2011. júl 11.

Vihar előtti csend a Red Bullnál?

írta: FormaNet
Vihar előtti csend a Red Bullnál?

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner határozottan úgy gondolja, hogy a csapat utasítása és rádióüzenete Mark Webber felé, miszerint az ausztrálnak tartania kellett pozícióját a Brit Nagydíj utolsó köreiben, teljesen jogos és indokolt volt. Hornert meglepte, hogy a veterán pilóta figyelmen kívül hagyta a rádióüzeneteket, és azután is próbálta támadni Sebastian Vettelt.

A csapatfőnök egyértelművé tette, hogy mindenképpen tisztázni fogja ezt versenyzőjével, egy zárt ajtók mögötti megbeszélésen.
 
A futam után Webber is elismerte, hogy szándékosan hagyta figyelmen kívül a rádión a bokszból érkező utasítást, mert úgy gondolta, a verseny a második helyért addig tart, amíg a kockás zászló le nem inti azt.
 
" Már négy-öt körrel a verseny vége előtt elkezdték a fülemre mondogatni, hogy tartsam a pozíciómat, de én egyszerűen csak szeretnék a leintésig versenyezni. Persze fontos, hogy pontot szerezzek, de még több pontot akartam, ezért támadtam. Nem akartam senkit kiütni, csak előzni akartam"- indokolta viselkedését az ausztrál.
 
Christian Hornert meglepetésként érte Webber szófogadatlansága, és úgy véli, hogy ezzel az önfejűséggel nem csak a saját, de a csapat számára is értékes pontokat kockáztatott.
 
„A nap végén a legfontosabb a csapat eredménye, nem az egyénileg megszerzett pont. Megértem Mark frusztrációját, de ha fordított lett volna az állás, akkor is ugyanez lett volna az utasítás. Emlékezzünk csak arra, mi történt Törökországban. Pontosan ugyan ez. Nincs semmi értelme mindkét autót, és a csapat pontjait kockára tenni. Láthattuk, mi történt Felipe és Lewis között az utolsó kanyarban. Nagyon közel kerültek egymáshoz. A csapat szempontjából semmi értelme kettőjük között egy ilyen harcnak az utolsó körökben.”
 
Horner elmondta, hogy az utolsó négy körre döntött így a csapat, hogy feltétlenül elkerüljenek egy esetleges ütközést. Horner hozzá tette, a két pilóta előtt továbbra is szabad a pálya, és nyitott számukra a bajnokság, egyforma lehetőségeket kapnak mindketten.
 
„Szabadon küzdhetnek mindketten azért, hogy versenyt nyerjenek. Mark meg tudta szerezni a pole pozíciót, lehetősége volt arra, hogy megnyerje a versenyt. Továbbra is ugyan olyan lehetőséget biztosítunk számára is. Mark jelenleg a második a világbajnoki pontversenyben, és az általa megszerzett pontok tovább erősítik helyzetünket a konstruktőrök versenyében. Egy futam végén a csapat pontjai számunkra ugyan olyan fontosak, mint a versenyzők számára az egyéni pontok. A pilóták közötti harc 33 pontot tett kockára az utolsó három körben. Ahogy azt már korábban is láthattuk, ennek nagyon komoly következményei is lehettek volna. A döntésünk helyes volt, a csapat szempontjából nem kockáztathatunk 33 pontot. A pilóták versenyében mindketten az élen vannak, ezt semmi nem veszélyeztetheti.”
 
Úgy tűnik az eddigi látszat harmónia kezd felborulni e Red Bullnál. Nemrégiben maga Mark Webber nyilatkozta, hogy a jelenlegi viszonylagos nyugalom, és konfliktusoktól mentes együttműködés kettőjük között csak addig tart, amíg neki nem sikerül futamot nyerni. A futamgyőzelem az ausztrál részéről ugyan még várat magára, ám úgy látszik, a mostani állapot csupán vihar előtti csend, a Red Bull istállónál.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 forma1 red bull formula1 mark webber sebastian vettel brit nagydíj christian horner red bull csapatutasítás