2011. jún 15.

Statisztikák, érdekességek a Kanadai Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek a Kanadai Nagydíj után

 A Formula-1 több mint hat évtizedes fennállása óta hivatalosan a 2011-es Kanadai Nagydíj volt a leghosszabb verseny, ami beleszámít a világbajnokságba. A teljes verseny ideje – beleértve a leállítás utáni órákat is – nem kevesebb, mint négy óra és négy percig tartott, ami több mint egy órával túlszárnyalta a tavalyi Koreai Nagydíjat. Korábban a leghosszabb futam az 1951-es, világbajnokságon kívüli Indianapolis 500 volt, ami két és fél perc híján négy óra hosszáig tartott. A leghosszabb Formula-1-es futam pedig az 1954-es Német Nagydíj volt eddig, amit 3 óra és 45 perc után intettek le.
 
 
- Jenson Button a 2010- es Kínai Nagydíj óta most először aratott futamgyőzelmet, és nem is akárhogy, hiszen a brit versenyző az utolsó körben vette át az addig Sebastian Vettel által birtokolt legelőkelőbb helyet. Ilyen eset legutóbb 2005-ben történt Szuzukában, amikor a mclarenes Kimi Räikkönen az utolsó (53.) körben megelőzte az élen száguldó Renault versenyzőjét, Giancarlo Fisichellát.
 
Még ennél is régebben fordult elő az, hogy olyan versenyző nyeri meg a versenyt, aki mindaddig egy pillanatig nem állt élen az adott futamon. Legutóbb Fisichella tudott így nyerni a 2003-as kaotikus Brazil Nagydíjon. Érdekesség, hogy éppen Kimit sikerült hibára kényszerítenie, és megelőznie az olasznak. A McLarenben ülő finnek már nem volt lehetősége visszaszerezni pozícióját, ugyanis pillanatokon belül Mark Webber (Jaguar), majd a harmadik helyen álló Fernando Alonso (Renault) hatalmas balesete miatt az 55. körben leintették a futamot, Fisichella pedig élete első F1-es diadalát ünnepelhette csapatának, a Jordannek éppen 200. nagydíján.
           
- Button harmadik mclarenes győzelmének örülhetett, és eddig mindháromban szerepet játszott az eső. (2010: Melbourne és Sanghaj, 2011: Montreal)
Eddigi király-kategóriás karrierje alatt pedig összességében 10 futamgyőzelmet szerzett, amivel jelenleg a 32. helyen áll a futamgyőztesek örökranglistáján. Ugyan ennyiszer nyert versenyt a Formula-1-ben két világbajnok, Jody Scheckter és James Hunt, valamint Gerhard Berger és Ronnie Petrson is.
A verseny leggyorsabb köre is a 2009-es bajnok neve mellé került, ami több mint egy évtizedes pályafutása során nem túl sokszor fordult elő. Button a kanadaival együtt mindössze négy alkalommal futotta meg a verseny leggyorsabb körét.
 
- A Kanadai nagydíj győztese összességében hatszor járt a bokszutcában, míg a mögötte célba érő két red bullos riválisa mindössze 3-3 alkalommal. 1993-ban a szintén kaotikusra sikeredett Európai Nagydíjon (Donington) Ayrton Senna volt képes hasonló bravúrra. A brazil legenda akkor öt bokszkiállással nyerte meg a versenyt.
 
- Sebastian Vettel az utolsó körben elvesztette vezető helyét, így most nem gyarapította tovább győzelmeinek számát, de idei hatodik pole-ja a rajtelsőségek örökranglistájának tizedik helyére repítette. A tavaly bajnok ugyanis pályafutása alatt összességében 21-szer volt a kvalifikáció legjobbja, és a sportág történetében ennél többször csak kilenc versenyző indulhatott a rajtrács legelőkelőbb helyéről:
Michael Schumacher: 68
Ayrton Senna: 65
Jim Clark: 33
Alain Prost: 33
Nigel Mansell: 32
Juan Manuel Fangio: 29
Mika Häkkinen: 26
Niki Lauda: 24
Nelson Piquet: 24
Sebastian Vettel: 21
Ha Vettel a hátralévő 12 versenyhétvégén mindannyiszor az első helyről rajtolna (ami valljuk be, mostanra már nem is annyira elképzelhetetlen), akkor még ebben az évben utolérné Jim Clarkot és Alain Prostot.
 
- Fernando Alonso a tavalyi Szingapúri Nagydíj óta most először rajtolhatott az első sorból, ám a 12 verseny óta tartó folyamatos pontszerzése is éppen itt szakadt meg. Hasonlóan Lewis Hamiltonhoz, akinek pedig tíz verseny után ért véget pontszerző sorozata.
 
- Lewis Hamilton kiesésével immár csak három versenyző van a mezőnyben, aki idén eddig minden versenyen megláthatta a kockás zászlót. Sebastian Vettel, Mark Webber és Jenson Button mondhatja el magáról, hogy az eddigi 442 körnek a száz százalékát teljesítette.
 
- Michael Schumacher visszatérése óta a legjobb eredménynek (4.) örülhetett Montrealban, amivel jelenleg ugyanannyi pontja van (26), mint csapattársának, Nico Rosbergnek.
 
 
- A nyolcadik helyen befutó Jaime Alguersuarinak ez idáig a Kanadai Nagydíj volt a legeredményesebb versenye, hiszen a spanyol pilóta eddigi 34 nagydíján még sosem végzett a nyolcadik, vagy annál előkelőbb helyen. Mindemellett idén első pontjait gyűjtötte be, és Sebastien Buemi tízedik helyével pedig a Toro Rosso a 2009-es Ausztrál Nagydíj után újra kettős pontszerzésnek örülhetett.
 
- A Hispania Racing versenyzője, Vitantonio Liuzzi a csapat legjobb eredményét produkálta Kanadában. Liuzzi 13. helyen ért célba, ami azt jelenti, hogy a katalán kiscsapat egyet előrébb lépett konstruktőri tabellán, és immár a Virgin áll az utolsó helyen.
 
- A sérült Sergio Perez helyén Pedro de la Rosa versenyezhetett a hétvégén, és ezzel a  24 fős mezőnyben két negyvenen felüli pilóta volt. Hogy az egyre fiatalabb versenyzőkből álló mezőnyben mennyire szoktalan ez a szituáció, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy legutóbb az 1980-as Olasz Nagydíjon történt meg ugyanez. Akkor Mario Andretti (Lotus) és Vittorio Brambilla (Alfa Romeo) volt a két veterán, ám a mostaniak sokkal jobban szerepeltek, ugyanis akkor Barmbilla és Andretti is kiesett.
 
- 2011-ben az első öt versenyen egyszer sem hajtott be a biztonsági autó, Monacóban és Montrealban azonban bepótolta a kilométereket, sőt zsinórban második alkalommal a piros zászló is előkerült. Ilyen eset legutóbb 1998-ban történt, akkor az egymást követő Francia-, és a Kanadai Nagydíjon szakították meg a futamot.
 
Sebastian Vettel jelenleg pontosan 60 ponttal vezeti a bajnokságot a második helyen álló, 101 pontos Jenson Button előtt. A címvédő óriási főlénye annak köszönhető, hogy ebben a szezonban még egyszer sem hiányzott a dobogóról, ráadásul legrosszabb eredménye is a két második helyezés.
 
2011-es dobogós helyezések a Kanadai Nagydíjat követően:
Sebastian Vettel: 7 (5x első hely és 2x második hely)
Jenson Button: 4 (egy első hely, egy második hely és 2x harmadik hely)
Lewis Hamilton: 3 ( egy első hely és 2x második hely)
Mark Webber: 3 (egy második hely és 2x harmadik hely)
Fernando Alonso: 2 (egy második és egy harmadik hely)
Nick Heidfeld: 1 (harmadik hely)
Vitalíj Petrov: 1 (harmadik hely)
 
 
szöveg: Formnaet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

statisztika f1 formula 1 2011 montreal kanadai nagydíj