2011. jún 25.

Vettel dominanciáját nem törte meg a szabályváltozás

írta: FormaNet
Vettel dominanciáját nem törte meg a szabályváltozás

A Red Bull erőfölénye továbbra sem csökkent, Sebastian Vettel és Mark Webber rajtolhat első sorból a holnapi versenyen. Lewis Hamilton és Fernando Alonso a második sorból várhatja a futamot, mögöttük pedig Felipe Massa és Jenson Button kapott helyet.  
 
A szabadedzések eredményéiből kiindulva elsősorban Red Bull és Ferrari párbaj volt várható az Európa Nagydíjnak otthont adó valenciai utcai pályán, ahol 26 Celsius fokos hőmérséklet, és 44 fokos aszfalt várta a versenyzőket a délutáni időmérő edzésre. A csatába végül a McLaren is beleszólt, de Sebastian Vettel uralmát senki nem tudta megtörni, így idén hetedik alkalommal indulhat az élről a német zseni. 
 
Q1
Nick Heidfeld 1:41.897-tel nyitotta meg a kvalifikáció első szakaszát, majd a nagy csapatok közül elsőként a Ferrari kezdte meg a gyorsköröket. A mezőny nagy része még a médium abroncsokat választotta, amivel először Fernando Alonso, majd Sebastian Vettel tudott 1:39-es időt produkálni. Ezt követően a délelőtti edzés utolsó perceiben forgalomba kerülő McLarenek is villantottak, és előbb Jenson Button, majd Lewis Hamilton is megelőzte Vettelt.
 
A Saubernél, a Toro Rossonál, és persze a kisebb csapatoknál már a Q1 elején előkerültek a sárga csíkkal jelölt lágyabb abroncsok is, amivel többen is befurakodtak a Ferrarik elé. Vettel közben visszavette top helyét a McLarenektől, és 1:39.116-os idővel vezette a sort.
Meglepetésre csapattársa, Mark Webber egy perccel a Q1 vége előtt, még kieső helyen állt, de végül megúszta, és bár csapattársánál nyolc tizeddel lassabb volt, de ez elég volt egy 17. helyhez. Felipe Massa szintén nagyon hátracsúszott a keményebb keverékeken, ezért az utolsó gyorskörre a brazil már nem kockáztatott, és az opciós abroncsokkal megfutotta a Q1 legjobb idejét (1:18.413). A Mercedesek már szintén a lágy gumikon kapaszkodtak fel a harmadik és ötödik helyre.
A három kiscsapat versenyzőjéhez Jaime Alguersuari csatlakozott hetedik kiesőként. Az utolsó helyen álló Narain Karthikeyan ideje is a 107 százalékos előíráson belül volt, így holnap teljes lesz a rajtrács Valenciában.
Kiesők sorrendje:  Jaime Alguersuari, Heikki Kovalainen, Jarno Trulli, Timo Glock, Vitantonio Liuzzi, Jérome d'Ambrosio, Narain Karthikeyan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Q2
 
Sebastian Vettel első nekifutásra 1:37.305-el adta fel a leckét a többieknek, és ezzel nagyon kényelmesen vezette a listát, amikor nyolc perccel a Q2 vége előtt Pastor Maldonao Williamse megállt a pálya közepén. A kocsi az utolsó szektor egyik beláthatatlan kanyarjában állt meg, így néhány percre megszakították a körözést. Ekkor még Vitaij Petrovnak és Sebastien Bueminek nem volt mért ideje, Vettelt után közvetlenül pedig két McLaren foglalt helyet, de a második helyen álló Hamilton több, mint négy tizedre volt elmaradva a német rivális idejétől. Negyedik helyen Fernando Alonso állt, a spanyolt pedig Mark Webber és Nico Rosberg követte. Ez a hat pilóta már nem hajtott ki a pályára a piros zászlós szünetet követően, sőt még Felipe Massa sem. Így az utolsó percekben nem volt forgalom a pályán, ami jól jött néhány pilótának. Michael Schumacher is meg tudta előzni csapattársát, és hatodikként jutott tovább, Adrian Sutil pedig a Force Indiával bejutott a top10-be, Vitalij Petrov kárára.
Kiesők sorrendje: Vitalij Petrov, Paul di Resta, Rubens Barrichello, Kamui Kobajasi, Pastor Maldonao, Sergio Perez, Sebastien Buemi.
 
 
Q3
 
A kvalifikáció hajrájában Fernando Alonso hajtott ki elsőként, de a spanyol elmaradt Vettel Q2-ben megfutott idejétől, és az érkező Lewis Hamilton is megelőzte. Hamilton sem örülhetett sokáig, ugyanis jött Sebastian Vettel, aki 1:36-os körével újabb pályacsúcsot állított fel. Mark Webber ugyanakkor nehezen boldogult a második-harmadik helyen álló Hamilton-Alonso párossal, de az utolsó gyors körére összekapta magát az ausztrál, és felzárkózott csapattársa mögé. 

Adrian Sutil nem szólt bele a nagyok játékába, inkább spórolt a gumikkal, így a német a tizedik helyről kezdheti meg holnapi versenyét. Nick Heidfeld ugyan kihajtott a pályára, de végül mért kör nélkül fejezte be a kvalifikációt, így honfitársa mellől, a kilencedikként véghat neki az 57 körös versenytávnak. Az negyedik sort a két Mercedes bérelte ki, előttük pedig Felipe Massa és Jenson Button kettős foglal helyet. 

Kvalifikáció végeredménye:

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

 

 

 

A Blog támogatója a SPEEDBLACK Hungary  

Szólj hozzá

f1 valencia formula 1 európa nagydíj időmérő