2011. júl 08.

Mark Webber volt a leggyorsabb az esős silverstone-i edzésen

írta: FormaNet
Mark Webber volt a leggyorsabb az esős silverstone-i edzésen

Az esővel tarkított első szabadedzésen Mark Webber több, mint fél másodperces előnnyel zárt az élen, az őt követő Michael Schumacherrel szemben. A harmadik és negyedik legjobb időt egy Williams és egy Sauber futotta, Rubens Barrichello, valamint Sergio Perez személyében.
 
 
A versenyzők vizes pályán kezdték meg a munkát Silverstone-ban, ezért az extrém esőgumikon teljesített installációs körök után a többség egy időre visszavonulót fújt, és a bokszban várakozott.
 
A Force Indiánál Nico Hülkenberg délelőtt Adrian Sutil helyett kapott lehetőséget, Karun Chandhok  Heikki Kovalainen Lotusával körözhetett, a Toro Rosso tartalékja, Daniel Ricciardo pedig első éles bevetését a Hispani Racingnél kezdhette meg.
 
Majd húsz percet kellett várni az első mért körig, amit Jerome D’ Ambrosio, több mint két perc alatt teljesített, de Nico Rosberg ezt hamarosan már jócskán túlszárnyalta, és 1:51.590-es idővel adta meg az alaphangot, miközben többen már a köztes abroncsokon gurultak pályára. Köztük Fernando Alonso, aki rögtön egy látványos megpördüléssel szórakoztatta a Stowe kanyar közelében helyet foglaló közönséget.
 
Fél óra elteltével már a mezőny felének volt mért ideje, a sort pedig Jenson Button vezette, aki 1:49-es körét már intermediate abroncsokon futotta meg, de a folyamatosan száradó pályán gyorsan változott a sorrend. Hamarosan már Michael Schumacher, Sebastian Vettel Nico Rosberg és Fernando Alonso is megelőzte a brit pilótát, és ez a négyes már 1:48-as időket autózott.
 
A leintés előtt fél órával újra eleredt az eső, de Mark Webbernek és Alonsónak is volt még ideje javítani, így az addig élen álló hétszeres bajnokot mindketten átugrották, és a Ferrari spanyolja 1:48.161-el átvette a vezetést, mögötte pedig az ausztrál rivális mindössze két ezreddel maradt el.
A mezőny továbbra is az intermediate gumikon körözött, így 1-2 kisebb csúszkálást például Sergio Perez és Vitalíj Petrov is bemutatott, de kárt nem tettek a kocsijukban. Nem úgy Kamui Kobajasi, aki 15 perccel az edzés vége előtt a célegyenesben csúszott le az ideális ívről, és a vizes műfűre tévedett, ennek következtében már csak a fal fogta meg Sauberjét, ami alaposan össze is tört.
 
Kobajasi balesete
 

Az eső ekkorra már ismét elállt, és ezt elsőként Mark Webber 1:47-es köre bizonyította, közben pedig az addig negyedik helyen tanyázó Jaime Alguersuarit (aki még az eső érkezése előtt tornázta fel magát a nagyok közé) is egyre hátrább tessékelték az élmenők.
 
Az utolsó percekre is marad még változás, először Massa, majd Rosberg zárkózott fel Webber mögé, az ausztrál pedig saját idején javított, és 1:46.603-as idővel foglalta el az első helyet.
Massa és Rosberg azonban nem sokáig élvezhette a „dobogós” helyeket, ugyanis Schumacher, Barrichello, sőt még Sergio Perez is befurakodott eléjük, Sebastian Vettelt azonban már nem nagyon lehetett a pályán látni, így nem meglepő, hogy a német csak a 13. helyen végzett, a McLarennek pedig egyelőre meg kellett elégednie egy 8. és egy 15. hellyel.
 
Az újonc Daniel Ricciardo Webberhez képest több, mint hét másodperces hátrányban a lista legvégén foglalt helyet.
 
Az első szabadedzés eredménye: 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
Szólj hozzá

f1 első formula 1 szabadedzés silverstone mark webber brit nagydíj