 fia bahreini nagydíj zavargások bahreinben