2011. jún 03.

F1 fantázia Paul di Restával

írta: FormaNet
F1 fantázia Paul di Restával

A formula1.com jóvoltából ismét belepillanthatunk egy F1-es versenyző fantáziavilágába. Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Rubens Barrichello után, most a Force India újoncára, Paul di Restára esett a választás. 
 
 
Ha választanod kellene egy várost a világ bármely pontján egy új Formula-1-es utcai pályához, milyen várost választanál, és milyen szempontok alapján döntenél?
 
Paul di Resta: Persze, hogy Edinburgh-öt választanám, hiszen onnan származom. Bár bevallom elég valószínűtlen, hogy ez valaha is bekövetkezik, ezért ha egy reálisabb tippet kellene adnom, akkor New Yorkot mondanám. Nagyon különleges lenne.

Ha választhatnál egy korábbi világbajnokot csapattársadnak, ki lenne az és miért?
 
PDR: Ayrton Senna. Ő igazán különleges volt. Ő volt az első hősöm abban az időben, amikor elkezdtem érdeklődni a Formula-1 iránt. Ha megkérdezné, hogy a múltból ki az aki a legtöbbet jelenti számomra, akkor valószínűleg Jim Clarkot vagy Jackie Stewartot mondanám (mindketten skótok, mint ahogy Paul di Resta is – a szerk.), de őket sohasem láttam versenyezni a pályán, csak történeteket hallottam róluk. De Ayrtont saját szememmel láttam, és pontosan emlékszem arra is, hogy éppen egy gokartversenyen voltam aznap, amikor meghalt.
 
A múlt Formula-1-es újításai között sorakozik az aktív felfüggesztés, a turbófeltöltéses motorok, a hat kerék és sorolhatnánk még… Ha valamelyik innovációt vissza lehetne hozni a múltból, melyik választanád, és miért?
 
PDR: - Valószínűleg a szélesebb gumikat mondanám. Félelmetes lehet akkora mechanikai tapadás mellett vezetni.
 
Milyen innovációkat szeretnél látni a jövőben?
 
PDR: Valahogy meg kellene tartani az autók zaját, mert ez szerves része a Formula-1-nek. Ha ez megváltozna, akkor az nagy veszteség lenne a széria számára. Zaj és sebesség – ez az, amire a rajongó számít akkor, amikor leül megnézni egy versenyt, és ezt meg kell adni nekik.
 
Ha csak egy versenypályán vezethetnél életed végéig bárhol a világon vagy éppen a múltból bármelyik közül, akkor melyiket választanád, és mi alapján döntenél?
 
PDR:  Ez egy nehéz kérdés, egy újonctól, hiszen még nem vezettem minden pályán. Azok közül melyeken már versenyztem, Silverstone-t mondanám. Ez az a pálya, ami a leginkább igénybe veszi az autókat. Nagyon nagy sebességű, és persze Nagy-Britannia a motorsportok hazája. Ezen kívül a csapat gyára is a közelben van, így egyszerű és kényelmes lenne a helyzetünk.
 
Maserati, Alfa Romeo, Tyrell, March - csak néhány csapat, akik már nem részesei a szériának. Melyik egykori csapatnál versenyeztél volna legszívesebben, és miért?
 
PDR: Ez nem az én korszakomból való, de a Tyrrellt szeretném viszontlátni az F1-ben.
 
Ha tervezhetnél egy F1-es pályát, melybe az összes kedvenc kanyarjaid bekerülhetnének, akkor melyik lenne az a három, amit mindenképpen beraknál?
 
PDR: Spából az Eau Rouge-t, Silverstone-ból  a Becketts kanyart és annak ellenére, hogy csak szimulátoron próbáltam még, a szuzukai első forduló lenne a harmadik. Már alig várom, hogy kipróbáljam.
 
Ha visszamehetnél az időben, és 1950-1990-ig bármelyik évtizedben versenyezhetnél, melyik évtizedet választanád, és miért?
 
PDR: Az 1990-es éveket, mert ez volt az az időszak, ami inspirált arra, hogy a jövőmet a Formula-1-ben képzeljem el.
 
A jelenlegi Formula-szabályozásban min változtatnál, és miért?
 
PDR: Visszahoznám a futam közbeni tankolást. Ez sokkal kiszámíthatatlanabbá tette az időmérőket, valamint a könnyebb autókat sokkal élvezetesebb vezetni. Ezen felül a verseny stratégiáknak is nagyobb szerepe lenne, mint most.
 
Ha a Formula-1 nagy versenyzői közül ki kellene választanod két pilótát, két különböző korból, hogy megnézd, hogyan versengenek egymás ellen, kik lennének ők?
 
PDR: Sir Jackie Stewartot és Ayrton Sennát nézném meg egymás ellen.
  
A jelenlegi versenynaptár 19 futamból áll. Ha még egy helyszínt hozzáadhatnál, melyik lenne az, és miért?
 
PDR: Mivel úgy alakult, hogy Bahrein kimaradt, ezért Bahreint adnám hozzá.
 
Egy vacsora-partira vagy hivatalos, ahová magaddal vihetsz négy ember a motorsportok világából, akár a múltból is. Kiket hívnál meg?
 
PDR: Jim Clarkot, Ayrton Sennát, Juan Manuel Fangiót és Enzo Ferrarit. Ez igazán élvezetes lenne számomra, és persze mindannyiuktól megkérdezném, hogy mi volt a sikerük titka.
 
Ha lehetőséged nyílna egy F1-es autót vezetni a múltból (kivéve mostani csapatod autói) Melyikbe ülnél bele?
 
PDR: A McLaren valamelyik bajnok autóját, melyet Senna vezetett.
 
Tetőtéri medence, tekepálya, sushi bár - csak néhány dolog, ami a legtöbb F1-es lakóautóban nem található meg. Ha hozzátehetnél egy dolgot a csapatod lakóautójának felszereléseihez, berendezéseihez, akkor mi lenne az?
 
PDR: Valószínűleg még több embert.  Én a DTM-ből érkeztem, és ott sokkal nagyobb élet volt a depóban, mint itt.
 
Képzeld el, hogy most nyerted meg a világbajnoki címet. Hová mennél ünnepelni, és milyen ünnepi menüt választanál?
 
PDR: Hogy megnyertem a világbajnokságot? Húha, ez igazán szép elképzelés! Visszamennék a szülővárosomba, ahonnan elindultam, és a családommal valamint a barátaimmal ünnepelnék. És mivel brit vagyok, ezért a menü hal és sült krumpli lenne.
 
 Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

 

  

Szólj hozzá

f1 fantázia formula 1 paul di resta