2011. jún 17.

Tony Fernandest a Red Bull pályafutása inspirálja

írta: FormaNet
Tony Fernandest a Red Bull pályafutása inspirálja

A Lotus csapatfőnökének, Tony Fernandesnek nem titkolt célja, hogy csapata néhány éven belül a Red Bullhoz hasonló karriert tudjon maga mögött. A maláj üzletember számára kifejezetten inspiráló az, ahogy a brit-osztrák alakulat az elmúlt években felépítkezett, és tavaly világbajnokságot nyert mind egyéniben, mind a konstruktőrök között.

Az energiaital gyártó cég 2005 előtt a Jaguár Racing Team megvásárlásával lépett be versenyistállóként a száguldó cirkuszba. A Jaguár alakulata az előző évben a hetedik helyen zárt a konstruktőrök között, csupán a Toyotát, a Jordant és a Minardit megelőzve. Első versenyüket 2000-ben az Ausztrál Nagydíjon futották, utoljára Jaguár néven 2004-ben, a Brazil Nagydíjon álltak fel a rajtrácsra. Mindössze két harmadik helyet jegyeznek, Eddie Irvine révén, akinek 2001-ben Monacóban, 2002-ben pedig Monzában sikerült dobogóra állnia. A csapat utolsó pilóta párosa Mark Webber és Christian Klien volt.
 
Tony Fernandes számára példamutató az, ahogy a Red Bull a Jaguár felvásárlása után négy évig fejlesztette a csapatot és az autót, mire futamot tudtak nyerni, és 2010-ben már két világbajnoki címet ünnepelhettek.
 
Red Bull néven az alakulat 2005-ben, az Ausztrál Nagydíjon állt rajthoz, Christian Clien, David Coulthard pilótapárossal, és első dobogós helyezésüket a következő évben, Monacóban szerezték, amikor Coulthard a harmadik helyen végzett. Az első futamgyőzelmet Sebestian Vettel jegyzi, a 2009-es Kínai Nagydíjon aratott sikerével. 
 
A Team Lotus csapatfőnöke szeretné ugyanazt a pályát befutni, ezzel maximálisan elismerve a vörös bikák eddigi teljesítményét, bár a maláj üzletember szerint csapata némi hátrányban indította F1-es pályafutását Christian Horner alakulatához képest, hiszen a Lotus a nulláról kezdte, nem egy működő csapat megvásárlásával.
 
A Team Lotus jelenleg ugyan még a középmezőny végén sincs, ám fejlődésük folyamatos, és az előbb-utóbb azt is jelenti, hogy felzárkózhatnak a Force India, Sauber, Toro Rosso, alakulatokhoz. Ezzel kapcsolatban Fernandes rendkívül bizakodó.
 
„Nagyon ösztönöz minket. (a Red Bull pályafutása) Az elmúlt 18 hónapban egy gyárat építettünk a semmiből. A kanadai időmérő számunkra fantasztikus eredmény volt. Egyre közelebb kerülünk a középmezőnyhöz. A Red Bull rengeteg izgalmat hozott, és komoly reményünk, hogy ezt az olyan új csapatok is tudják majd követni, amilyenek mi vagyunk.”
 
A Team Lotus számtalanszor bizonyította már eltökéltségét, és elkötelezettségét a Formula-1-en belül, így talán Tony Fernandes nyilatkozata sem tekinthető minden alapot nélkülöző hurrá optimizmusnak. A maláj alakulat terveit, reményeit majd az idő igazolhatja, mindenesetre már most is komoly rajongótábort tudhatnak magukénak, és sokan nem csupán a névvel kapcsolatban érzett nosztalgikus érzelmek miatt szorítanak a zöld-sárga istállóért.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 forma1 red bull racing tony fernandes team lotus jaguar racing team