2011. júl 12.

A Force India csapatfőnöke határozottan reagált az Indiából rázúduló kritikákra

írta: FormaNet
A Force India csapatfőnöke határozottan reagált az Indiából rázúduló kritikákra

A Force India tulajdonos csapatfőnöke, Vijay Mallya visszautasítja azokat a kritikákat, melyek országából irányulnak rá, és amik azt kérik számon az üzletembertől, miért nem indiai pilótával áll fel csapata a rajtrácson.

A milliárdos üzletember úgy véli, az indulás jogát nem nemzetiség szerint kell odaítélni a pilótáknak, hanem kiérdemelni kell, és azt kéri honfitársaitól, hogy a támadások helyett támogassák csapatát, miközben az általa indított indiai F1 akadémia nagy erőkkel keresi az ország fiatal tehetségeit.
 
Az ország jelenleg két sportolóval is képviselteti magát a szériában, hat év után néhány futamra a HRT csapatával Narain Karthikeyan állhatott fel a rajtrácsra, őt a Brit Nagydíjtól a WSR-ben is versenyző ausztrál Daniel Ricciardo váltotta, míg Karun Chandok aki tavaly még szintén a Hispanianál versenyzett, 10 versenyen állhatott rajthoz, idén pedig a Team Lotus tesztpilótájaként kap tesztlehetőségeket.
Chandokkal kapcsolatban nem kizárt, hogy az első Indiai Nagydíjon esetleg versenylehetőséget is kap, hogy hazai közönség előtt bizonyíthasson, bár ez a gesztus rejt magában némi PR szándékot is. A HRT szintén nem vált meg végleg Karthikeyantól, és a jelenlegi hírek szerint hazájában ismét felsorakozhat a rajtrácsra. 
 
Annak ellenére, hogy az indiai csapatfőnök mindent megtesz, hogy az ország egymilliárd lakosa között megtalálja a legtehetségesebb autóversenyzőket, jelenleg az istállónál egy skót, és két német pilóta dolgozik, és ezért támadják hazájában igen sokan, ami meglehetősen frusztrálja az üzletembert.
 
„Az indiai emberek azért bírálnak, mert nem indiai pilóták versenyeznek nálunk. Erre az egyetlen válaszom csak az lehet, hogy én többet tudok a Formula-1-ről, mint ők. A jelenlegi indiai pilótákat nagyon sajnálom, mert olyan csapatoknál vannak, ahol nem versenyezhetnek. Ha ez az amit akarnak, mármint, hogy F1-es autót vezessenek a vezetés kedvéért, vagy utolsóként végezzenek, ezzel én nem tudok mit tenni. Jó lenne megtalálni az igazi indiai tehetségeket, és én el is határoztam, hogy megkeresem őket.”
 
Mallya példaként említette Olaszországot, ahol az egész nemzet ünnepelte Fernando Alonso silverstone-i győzelmét, és bármilyen más Ferrari győzelmet is, pedig a Ferrarinál utoljára 1953-ban nyert világbajnokságot olasz pilóta, Alberto Ascari személyében.
 
„Ha a Ferrari dobogón végez, minden olasz dicséri. Ha a Ferrari győz, egész Olaszország ünnepel. Soha senki sem kérdezi tőlük, hogy miért nem olasz pilóta versenyez a csapatnál. Miért lett ez hirtelen fontos pont Indiában? Ahelyett, hogy értékelnék, hogy egy indiai csapat is beszállt a sportba, és India színeiben ott van a rajtrácson. Majd biztosan követi indiai pilóta is, de először legyen meg a kocsi, és csak utána legyen meg a ló. Több mint harminc éve veszek részt India motorsportjában. Amit csak tudtam, megtettem, és ésszerű lépésekkel elősegítettem az országban a sport népszerűsítését. Talán hitelt adhat eltökéltségemnek az a tény, hogy egy indiai alakulat is ott van a rajtrácson, amit pár éve még senki sem gondolt volna, hogy megtörténhet. Azt hiszem a Formula-1 népszerűsége az Indiai Nagydíj után robbanásszerűen fog nőni. Én megtettem mindent ezért, és meggyőződésem, hogy sok százmillió indiai fiatal szeretne majd bekerülni a Formula-1 forgatagába.”      

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 forma1 force india vijay mallya indiai nagydíj f1 kritikák indiai autósport