2011. jún 11.

Vettel volt a leggyorsabb az időmérő előtti edzésen

írta: FormaNet
Vettel volt a leggyorsabb az időmérő előtti edzésen

A kvalifikációt megelőző szabadedzésen Sebastian Vettel több mint három tizedmásodperccel verte a péntek délután tréning legjobbját, Fernando Alonsót. A harmadik helyen Nico Rosberg végzett, Felipe Massa a negyedik legjobb időt autózta, a brazilt pedig a két McLaren és Michael Schumacher követte. Mark Webber KERS hiba miatt nem tudott pályára gurulni az egy órás gyakorlás alatt.
 
 
Felhős ég, és a péntekihez képest kicsivel  hűvösebb időjárási viszonyok fogadták a száguldó cirkusz mezőnyét az időmérő előtti utolsó, egy órás szabadedzésen, de az esőt egyelőre megúszták a versenyzők.
 
Az első mért köröket a két Mercedes futotta meg, Nico Rosberg 1:16.977-el nyitott, de mire csapattársa is felsorakozott egy 1:20-as körrel, addigra Rosberg már majdnem bement 1:15 alá. Az ezüstnyilak uralkodásába Sebastian Vettel hamarosan beleavatkozott, de a 26 éves mercedeses német nem nagyon akarta kiengedni kezéből a gyeplőt, és az első félórában a két pilóta egymásnak adogatta a jobbnál jobb köröket.
 
Harminc perccel a leintés előtt éppen Rosberg állt az élen, ekkor már 1:13-as idővel, Vettel pedig mindössze egy tizeddel maradt el mögötte. Fernando Alonso feliratkozott a harmadik helyre, majd őt követte Lewis Hamilton, Felipe Massa és Jenson Button. Schumacher már csapattársától majdnem másfél másodperccel elmaradva a hetedik helyen állt.
 
Rosberg már a szuper-lágy abroncsokkal került az élre, míg Vettel ekkor még csak a lágy gumikat használta. Ennek köszönhetően, amikor a két Ferrari is megkapta az opciós gumikat, Alonso és Massa is átugrotta a Red Bullt. A spanyol ráadásul ezredre ugyanazt az időt futotta, mint Nico Rosberg, így az élen mindkettőjük neve mellett 1:13.919 állt.
Tíz perccel a leintés előtt aztán Alonso  1:13.701-es körével letaszította a Mercedest a trónról, de a ferraris sem élvezhette sokáig top helyét, ugyanis Vettel megérkezett immár a piros jelöléssel ellátott szuper-lágy abroncsokkal.
A Red Bull kapásból három tizedmásodperccel szárnyalta túl Alonsót, és ez már az utolsó percekben semmit nem változott.
 
A Bajnokok Falát ma Timo Glock ijesztgette, de baleset nem történt, ugyanis a Virgin csak súrolta a célegyenesre ráfordító kanyar melletti falat. Kamui Kobajasi is majdnem megismételte tegnapi zúzdáját, a sauberes versenyző a négyes kanyarnál (ugyanott ahol pénteken) csúszott meg, de végül megúszta. Nem úgy az ideiglenes csapattárs, pedro de la Rosa aki azért csak adott egy kis munkát a Sauber szerelőinek. A spanyol veterán a legutolsó percben csapta falnak kocsiját, így piros zászlóval ért véget az edzés.
 
Mark Webber KERS probléma miatt egyetlen egy kört sem tudott megtenni a 60 perc alatt.
 
Harmadik szabadedzés eredménye: 
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

  

Szólj hozzá

f1 harmadik formula 1 szabadedzés montreal kanadai nagydíj