2011. júl 22.

Webber volt a pénteki nap leggyorsabb pilótája a Nürburgringen

írta: FormaNet
Webber volt a pénteki nap leggyorsabb pilótája a Nürburgringen

A legutóbbi nürburgringi győztes, Mark Webber bizonyult a pénteki nap leggyorsabb versenyzőjének, de Fernando Alonso sem sokkal maradt el az ausztrál legjobbjától. Sebastian Vettelnek most is a harmadik hely jutott, Felipe Massa pedig a pénteki napon mindkétszer a negyedik leggyorsabb kört futotta.
 
Egyelőre megúszták az esőt a csapatok, a levegő hőmérséklete 15, a pályahőmérséklet pedig 23 fokosra melegedett délutánra.
 
A pilóták most nem hagyták sokáig kongani az ürességtől a pályát, hiszen az installációs körök megtétele után, bő negyed óra elteltével már szinte az egész mezőny kigurulta boxból, kivéve Sebastien Buemit, aki három bemelegítő kör után már nem is hajthatott ki a hátralévő bő egy órában, ugyanis a Toro Rosso Ferrari motorjának gyújtásával adódtak problémák.
Az újonc Daniele Ricciardo nem sokáig gyakorolhatott, hiszen alig, hogy kihajtott a pályára, máris füstölögni kezdett az autója, így mindössze öt kör után véget is számára a mai nap.
 
Néhány csúszkálás most sem maradt el, aminek középpontjában többnyire az 1-es kanyar, és a 7-es, Dunlop néven ismert hajtű állt. Ezeket a kritikus pontokon délelőtt is többen hibáztak, és a második edzésen például Lewis Hamilton is elfékezte magát, illetve a hajtűben a két ferraris is mutatott egy-egy kicsúszást, nagy károkat azonban most sem okozott a Nürburgring.
 
Az élmenők közül Alonso nyitott az élen, majd csatlakozott hozzá a két Red Bull, és ez a sorrend jó ideig változatlan maradt, majd először Felipe Massa volt az, aki már az opciós keverékeken csapattársa elé tudott kerülni.
Az edzés második felére aztán mindenkinél előkerültek a lágy gumik, amivel Alonso délelőtti legjobbját hamarosan túlszárnyalták, méghozzá Mark Webber, aki 1:31.711-es körével felugrott az élre. Rajta kívül az edzés leintése előtt negyed órával még csak spanyol vetélytársa neve mellett volt 1:31-es köridő.
Vettel a harmadik, Massa pedig a negyedik helyen állt ekkor, a két csapat pilótáit azonban érdekes módon nem a McLarenek követték, hanem a Mercedes versenyzői, közülük is Michael Schumacher állt az ötödik helyen, majd következett Rosberg.
Hamilton csak a hetedik legjobb időt autózta, de már egy másodperces hátrányban Webber legjobbjától, míg Button a 10. helyen állt. Az utolsó percekben Jensonnak már nem is volt lehetősége javítani, mert műszaki probléma miatt idő előtt kellett befejeznie az edzést, így még egy helyet hátrébb is csúszott a sorban, és végül csak a 11. lett ráadásul legjobb köre is másfél másodperccel volt lassabb, mint az élen álló ausztrál riválisé.
 
A nagy tűzijáték most az utolsó körökre elmaradt, és Webber legjobb idejét már egyik versenyző sem tudta űberelni, sőt Hamilton is a Mercedesek mögött maradt.

A hat német versenyzőből, a virgines Timo Glock kivételével mindenki bekerült a top 10-be, Nick Heidfeld egy nyolcadik-, Adrian Sutil pedig a tizedik hellyel. 

Második szabadedzés eredménye:

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

f1 nürburgring formula 1 red bull mark webber német nagydíj második szabadedzés