2011. júl 18.

Beszélgetés Kiss Pál Tomival, kicsit másként

írta: FormaNet
Beszélgetés Kiss Pál Tomival, kicsit másként

A Formula-1 hivatalos weboldala idén egy interjú sorozatot indított, melyben az F1-es versenyzők elengedhetik fantáziájukat. Ezen ötlet alapján a FormaNet magazin magyar kiválóságunkat, a GP3-ban versenyző Kiss Pál Tamást kérte meg egy kis F1-es fantáziálásra. Tomi a Hegyalja Fesztiválon exkluzív interjút adott a FormaNet magazinnak melyből többek között kiderül, hogy melyik világbajnok versenyautót próbálná ki legszívesebben, vagy éppen csapatfőnökként milyen pilótafelállással vágna neki egy szezonnak.
 
FormaNet: Ha választhatnál csapattársadnak egy F1-es világbajnokot a múltból, ki lenne az és miért?
 
Kiss Pál Tamás: Azt hiszem Ayrton Sennát választanám, vagy talán Alain Prostot. Megindokolni is könnyű, hiszen olyan tapasztalatokkal rendelkeztek, illetve akkora plussz volt bennük, amit kevés versenyző mondhat el magáról, így csapattársként rengeteget tanulhattam volna tőlük, és ez nyilván sokat számít a fejlődésnél.
 
FN: Jelenlegi mezőnyből kinek a csapattársa lennél legszívesebben, és miért?
 
KPT: Nico Rosberget választanám, mert nagyon szimpatikusnak tűnik, és az egyik legszerényebb pilóta. Azt gondolom, hogy mind emberileg, mind pedig versenytársakként is jól meglennénk.
 
FN:Ha csak egy versenypályán vezethetnél életed végéig bárhol a világon, akkor melyiket választanád, és mi alapján döntenél?
 
KPT: Első gondolatom a Hungaroring volt, hiszen közel van, és általában amikor verseny szezon van, akkor nagyon jó az idő is. A másik Silverstone, bár az is igaz, hogy az F1-es helyszínek közül még elég kevés versenypályán mentem. Sokan például a malajziai pályát tartják a világ legjobb versenypályájának, de én itt még nem vezettem, úgyhogy a jelenlegiek közül talán inkább Silverstone-t választom. El tudnám képzelni, hogy egész nap, vagy akár hetekig csak itt körözzek.
 
FN: Ha visszamehetnél az időben, és 1950-1990-ig bármelyik évtizedben versenyezhetnél, melyik évtizedet választanád, és miért?
 
KPT: Kettő is van, vagy a ’70-es, vagy a ’90-es évek. A ’90-es éveket azért választanám, mert az autók akkor voltak a legszebbek, és majdhogynem a legbrutálisabbak is. A ’70-es éveket pedig a pilóták miatt, hiszen ebben a korban nagyon sok olyan versenyző volt, akiket ma már F1-es legendaként emlegetünk.
 
FN: A jelenlegi Formula-szabályozásban min változtatnál, és miért?
 
KPT: Ez nehéz kérdés, de mint pilóta, én elvetném a DRS-t és a KERS-et. Mert ezeknél nem a versenyző érdeke a lényeg, hanem az izgalmak fokozása, ami persze érthető, hiszen a nézők tartják fenn ezt a sportot. De azt gondolom, hogy egy versenyző ezeket szívesen eltörölné, hiszen nem a legjobb érzés amikor tehetetlenül nézed ahogy elmennek mellett a célegyenesben úgy, hogy már féktávon is teljesen esélytelen csatázni, hiszen egy autóhossznyi különbség van. Az viszont tény, hogy ezek segítségével izgalmasabbak lettek a versenyek.
 
FN:Ha a Formula-1 nagy versenyzői közül ki kellene választanod két pilótát, két különböző korból, hogy megnézd, hogyan versengenek egymás ellen, kik lennének ők?
 
KPT: Hú ez megint csak nem könnyű, én inkább megfordítom, és mondjuk megnéznék 1999-ben vagy 2000-ben egy Vettel- Schumacher csatát. Mert akkor Schumacher volt megállíthatatlan, most pedig ugyanez igaz Vettelre.
 
FN:Ha csapatfőnök lennél, a jelenlegi mezőnyből kiket szerződtetnél le saját csapatodba?
 
KPT: A Ferrari pilótaválasztására ugye jellemző, hogy kell egy gyors másodpilóta, és kell egy igazi vezéregyéniség. Nekem inkább a Hamilton-Button párosítás lenne szimpatikus, azt hiszem ez egy tökéletes választás. Vagy talán még Vettel és Rosberg, bár ez utóbbi versenyző valódi énjét még nem láttuk, mármint, hogy milyen lenne, amikor futamgyőzelemért harcolhatna. De azt hiszem Button ő egy nagyon alázatos versenyző. Nem egy másodhegedűs, de engedelmeskedik a csapatnak, és szerintem hamarosan ők lesznek a legsikeresebbek csapat szinten.
 
FN:Egy vacsora-partira vagy hivatalos, ahová magaddal vihetsz négy ember a motorsportok világából, akár a múltból is. Kiket hívnál meg?
 
KPT: Schumachert egészen biztos, a múltból pedig Ayrton Sennát. A másik kettő mondjuk legyen Vettel és Rosberg. Szerintem egy nagyon jó kis beszélgetésben lenne részem.
 
FN:Ha lehetőséged nyílna egy F1-es autót vezetni akár a jelenlegi kocsik közül, akár múltból, melyikbe ülnél bele?
 
KPT: Talán a ’94-es Benettonba. Az valami eszméletlen ahogy kinézett, és persze amilyen gyors is volt. Van egy évkönyvem Schumacher életéről, és abban mindenféle technikai információ is megtalálható erről a kocsiról. Ez fogott meg a legjobban, mind külsőre, mind formailag, így ezt nagyon szívesen kipróbálnám.
 
 
Néhány "kedvenc" Kiss Pál Tomitól:
 
- Kedvenc F1-es versenyző: Nico Rosberg
- Kedvenc versenyző egyéb autósportban: Sébastien Loeb (hétszeres ralivilágbajnok)
- Kedvenc sportoló egyéb sportágban: Ronnie O’ Sulivan (többszörös snooker világbajnok)
- Kedvenc filmek: magyar film: Üvegtigris, külföldi film: Másnaposok. Kedvelem a poénos filmeket.
- Kedvec könyv: Szeretem az évkönyveket, illetve a lexikonokat, mindenfélét: a harci dolgoktól (tankok, fegyverek stb) kezdve az autósportig mindent.
- Kedvenc autómárka: Ha álmodozni kellene, akkor a Ferrari, de ha a földön maradunk, akkor talán a Skodát mondanám.
- Kedvenc F1-es versenyautó: Természetesen az, amelyik már a kezdetektől fogva jelen van a szériában, vagyis a Ferrari.
- Kedvenc étel: Anyukám főztje
- Kedvenc ital: Mostanában leginkább a víz
- Kedvenc magyar város: Mivel miskolci vagyok, ezért nyilván a környék ahol lakom, illetve Miskolc bizonyos részei. Ezen kívül pedig leginkább a klasszikus magyar térségek, mint például Herend vagy Hollóháza.
- Kedvenc ország: Egyértelmű, hogy itthon érzem a legjobban magam, de ha még választanom kellene egyet, akkor talán Németország az, ahol még szívesen élnék.
- Hobbi (az autósporton kívül): Nagyon sok van: tenisz, foci, pingpong, síelés, vagy inkább snowboardozás, motorozás, úszás.
- Nézőként kedvenc sport: Az autósportok minden mennyiségben ( F1, LeMans széria, túrakocsi stb.), ezen kívül pedig a tenisz. Persze egy foci vb-t sem hagyok ki.
 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

interjú gp3 kiss pál tamás