2011. júl 23.

Az FIA újabb elképzelése ismét borzolja a kedélyeket

írta: FormaNet
Az FIA újabb elképzelése ismét borzolja a kedélyeket

A héten az FIA nyilvánosságra hozta, hogy 2014-től számos változtatást tervez a technikai szabályzatban, és ide tartozik többek között, hogy a boxutcában kizárólag elektromos üzemmódban lehet majd közlekedni a versenyautókkal. Ez az ötlet – ahogy azt már egyéb vonatkozásban is számtalanszor tapasztaltuk – nem feltétlenül nyerte el a csapatok tetszését, és elképzelhető, hogy egy újabb vitasorozat következik majd az ügyben.
 
 
 
Az FIA 2014-es változtatásai között szerepel, hogy 35 százalékkal csökkenteni kell az üzemanyag fogyasztást, ennek érdekében a szövetség úgy döntött, hogy 2014-től a boxutcában csak elektromos üzemmódban lehet majd a közlekedniük a versenyautóknak.
A döntéssel kapcsolatban elsők között a Ferrari csapatfőnek, Stefano Domenicali mondta el véleményét, amiből kiderül, hogy a jövőbeni új szabályok még közel sem tekinthetők véglegesnek, hiszen egyes alakulatok minden bizonnyal megvétózzák majd az ötletet.
 
"Különböző vélemények vannak, míg egyes gyártók örömmel fogadták a hírt, addig mások nem technikai oldalról közelítik meg a dolgot, hanem a show, és a látványosság szempontjából. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy ez jó a sportnak" – kezdte Domenicali, aki ezután elmondta, hogy ugyan még nem volt idő arra, hogy részletesen foglalkozzanak a dologgal, de sokakban már rögtön problémaként merült fel, hogy hogyan fogadják majd a hangtalan kocsikat a rajongók.
 
"Ha az boxutcában hangtalanul közlekednek majd az autók, úgy igen nehéz lesz az emberekkel érzékeltetni azt a szenvedélyt, ami a Formula-1-ről szól. Ugyanakkor a másik oldalon ott van, hogy a király-kategóriának élen kell járnia az új fejlesztésekben és kutatásokban, és ez vonatkozik a zöld technológiákra is. Vagyis a dolog igen összetett, ezért meg kell még vitatni."
 
Az olasz szakember azt is elismerte, hogy akár még veszélyeket is rejthet magában egy hangtalanul közlekedő autó.
"Igen, ez lehetséges ( a veszély – a szerk.), hiszen a normál motorral érkező autót már a célegyenesben hallani lehet, így természetesen ez is szempont lesz majd az ügy megvitatásánál."
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

  

Szólj hozzá

f1 forma1 fia domenicali elektromos motorok f1 es hibrid motorok