2011. júl 09.

Mark Webberé a pole Silverstone-ban

írta: FormaNet
Mark Webberé a pole Silverstone-ban

Silverstone-ban is a Red Bull bérelte ki az első sort, de ezúttal Mark Webber volt a gyorsabb. Az időmérő kezdetén és a legvégén is bezavart az eső, aminek több vesztese is lett, többek között Lewis Hamilton is, aki csak a 10. rajtkockából vághat neki hazai versenyének. A második sorból két Ferrari rajtolhat, közvetlen mögöttük pedig Jenson Button és Paul di Resta foglalhat helyet.
 
 
Q1
A felhős idő miatt a mezőny nagy része azonnal kihajtott a pályára, hogy egy esetleges újabb zápor előtt optimális körülmények között megtegyék gyorskörüket. A top versenyzők közül elsőként Fernando Alonso 1:33.741-es idővel bérelte ki az első helyet, majd ezt követően tett egy villámlátogatás a sóderágyban is, miután Ferrarija megcsúszott a Brooklands kanyarnál. A spanyol ideje még csak bemelegítés volt, ugyanis pillanatokon belül már 1:32-es körök sorakoztak Mark Webber, Pastor Maldonado, Felipe Massa és Sebastian Vettel neve mellett is, így Alonso visszacsúszott az ötödik helyre. Ez az utolsó percekre már nem változott, ugyanis megérkezett az eső, ami éppen elég volt ahhoz, hogy innentől kezdve már a többség nem is próbálkozott. Kivéve a Toro Rosso, aki a legnagyobb vesztese lett az esőnek, mert túl későn váltottak lágy gumikra, amivel az esőben már semmire nem mentek, így mindkét Toro Rosso búcsúzott. A Lotus ugyanakkor már az edzés elején felpakolta az opciós abroncsokat, így a kiscsapatok közül Heikki Kovalainen volt az az szerencsés, aki továbbjutott a Q2-be.
Kiesők sorrendje: Jaime Alguersuari, Sebastien Buemi, Timo Glock, Jarno Trulli, Jerome D’Amrosio, Vitantonio Liuzzi, Daniel Ricciardo.
Mivel az élmezőny nem erőltette túl a gyorsköröket, így Hispania újdonsült versenyzőjének 1:38-as köre bőven belefért a 107 százalékos limitbe.
 
Q2
Az időmérő középső szakasz kicsit zűrösen indult, hiszen az eső elállt, de a pálya egyes részei vizesek voltak. A Mercedes biztos, ami biztos alapon intermediate gumikon kezdte meg a körözést, de miután Rosberg végigment a pályán, vissza is hajtott slickkekért. A mezőny többi tagja sem látta szükségesnek az eső gumikat, de az első körök még elég gyengék voltak a vizes részek miatt, így néhány top pilóta inkább várakozott. A Red Bullok ugyan megtettek néhány kört a kemény keverékeken, de mivel a többiek már az opciós gumikon köröztek, így nem volt meglepő, hogy Adrian Sutil több, mint másfél másodpercet vert rá az élen álló Webber 1:35-ös idejére. A Q2 második felében aztán megjöttek a komolyabb idők is, először Fernando Alonso állt az élre 1:31.727-es gyorskörével, majd Webber és Massa is túlszárnyalta.
Sebastian Vettel csak a hatodik lett, míg a két McLaren a negyedik és nyolcadik helyen jutott tovább. Nico Rosberg a hetedik legjobb időt autózta, ugyanakkor csapattársa, Schumacher elvérzett, mint ahogy a két Renault is.
Kiesők sorrendje: Adrian Sutil, Sergio Perez, Michael Schumacher, Vitalij Petrov, Rubens Barrichello, Nick Heidfeld, Heikki Kovalainen.  
 
Q3
Hasonlóan, a kvalifikáció kezdetéhez, most is mindenki igyekezett pályára hajtani, mert a felhők újabb esőt sejtettek. Sebastian Vettel nyitotta a sort, és máris egy űridőt autózott (1:30.431), amit első nekifutásra csak csapattársa, Webber tudott túlszárnyalni.  A két Red Bullt csak Alonso tudta megszorongatni, hiszen hátránya még egy tizedmásodperc sem volt, viszont az őt követő Massa már nem tudta leszorítani 1:31 alá a gyorskörét.
A hajrában már senki nem tudott javítani, ugyanis újra eleredt az eső, így Mark Webber 1:30.399-es körével bebiztosította magának az első rajtkockát.
Lewis Hamilton járt a legrosszabbul, ugyanis a brit elrontotta első gyorskörét, amit ez után már nem tudott korrigálni, így hazai pályán mindössze egy 10. rajthelyet sikerült megszereznie. 

 

Az időmérő végeredménye:

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

 

Szólj hozzá

f1 webber formula 1 red bull silverstone brit nagydíj