2011. júl 10.

Alonso idei első futamgyőzelmét ünnepelhette Silverstone-ban

írta: FormaNet
Alonso idei első futamgyőzelmét ünnepelhette Silverstone-ban

Fernando Alonso, és a Ferrari idei első futamgyőzelmét ünnepelhette Silverstone-ban, miután Sebastian Vettelt is elérte a bokszutcai balszerencse. A két Red Bull még így is a dobogón ünnepelhetett, és Vettel második helyével újabb értékes pontokat zsebelt be.
 
 
A Brit Nagydíj rajtprocedúrájának - az egész hétvégére jellemzően - ismét az eső volt a főszereplője, ami ugyan a futam kezdetére éppen elállt, de a pálya egyes részei még nem száradtak fel, sőt a hátsó részen még konkrétan állt a víz, így a mezőny intermediate gumikon kezdett.
 
Sebastian Vettel lerajtolta pole-ból induló csapattársát, akit Fernando Alonso is szorongatott, végül a spanyol maradt a harmadik helyen. A negyedik rajtkockából induló Felipe Massát Jenson Button előzte meg, a top tízben pedig még Lewis Hamiltonnak sikerült jól elkapnia a rajtot, és a 10. helyről induló brit a második körben már Buttont és Massát szorongatta, akik a rajtnál helyet cseréltek, de a második körben a brazilnak sikerült visszaszereznie negyedik helyét. Hamilton pillanatokon belül megelőzte kollégáját is, majd megérkezett Massa nyakára, de a negyedik körben kissé kisodródott, és bár megtartotta helyezését, de Felipe egy kis időre megkönnyebbülhetett.
 
Remekül rajtolt Michael Schumacher is, és a 13-ról egészen a kilencedik helyig ugrott fel, majd Kamui Kobajasi mögött autózva kissé megcsúszott az egyik kanyarban, és meglökte a Saubert, amit a Mercedes orrkúpja bánt. A kényszerű bokszlátogatás miatt a német elsőként vállalta be a slick gumit a 10. körben, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen két körrel később a mezőny többi tagja is megkezdte az első kerékcserék sorát.
 
Ezt követően az első három sorrendje nem változott, Hamilton kerékcseréje azonban jobban sikerült, így a brit Felipe Massa elé tért vissza, ezután pedig óriási lendülettel érkezett meg Alonso nyakára, és egy bravúros kifékezést követően hamarosan már dobogós helyen száguldott tovább.
 
Közben a versenybíróság furcsa mód, elég szigorú büntetéssel sújtotta Schumachert, amiért a kilencedik körben nekicsúszott Kobajasinak. A német megcsúszását stop&go –val szankcionálták, melynek letöltése után a mercedeses a 17. helyre esett vissza. A versenybírák ma igencsak bekeményítettek, ugyanis szintén stop&go büntetést érdemelt Kamui Kobajasi, akit pedig a bokszkiállásnál a szerelők ráengedtek az érkező Pastor Maldonadóra, és ennek egy kisebb koccanást lett a vége. A japán szintén a mezőny végén folytatta versenyét, de felzárkózni már nem maradt ideje, mert a 25. körben elfüstölt alatta a Sauber.
 
Kobajasi már a harmadik versenyző volt, akinek idő előtt ért véget a Brit Nagydíj, ugyanis még a futam elején a két Lotus adta meg magát. Heikki Kovalainen csak nyolc kört töltött a pályán, Jarno Trulli pedig a 13. körben fejezte be futamát.
 
A mezőny elején Alonso és Hamilton ismét egymásra talált, és a ferraris a 24. körben tudta kihasználni a DRS zóna előnyeit, majd a következő körben a McLaren el is indította a második kerékcserék hullámát.
Nem maradtak zűrök nélkül ezek a bokszlátogatások sem, először a nagyszerű versenyt futó Paul di Resta hetedik helyét tette tönkre csapata, miután rossz gumikkal várta a skót pilótát. Ezt követően az élen álló Vettelnél adódtak problémák a bal hátsó kerékkel, illetve Webber is sokat bukott, így a két Red Bullt nem csak Alonso, de még Hamilton is megelőzte.
 
A második kerékcserék utáni négyes sorrendje tehát Alonso, Hamilton, Vettel és Webber volt, mögöttük Button, Massa, Perez és Sutil autózott, az utolsó két pontszerző hely pedig Rosbergé és Petrové volt.
 
Hamilton akarata ellenére is a Ferrari kezére játszott, ugyanis a mclarenes egyszerűen nem tudta tartani a tempót Alonsóval, és csakhamar már feltartotta Vettelt, miközben az élen száguldó spanyol néhány kör alatt közel tíz másodperces előnyt autózott ki.
Vettel hiába próbálkozott, nem bírta megelőzni Hamiltont, ezért inkább csapata nagyszerűen taktikázva egy korai utolsó bokszkiállás mellett döntött, és bár ezt a McLarenesek lereagálták, de hiába hívták be ők is versenyzőjüket, az az egy kör Vettelnek éppen elég volt ahhoz, hogy átugorja a McLarent.
 
Az utolsó bokszlátogatásoknak is lett áldozata, méghozzá Jenson Button, akit úgy engedtek el a szerelők, hogy a jobb első kerekét még nem is rögzítették. Button lötyögő kerékkel természetesen nem jutott tovább néhány méternél.
 
A verseny utolsó szakasza Alonsonak már könnyű menet volt, hiszen akkora előnyre tett szert Hamiltonnak köszönhetően, hogy Vettel már nem tudta befogni.
Az egyetlen bent maradt McLarenre viszont izzasztó utolsó percek vártak, ugyanis csapata rászólt, hogy spóroljon, különben elfogy az üzemanyag. Ennek köszönhetően Hamilton leszorult a dobogóról, ugyanis Webber így könnyedén utolérte, és a 47. körben meg is előzte, sőt Massa is megérkezett a nyakára, és az utolsó kör utolsó kanyarjában elé is került, ám a brit nem hagyta magát, és egy kis lökdösődéssel végül Hamilton meg tudta tartani negyedik helyét. A manőver nem volt túlzottan szabályos, ezért egy utólagos büntetés nem kizárt.
A hajrában a második helyért is majdnem komoly csata bontakozott ki, ugyanis Webber utolérte csapattársát, és szemmel láthatóan gyorsabb is volt, de komolyabb támadásra végül mégsem került sor, mert a csapat figyelmeztette az ausztrált, hogy tartsa a különbséget.
 
A versenybíróság valószínűleg vizsgálja majd Hamilton esetét, így még a helyezések változhatnak. Az ötödik helyen célba érő Massa után mindenesetre Nico Rosberg, Sergio Perez, Nick Heidfeld, Michael Schumacher és Jaime Alguersuari volt a pontszerzők sorrendje.

A top 10-es utolsó fele már két kerékcserés taktikán volt, kivéve Schumacher, aki a büntetésével együtt három bokszlátogatással ért be a pontszerzők közé.  

A verseny leggyorsabb köre (1:34.908) Fernando Alonso neve mellé került.

Vettel jelenleg 80 ponttal vezeti a pontversenyt csapattársa, Mark Webber előtt, míg a futamgyőztes Fernando Alonso, a bajnoki tabella harmadik helyét foglalja el, 92 ponttal lemaradva a bajnokság éllovasa mögött. 

A Brit Nagydíj végeredménye
Hely
Versenyző
Csapat
Kör
Idő/Hátrány
1
Fernando Alonso
Ferrari
52
1:28:41.196
2
Sebastian Vettel
Red Bull-Renault
52
+16.5
3
Mark Webber
Red Bull-Renault
52
+16.9
4
Lewis Hamilton
McLaren-Mercedes
52
+28.9
5
Felipe Massa
Ferrari
52
+29.0
6
Nico Rosberg
Mercedes
52
+60.6
7
Sergio Perez
Sauber-Ferrari
52
+65.5
8
Nick Heidfeld
Renault
52
+75.5
9
Michael Schumacher
Mercedes
52
+77.9
10
Jaime Alguersuari
Toro Rosso-Ferrari
52
+79.1
11
Adrian Sutil
Force India-Mercedes
52
+79.7
12
Vitalij Petrov
Renault
52
+80.6
13
Rubens Barrichello
Williams-Cosworth
51
+1 Kör
14
Pastor Maldonado
Williams-Cosworth
51
+1 Kör
15
Paul di Resta
Force India-Mercedes
51
+1 Kör
16
Timo Glock
Virgin-Cosworth
50
+2 Kör
17
Jerome d'Ambrosio
Virgin-Cosworth
50
+2 Kör
18
Vitantonio Liuzzi
Hispania-Cosworth
50
+2 Kör
19
Daniel Ricciardo
Hispania-Cosworth
49
+3 Kör
-
Jenson Button
McLaren-Mercedes
39
+13 Kör
-
Sebastien Buemi
Toro Rosso-Ferrari
25
+27 Kör
-
Kamui Kobajasi
Sauber-Ferrari
 
+29 Kör
-
Jarno Trulli
Lotus-Renault
 
+42 Kör
-
Heikki Kovalainen
Lotus-Renault
 
+50 Kör

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

 

Szólj hozzá

ferrari f1 alonso formula 1 futam silverstone brit nagydíj