2011. júl 12.

Statisztikák, érdekességek a Brit Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek a Brit Nagydíj után

A Brit Nagydíjon Fernando Alonso idei első, összességében pedig 27. győzelmét könyvelhette el, mellyel a futamgyőztesek örökranglistáján utolérte Jackei Stewartot, aki 14 esztendőn keresztül tartotta ezt a győzelmi rekordot, egészen pontosan 1987-ig, amikor elsőként Alain Prost taszította le a trónról. Alonso és Stewart 27 diadala a Formula-1 eddigi történelmének ötödik legjobb eredménye, és a spanyolnak még négy győzelemre van szüksége ahhoz, hogy a negyedik helyen álló Nigel Mansellt beérje, illetve 14 versenyt kell még megnyernie, hogy Ayrton Sennát letaszítsa a futamgyőztesek „dobogójáról”.
 
A Futamgyőztesek statisztikájában a kétszeres világbajnok előtt tehát már csak olyan legendás nevek sorakoznak, mint Michael Schumacher (91), Alain Prost (51), Ayrton Senna (41) és Nigel Mansell (31).
 

- Fernando Alonso a verseny leggyorsabb körét is megfutotta Silverstone-ban, és ezzel a statisztikákban már olyan nagy nevek mellett szerepel, mint Ayrton Senna, Damon Hill és Strirling Moss. Mindhárom legenda (és most már Alonso is) 19 alkalommal futotta meg egy-egy verseny leggyorsabb körét.
 
- Mark Webber egy évtizedes pályafutása során nyolcadik alkalommal indulhatott az első rajtkockából, ami éppen annyi, mint az 1964-es világbajnok, John Surtees, illetve Riccardo Patrese pole-jainak száma.
 
- A Red Bull immár zsinórban tizedik alkalommal szerezte meg az első helyet a kvalifikáción.
 
- Idén először fordult elő, hogy Sebastian Vettel sem a pole-t, sem a futamgyőzelmet nem tudta megszerezni. Az eddigi hétvégék során ugyanis legalább az egyiket mindig begyűjtötte a regnáló bajnok. Ugyanakkor már zsinórban 14. alkalommal nem adta alább az első sornál, pontosan a 2010-es Szingapúri Nagydíj óta Vettel tízszer a pole-ból, négyszer pedig a második helyről vágott neki versenyének.
 
- Ebben a szezonban Vettel még nem végzett a dobogó második fokánál lentebb, amire legutóbb 2006-ban volt példa, amikor Fernando Alonso az első kilenc versenyen pontosan ezt az eredményt (három második hely, és hat győzelem) produkálta. Ez a menetelés egyébként éppen az idény 10. állomásán, Indianapolisban szakadt meg, amikor a Renault-ban ülő regnáló bajnokot az ötödik helyen intette le a kockás zászló.
Vettel 2011:   1 1 2 1 1 1 2 1 2 ?
Alonso 2006: 1 2 1 2 2 1 1 1 1 5
Tehát ha a Nürgburgringen Vettel jobb eredményt ér el, mint az ötödik hely, akkor túlszárnyalja Alonso 2006-os hatalmas év eleji dominanciáját.
 
- Jenson Button eddig egymás után 10 versenyhétvégén mindannyiszor pontszerző helyen ért célba, ami most éppen hazai pályáján, Silverstone-ban szakadt meg. A 2009-es világbajnoknak elvileg éppen ez volt a 200. nagydíja, gyakorlatilag viszont éppen a Hungaroringen jubilál, ugyanis 2003-ban a Monacói Nagydíjon baleset miatt nem tudta kvalifikálni magát, és nem vett részt a versenyen, majd 2005-ben az Amerikai Nagydíjon is hiányzott (többedmagával) a rajtrácsról, miután csak hat autó vett részt a futamon.
 
- Button korai kiesése azt is jelenti, hogy már csak Sebastian Vettel és Mark Webber mondhatja el magáról, hogy idén eddig minden nagydíjon teljesítette a versenytávot.
 
- Daniel Ricciardo silverstone-i debütálásának köszönhetően 34 év után ismét két ausztrál pilóta versenyezhetett a száguldó cirkuszban. Legutóbb az 1977-es osztrák nagydíjon Alan Jones (Shadow) és Vern Schuppan (Surtees) személyében versenyzett két ausztrál a szériában.
 
- A Sauberben ülő Sergio Perez a 12. helyről vághatott neki az 52 körös silverstonei futamnak, és végül a hetedik helyen ért célba, ami eddigi, rövidke F1-es karrierjének legjobb eredménye volt.
 
- Jaime Alguersuari viszont immár zsinórban harmadjára ért be pontszerző helyen, ráadásul úgy, az időmérőn mindannyiszor már a Q1-ben búcsúzott, és mindhárom alkalommal csak a 18. rajthelyet tudta megszerezni. 2006 óta, mióta ezt a kvalifikációs rendszert bevezették, senki nem tudott még egy szezonon belül (saját erőből) háromszor pontszerző helyen célba érni úgy, hogy már a kvalifikáció első szakaszában elvérzett. Tavaly Kamui Kobajasi kétszer tette meg ugyanezt: Az Európa Nagydíjon a 18. rajtkockából végül hetedik lett, majd a Hungaroringen szintén kiesett a Q1-ben, végül a kilencedikként ért célba. (A Belga Nagydíjon a japán pilóta szintén pontot szerzett úgy, hogy csak a 19. helyre kvalifikálta magát, de rajtbüntetések miatt eleve négy hellyel előrébb kezdhette meg versenyét.)
 
2011. Dobogós helyezések a Brit Nagydíjat követően:
Sebastian Vettel: 9 (6x első hely, 3x második hely)
Mark Webber: 5 (egy második hely,  4x harmadik hely)
Fernando Alonso: 4 ( egy első hely, 2x második hely, egy harmadik hely)
Jenson Button: 4 (egy első hely, egy második hely, 2x harmadik hely)
Lewis Hamilton: 3 ( egy első hely, 2x második hely)
Nick Heidfeld: 1 (harmadik hely)
Vitalij Petrov: 1 (harmadik hely)
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 

  

Szólj hozzá

statisztika f1 formula 1 2011 silverstone britnagydíj