2011. júl 13.

Whitmarsh: Túl sokszor voltunk már másodikak és harmadikak

írta: FormaNet
Whitmarsh: Túl sokszor voltunk már másodikak és harmadikak

Mint minden futam után - és ez alól Brit Nagydíj sem kivétel –, megy a fogadkozás elsősorban a top csapatoknál arról, hogy milyen elképzelésekkel, tervekkel folytatják a szezont, mi mindent tesznek meg azért, hogy legközelebb jobban szerepeljenek. Ezek a nyilatkozatok elsősorban a szurkolóknak, és részben a csapatban érdekelt részvényeseknek, résztulajdonosoknak szólnak, bár egy-egy olyan kijelentés, hogy legközelebb biztosan jobbak leszünk, meg nem valószínű, hogy bárkit is megnyugtatott.

 
A silverstone-i verseny után úgy tűnik a McLaren kényszerül magyarázkodásra (mialatt a Ferrari a visszatérését ünnepli), ezzel is üzenve a Tifosiknak, hogy nincs még minden veszve.
 
A wokingi alakulat hazai versenye sokkal rosszabbul sikeredett, mint ahogy azt várták. Igaz, hogy Button szerelői is elkövettek egy súlyos hibát, ám számukra sokkal nyugtalanítóbb lehet az a tény, hogy az autók alapvetően nem voltak versenyképesek a silverstone-i futamon.
 
A legendás brit alakulat idei szezonja igen rapszodikus. Az év eleji tesztekből arra lehetett következtetni, hogy fejlesztéseik - különleges technikai megoldásaik - rossz irányba vitték az autókat, ám alig két hét alatt sikerült egy igazán versenyképes konstrukciót összerakniuk, és ennek eredményeként komoly meglepetésre a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon Hamilton a második helyen végzett, Button pedig Malajziában ért el hasonló eredményt.

Az egyetlen csapat a Brit Nagydíj előtt, akik meg tudták verni a Red Bullt, és Sebastian Vettelt, az a McLaren volt, Hamilton Kínában, míg Button az esős Kanadai Nagydíjon állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.
Magukhoz képest azonban gyengén szerepeltek Törökországban, és Monaco sem volt igazi siker sztori, az Európa Nagydíj, és a Brit Nagydíj pedig már szinte egy hanyatló csapat képét festette elénk.
 
A viszonylagos eredménytelenség a csapatfőnököt, Martin Whitmarsh-ot is kikezdte, és arról folyik a paddockban a pletyka, hogy akár a helyét is elveszítheti a csapatnál, amennyiben nem sikerül rövidesen komoly eredményeket elérniük. Sőt a találgatások mára már odáig mentek, hogy az istálló egykori csapatfőnöke (akinek neve egyet jelent a McLarennel), Ron Dennis visszatér a versenyekre, és visszaveszi az irányítást.
 
A pilóták védik a mundér becsületét, hiszen az ő teljesítményük elvitathatatlan. Hamilton botrányokkal is szegélyezett nyerni akarását mindannyian megtapasztalhattuk, és Jenson is mindent megtesz a jobb eredményekért, bár ő ezt a maga csendesebb módján teszi. Nehézségekről csak olyan vonatkozásban beszélnek, hogy az F1 mai színvonalát figyelembe véve, rendkívül nehéz nyerő autót készíteni, bár ennek ellenére is hivatkoznak a két nyertes futamra. A versenyzők a csapatmorálról, és a sport iránti szenvedélyről beszélnek, de valljuk be, a McLarentől ennél sokkal többet várnánk.
 
A csapatfőnök, Martin Whitmarsh azonban nem tagadta, hogy idén eddigi munkájuk nem túlzottan jó, bár ennek ellenkezőjét hiába is állítaná.
 
"A tény az, hogy a motorsport csúcsán versenyzünk, és ebben a kategóriában nem könnyű győzni. Idén ugyan nyertünk két futamot, de ez nem elég jó nekünk. Túl sokszor voltunk már másodikak és harmadikak, ez nem könnyű a számunkra. Senki sem szeret második vagy harmadik helyen végezni, és ha ötödik vagy hatodik helyen végzünk, az még fájdalmasabb. Van amikor biztosak lehetünk abban, hogy meg van bennünk a lendület, és tudjuk, mi visz előre. Hiszek a csapatban, és abban, hogy képesek leszünk győzni, ezt már bizonyítottuk a hosszú évek alatt."
 
A csapatfőnök a hibák, és a sikertelenség ellenére is cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint távoznia kellene a csapattól. Viszonyát Ron Dennisszel meglehetősen különlegesnek tartja, és úgy gondolja, nem egyértelműen jó, de azt sem lehet kijelenteni, hogy rossz lenne kettőjük kapcsolata.
 
"Biztos vagyok abban, hogy maradok, és dolgozom tovább. Ezt én is világosossá tettem a fórumon, nem csak Ron. Úgy tűnik azért elégedett azzal amit csinálok. Már 23 éve dolgozunk együtt, egyesek úgy gondolják, hogy én Ron klónja vagyok, de ez nem így van. A mi kapcsolatunk meglehetősen különleges, vannak jó és rossz dolgok is, de a kapcsolat jelenleg igen erős. Én kemény vagyok saját magammal, és ez sokkal nehezebb, mint amilyen nehéz a sajtónak velem kapcsolatban állást foglalnia. Teszem a dolgomat, és ez már egyféle függőség."
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 mclaren forma1 ron dennis martin whitmarsh