2011. jún 29.

Statisztikák, érdekességek az Európa Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek az Európa Nagydíj után

Sebastian Vettel mesterhármassal búcsúzott Spanyolországtól, hiszen pole-ból rajtolt, és a verseny leggyorsabb körét megfutva nyerte meg az Európai Nagydíjat. A regnáló bajnok idei hatalmas fölénye ellenére, meglepő módon, ebben a szezonban még ez volt az első eset, hogy a leggyorsabb kör is az ő neve mellé került.
 
Utoljára a tavalyi Szingapúri Nagydíjon, Fernando Alonso könyvelhetett el tökéletes eredményt, sőt akkor a spanyol mindvégig az élen állt. Vettelt Valenciában egy hajszál választotta el ettől a tökéletes diadaltól, ugyanis a kerékcserék során egyetlen egy körben (14.) Felipe Massa vezetett. A Red Bull kiválóságának, f1-es pályafutása alatt ez volt a második mesterhármasa. Az elsőt, még 2009-ben, a Brit Nagydíjon könyvelhette el.
 
 
 
- Vettel óriási dominanciáját mi sem bizonyítja jobban, mint az élen töltött körök több mint nyolcvan százalékos mutatója.
Élen töltött körök száma nyolc nagydíjat követően:
1. Sebastian Vettel: 499/ 408 (81.76%)
2. Jenson Button: 499/ 31 (6.21%)
3. Fernando Alonso: 499/ 22 (4.41%)
4. Lewis Hamilton: 499/19 (3.81%)
5. Nico Rosberg: 499/14 (2.81%)
6. Felipe Massa: 499/5 (1%)
 
- Valenciában Vettel F1-es karrierjének 16. győzelmét ünnepelte, amivel a futamgyőztesek örökranglistájának 15. helyére lépett elő, és jelenleg éppen annyi diadalt számlál, mint a brit legenda, Stirling Moss.
 
- A széria legfiatalabb világbajnoka ebben a szezonban még egyszer sem hiányzott a dobogóról, sőt ha a tavalyi szezont is ide vesszük, akkor zsinórban 10. alkalommal pezsgőzhetett egy-egy nagydíj után, ráadásul ebből nyolc győzelem, és mindössze kettő második hely szerepel a neve mellett.
 
- Bár nem ennyire parádés teljesítmény, de a mezőnyből Vettel mellett még Jenson Button, és Mark Webber is elmondhatja magáról, hogy tíz verseny óta folyamatosan a pontszerzők közt végzett.
 
- Még ennél is jobb mérleggel büszkélkedhet a Renult, mint motorszállító, ugyanis Valenciában éppen 50. alkalommal végzett pontszerző helyen Renault motoros versenyautó, vagyis francia márka a 2008-as Európa Nagydíj óta egyetlen egy alkalommal sem hiányzott a pontszerzők listájáról.
 
- A Red Bull Racing a 2010-es Abu Dzabi Nagydíj óta még nem adta át senkinek az első rajtkockát, és ezzel jelenleg a nyolcadik helyen áll az egymást követő pole pozíciókat számláló statisztikában, melyet a Williams vezet nem kevesebb, mint 24 pole-lal. Frank Williams csapata az 1992-es Francia Nagydíjtól egészen az 1993-as Japán Nagydíjig nem talált legyőzőre az időmérő edzéseken.
A második és harmadik helyet jelenleg a McLaren bérli. A wokingiak 1988-as német Nagydíjtól, az 1989-es Német nagydíjig zsinórban 17-szer bérelték ki az első rajtkockát, majd ezt követően az 1989-es Belga Nagydíjtól, az 1990-es Mexikói Nagydíjig pedig összességében 12-szer indulhattak egymás után a legelőkelőbb rajtpozícióból.
 
- Kamui Kobajasinak viszont éppen Valenciában szakadt meg pontszerző sorozata. A Sauber japán versenyzője ezt megelőzően a 2011-es idényben eddig mindig a top10-ben végzett (bár az évadnyitó Asuztrál Nagydíjon később elvették 8. helyét.)
 
- A mezőnyben még két versenyző van, aki eddig minden alkalommal előrébb kvalifikálta magát csapattársánál. Fernando Alonso és Vitantonio Liuzzi a 2011-es szezonban eddig minden szombat délután gyorsabb volt kollégájánál.
 
- Az idei Európa Nagydíj egy új rekordot állított fel, méghozzá a legtöbb célba érkező versenyző számával, Valenciában ugyanis a komplett mezőny eljutott a kockás zászlóig. Legutóbb idén a Kínai nagydíjon volt hasonlóan sikeres befutó, akkor Jaime Alguersuarit kivéve, mindenki teljesítette a versenytávot.
A Formula-1 eddigi történelmében egyébként ezt megelőzően mindössze három alkalommal fordult elő, hogy a rajtrácsra felsorakozó versenyzők közül mindenki célba ért: az 1961-es Holland Nagydíjon (15), az igen csak hiányos mezőnyt számláló 2005-ös USA Nagydíjon (6), és a 2005-ös Olasz Nagydíjon (20).
 
- Jaime Alguersuari a Kanadai Nagydíjon megszerzett nyolcadik helyével pályafutása legjobb eredményét könyvelte el, melyet most Valenciában megismételt, ráadásul a spanyol mindkétszer úgy lett nyolcadik, hogy már a kvalifikáció első szakaszában elvérzett. (Montrealban és Valenciában is csak a 18. rajtkockát tudta megszerezni az időmérőn)
 
2011. Dobogós helyezések az Európai Nagydíjat követően:
Sebastian Vettel: 8 (6x első hely és 2x második hely)
Jenson Button: 4 (egy első hely, egy második hely és 2x harmadik hely)
Mark Webber: 4 (egy második hely és 3x harmadik hely)
Lewis Hamilton: 3 ( egy első hely és 2x második hely)
Fernando Alonso: 3 (2x második és egy harmadik hely)
Nick Heidfeld: 1 (harmadik hely)
Vitalíj Petrov: 1 (harmadik hely)

  

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

statisztika f1 valencia formula 1 európa nagydíj