2011. jún 25.

Az utolsó edzés, utolsó perceiben Vettel állt az élre Valenciában

írta: FormaNet
Az utolsó edzés, utolsó perceiben Vettel állt az élre Valenciában

Az Európa Nagydíj utolsó szabadedzésén Sebastian Vettel könnyedén verte el a komplett mezőnyt, úgy, hogy a tréninget utolsóként kezdte meg, majd ezután a lágy gumikat is csak az utolsó öt percre vette elő, amivel már első körében négy tizedmásodpercet adott az addig élen álló Fernando Alonsónak.
 
Az első negyed órában - az installációs körökön kívül - semmi mozgás nem történt a pályán, majd lassacskán a kiscsapatok versenyzői merészkedtek ki először, és közül Jerome D’Ambrosio adta meg a nagyon gyengécske (1:46.910) alaphangot.
 
A mezőnyből utolsóként a két Red Bull gurult pályára, nagyjából félidőnél, amikor is a két Ferrari foglalta el az első helyeket, de Fernando Alonso legjobb ideje a közepes keverékeken még majd két másodperccel marad el a pénteki 1:37.968-as körétől.
Mark Webber két kör után máris „dobogós” időt autózott, és Jenson Button is megközelítette a spanyolt. Ekkor még csak az első három versenyző (Alonso, Button, Webber) tudott 1:39-es időket produkálni, ami természetesen Vettelnek meg sem kottyant, és a fehér jelzéssel ellátott gumikon máris 1:38-as körrel indított, és ezzel átvette a vezetést.
 
Az egy órás tréning utolsó negyed órájában kerültek elő a lágy keverékek, először az ezüst nyilaknál, amivel Schumacher felugrott a harmadik helyre, Rosberg pedig rövid ideig az élre állhatott. Ez után jöttek a Ferrarik, és elsőként Felipe Massa taszította le trónjáról a német kollégát, de a brazil többször hibázott a kör alatt. Nem is volt meglepő, hogy az őt követő csapattárs, Fernando Alonso már az első körben több mint fél másodperccet vert rá, és a spanyol elsőként ment be 1:38 alá, nem mellesleg megfutotta a hétvége eddigi leggyorsabb körét (1:37.678).  Massa ezután korrigálta hibáit, és Alonso után ő is átlépte az 1:37-es álomhatárt.
A rohamosan javuló pályán az utolsó tíz percre maradt az igazi tűzijáték, ugyanis a McLarenek és a Red Bullok még ekkor váltottak „sárga gumikra”, sőt a világbajnokság éllovasa mindössze az utolsó öt percre hajtott ki a lágy abroncsokon.
A nagy forgalomban a McLarenek nem tudtak nagyot alkotni, Vettel azonban nem kérdezett, és egy kör után máris négy tizeddel jobb időt ment Ferraris riválisánál.
Ez után még tovább javított az első szektorban, de Kamui Kobajasi kipördülése miatt lengetett sárga zászlónál el kellett vennie a gázról a lábát. A Sauber japán pilótája a kocsi elejét törte össze kissé, de nagy kár valószínűleg nem történt. 
 
A német 1:37. 258-as idővel zárt az élen, őt követték a Ferrarik, valamint csapattársa Mark Webber, aki már több, mint nyolc-tizedet kapott tőle.
 
Harmadik szabadedzés eredménye: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

Szólj hozzá

f1 valencia formula 1 európa nagydíj sebastian vettel