2011. jún 28.

A Pirelli nem enged a Ferrari nyomásának, a keverékek kiválasztásánál

írta: FormaNet
A Pirelli nem enged a Ferrari nyomásának, a keverékek kiválasztásánál

A Pirelli, a Ferrari aggodalmai ellenére is semleges kíván maradni a gumikeverékek megválasztásánál. A Formula-1 kizárólagos gumiszállítója határozottan kitart a mellett, hogy semmilyen nyomásnak nem enged, és egyik csapatot sem részesíti előnyben amikor a arról dönt, hogy milyen keverékeket visz a Brit Nagydíjra.
 
A Ferrari úgy véli, hogy csak akkor lehet esélyes kihívója a Red Bullnak, ha Silverstone-ban nem kemény keverékű abroncsokon kell versenyezniük. A maranellóiak legújabb fejlesztéseivel Valenciában Fernando Alonso már közel került a Red Bullokhoz, sőt Mark Webbert sikerült legyőznie. A csapat azonban nyíltan is hangot adott aggodalmának, mégpedig, hogy amennyiben a Pirelli a kemény keverékek mellett dönt a silverstone-i hétvégére, abban az esetben ismét nem tudják felvenni a versenyt a Vörös Bikákkal.
 
A döntés minden bizonnyal a mai napon megszületik, ám előzetesen a Pirelli Motorsport igazgatója, Paul Hembery elmondta, hogy számukra az a prioritás, ami a legtöbb csapatnak jó, nem pedig az, ami egy csapat számára megfelelő.
 
„ Nagy kihívást jelent számunkra is, mert azt szeretnénk, hogy mindenki jó versenyt fusson. Valenciához hasonlóan, most sem szeretnénk túl sok bokszkiállást. Silverstone-ban nagyon meleg is lehet, valamint a gyors és agresszív vezetés is nagy kihívás elé állít minket. Ha hideg lenne, az nem lenne túl optimális a kemény keverékek számára, ezért még nem döntöttünk. Kielemezzük a valenciai adatokat, és annak alapján fogunk dönteni” – ecsetelte Hembery, aki azt is kihangsúlyozta, hogy helytelen lenne a döntésnél egyéni érdekeket figyelembe venni.
 
A szakember elmondta, hogy természetesen minden csapat véleményét meghallgatják, és semmi esetre sem születhet olyan döntés, ami egyetlen egy alakulatot érdekeit képviseli a többiekkel szemben.
 
„ 12 csapat van, ezért úgy gondoljuk, hogy az a jó választás, ami a legtöbb csapatnak megfelel. A legfontosabb, hogy mindenki meggyőződjön arról, hogy mi senkit nem akarunk büntetni. Van aki úgy gondolta, hogy Barcelonában a kemény gumi a megfelelő a magas leszorító erőhöz, így óvatosnak kell lennünk, nehogy a stratégia alapján a kemény gumik büntessék a csapatokat. Viszont azt sem szeretnénk, hogy öt bokszkiállás legyen, éppen ezért meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt. Négy kiállásnál semmiképpen nem szeretnénk többet. Igazán a három bokszkiállást tartjuk a legoptimálisabbnak, de Silverstone-ban valószínűleg bármit is választunk, akkor is a négy kerékcsere lesz a legvalószínűbb. Az öt kiállást azonban mindenképpen szeretnénk elkerülni. Ahhoz, hogy három, vagy négy kerékcsere legyen, ahhoz figyelembe kell vennünk valamennyi csapat valamennyi szempontját, az egyensúly érdekében. Egy táblázatot készítünk, és az alapján elemzzük a csapatok elvárásait, és az alapján döntünk, ami a legtöbb csapat számára a legjobb.”
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 

  

Szólj hozzá

ferrari f1 pirelli forma1 silverstone gumi keverékek