2011. jún 07.

A Williams komoly frissítésekkel érkezik Kanadába

írta: FormaNet
A Williams komoly frissítésekkel érkezik Kanadába

A Williams istálló komoly fejlesztésekkel érkezik Kanadába, melyektől újabb előrelépést vár a csapat. A frissítéseknél a fő hangsúlyt az alacsonyabb leszorítóerőre fektették, ami a montreali pályán hatékony lehet a jobb eredmények tekintetében.

 
A kanadai pálya az egyik olyan aszfaltcsík, ahol speciális aerodinamikai beállításokkal versenyeznek a pilóták, és ahol inkább (a tapadás rovására is) az alacsonyabb leszorító erő a kifizetődőbb, elsősorban az egyenes szakaszokban elérhető végsebesség tekintetében.
A pálya részben hasonlít Monzához, ahol a fordulók és sikánok hosszú egyenes szakaszokat kapcsolnak össze.
 
Sam Michael, a Williams technikai igazgatója elmondta, az új alkatrészeket az edzéseken vetik be, és amennyiben sikeresnek ítélik, úgy természetesen a versenyen is azokkal indulnak az autók.
 
„A montreali pálya kialakítása nagyszerű lehetőséget nyújt az előzésre, és mindig izgalmas versenyeket produkál. Ha figyelembe vesszük az új gumikat, és a két DRS zónát, azt hiszem idén sem lesz ez másképpen. A frissítéseink az egyenesekben minél hatékonyabb aerodinamikára irányulnak, szem előtt tartva a lassú kanyarokban az elérhető legjobb tapadást. Átalakítottuk az első szárnyakat, a fékcsöveket, módosítottunk az uszályon, és a diffúzoron, és az állítható hátsó szárnyon is. Cél a kisebb légellenállás. Ezeket az edzéseken teszteljük majd.”
 
A brit istállóra nagyon ráférne már valami jó is, mert a katasztrofális szezonkezdés mellett, vagy talán részben annak is köszönhetően, a tavasszal tőzsdére bocsájtott részvények is komoly mélyrepülést produkáltak. Jelenleg 33 százalékot csökkentek a kibocsájtási árhoz képest, ami nagyon érzékeny anyagi veszteség, legfőképpen olyan időszakban, amikor szinte minden szponzor faképnél hagyta az alakulatot.
 
A Monacói Nagydíj azonban hozott egy kis reményt Sir Frank Williams csapatának, miután Rubens Barrichello megszerezte az idei első pontjait, és az újonc Pastor Maldonado is igen reményteli versenyt futott mindaddig, amíg a hatodik helyen autózva, össze nem akadt Lewis Hamiltonnal, így az ütközés következtében a tizennyolcadik helyre esett vissza. Pontot ugyan nem szerzett, de egész versenye kedvező előjelnek is tekinthető, mivel felcsillant némi remény, hogy a legendás alakulat még az idén magára találhat.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 williams aerodinamika forma1 kanadai nagydíj