2011. júl 23.

Vettel zárt az élen az időmérő előtti utolsó edzésen

írta: FormaNet
Vettel zárt az élen az időmérő előtti utolsó edzésen

A versenyhétvége utolsó szabadedzésén Sebastian Vettel bizonyult a leggyorsabbnak, ám előnye közel sem lehet megnyugtató számára, hiszen csapattársát mindössze egy tizeddel szárnyalta túl, a harmadik leggyorsabb kört teljesítő Fernando Alonso pedig két tizedet kapott német riválisától. 
 
 
 
Az utolsó, egy órás szabadedzés, a tegnapi naphoz hasonlóan, továbbra is hűvös időben, és csapadék nélkül telt el.
 
Lewis Hamilton máris egy újabb büntetéssel kezdi a hétvégét, mert pénteken „gyorshajtáson” kapták a boxutcában, ezért 18 ezer eurót kellet befizetnie az FIA kasszájába.
 
A Renault-nál tegnap Nick Heidfeld tesztelte az új, hátul kivezetett kipufogó rendszert, de hosszabb etapokat nem nagyon sikerült teljesíteniük, és az adatok elemzése után a csapat most úgy döntött, hogy a hétvége hátralévő részében még a régi megoldást használják.
 
A mezőny a közepes gumikon kezdte meg a kvalifikáció előtt utolsó tesztelést, és elsőként Jerome D’Amborsio iratkozott fel az időmérő táblára, legutoljára pedig a három nagycsapat látott munkához, valamint Heikki Kovalaien, akinek autóján hidraulikus problémán dolgoztak a szerelők.
 
Az edzés felénél, míg az élmenők meg nem érkeztek, a két Mercedes bérelte ki a top helyeket, majd elsőként a McLarenek vették át a vezetést, de csak amíg meg nem érkezett a Red Bull duója.
Ekkor már többen váltottak az opciós keverékekre, például a Mercedes is, így Nico Rosberg volt az első, aki hétvége eddigi legjobb idejével (1:31.694) büszkélkedhetett, rövid időre pedig a Force India párosa is a tabella elejére került.
 
A Ferrarik, a McLarenek és a Red Bullok csak az utolsó tíz percre tették fel a lágy gumikat, amivel Fernando Alonso rögtön fél másodperccel túlszárnyalta Rosberg legjobbját, ezután pedig a német egyre hátrébb csúszott, ugyanis előbb Hamilton és Button, majd Mark Webber és végül Vettel is megérkezett. Alonso idejét azonban első nekifutásra senkinek nem sikerült felülírnia, de Webber mindössze négy századdal maradt el.
Nagyjából három perc volt hátra a gyakorlásból, amikor a vörös bikák abroncsai is kellően bemelegedtek, és először az ausztrál, majd német csapattársa is átugrotta a ferrarist, sőt Sebastian Vettel egy tizeddel jobbat ment kollégájánál is, és egyedüliként már 1:30-as idő sorakozott a neve mellett.

A McLarenek a negyedik-ötödik legjobb helyen zártak, a négy nagy csapat versenyzőin kívül pedig még a force indiás Adrian Sutil, és a williamses Pastor Maldonadó került be a legjobb tíz közé. 

Harmadik szabadedzés eredménye:

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

f1 nürburgring formula 1 vettel red bull német nagydíj harmadik szabadedzés