2011. júl 24.

Hamilton nyerte a Német GP-t, Vettel dobogós sorozata megszakadt

írta: FormaNet
Hamilton nyerte a Német GP-t, Vettel dobogós sorozata megszakadt

Rendkívül eseménydús, és izgalmas Német Nagydíjon Lewis Hamilton idei második futamgyőzelmét szerezte meg. Sok hiba után, most a brit versenyző megérdemelten gyűjtötte be újabb trófeáját, ugyanis két ellenfele, Mark Webber és Fernando Alonso kemény diónak bizonyult, ami látványos csatákat eredményezett. Vettel idén először, éppen hazájában nem állhatott dobogóra, és negyedik helyét is inkább csak a gyors kerékcserének köszönhette, de nyilván aggodalomra nincs oka, hiszen jelenleg is 77 ponttal vezeti a bajnokságot.
 
 
Az időmérő végeredményéhez képest két változás történt a rajtrácson: Vitantonio Liuzzi váltócsere miatt öt rajthelyes büntetésével helyet cserélt az utolsó helyre kvalifikáló csapattársával, Daniel Ricciardóval, Sebastien Buemi Toro Rossójából vett üzemanyag mintát pedig az FIA szabálytalannak találta, ezért törölték idejét, így a 16. helyett csak a boxutcából indulhatott.
 
Szemerkélő esőben, slick gumikon rajtolt el a mezőny, ami helyes döntésnek bizonyult, mert pár perc alatt el is állt a gyenge égi áldás.
A pole-ból induló Mark Webber kissé beragadt a rajtnál, Lewis Hamilton pedig könnyedén átvette a vezetést. A másik Red Bull is bukott egy helyet, Vettelt a negyedik helyről induló Fernando Alonsó előzte meg, de a következő körben a spanyol hibázott, ami éppen elég volt német riválisának ahhoz, hogy visszaszerezze harmadik helyét.
Felipe Massa szintén nagyszerűen rajtolt, de éppen az egymással foglalatoskodó Webber-Vettel duó mögé került, és miközben Alonso belső íven szabad utat kapott, addig a brazilt még Nico Rosberg is megelőzte. Rosberg hosszú körökön keresztül kiválóan tartotta maga mögött a sokkal gyorsabb ferrarist, közben a hetedik kör végén Alonsó ismét lecsapott Vettelre, és az 1-es kanyarban újra helycsere történt.

Akciókból ezután sem volt hiány, Massa nagy nehezen megelőzte Rosberget, Vettel pedig kicsit leszakadt az első hármastól, ugyanis rácsúszott a kerékvetőre, és kiforgott, de szerencsésen folytatni tudta versenyét. Nem úgy Nick Heidfeld, aki Buemit támadta, de svájci nem nagyon vette ezt tudomásul, aminek az lett a vége, hogy a Renault bal első kereke hozzáért a Toro Rosso jobb hátsó gumijához, és Heidfeld a kavicságyban végezte.

Közben az élen Webber és Alonso felzárkózott a McLarenre, és az összecsapásra nem is kellett sokat várni. Hamilton és Webber között nagy csata kezdődött, és a célegyenesben az ausztrál néhány pillanatra átvette a vezetést, de a brit nem hagyta annyiban a dolgot. A kerékcserék sora aztán véget vetett a párharcnak. r
A red bullos nyert legtöbbet korai kerékcseréjével, így első helyen folytatta tovább futamát, Hamilton és Alonso azonban szorosan mögötte maradt.

Massa a kerékcserék után a negyedik helyen folytatta, míg a világbajnokság éllovasa csak az ötödik volt. A további pontszerző helyeken a két Mercedes szolgáltatott izgalmas pillanatokat, miután mindketten megelőzték a nyolcadik helyen autózó Vitalij Petrovot, majd Schumi a csapattársat támadta, de a rutinos német nem, hogy megelőzte volna Rosberget, de lemásolta ugyanazt a hibát, amibe Vettel beleesett. A Mercedes aréna fordulójában túl szélesen fordult, és a hátsó kerekével a műfűre hajtott, ami miatt megcsúszott, így a 11. helyről kezdhette újra a felzárkózást. Ekkor ugyan még ketten nem voltak kint a boxban az első 10-ből, így miután ez megtörtént, Rosberg a hatodik helyen állt, Schumacher pedig Sutilt és Buttont követte a kilencedikként. Az utolsó pontszerző helyen ekkor Kamui Kobajasi száguldott.
 
A második bokszlátogatást is Webber kezdte meg elsőként a 31. körben, majd a következőben Hamilton is váltott új szettekre, és ekkor egy újabb helycsere történt, ugyanis a McLarennek jobban sikerült a kerékcseréje, és éppen a Red Bull elé érkezett vissza, majd egy rövid összecsapás után a brit vette át az első helyet. Közben azonban Fernando Alonso megfutotta a leggyorsabb kört, és a 33. körben történő kerékcseréje után éppen úgy ahogy egy körrel előbb Hamilton, a spanyol pont a McLaren elé érkezett, és ebből a párbajból is Lewis jött ki elsőként, így Hamilton, Alonso, Webber sorrendben folytatódott a verseny.
Hamilton ezután sorra futotta meg a leggyorsabb köreit, miközben csapattársa hidraulika hiba miatt a 36 körben végleg beparkolt a garázsba, ezzel zsinórban másodjára nullázott.
Vettel hibátlan kerékcseréje ellenére sem tudta átlépni az előtte haladó Massát, így kettőjük között nem változott a sorrend. A német versenyzőnek idén még nem nagyon volt szüksége az állítható hátsószárny hatékonyságát gyakorolni, most viszont bőszen próbálkozott a plusz gombbal, de sikertelenül.
 
A Pirelli hétvégi jóslata beigazolódott, hiszen az olasz márka sportigazgatója, Paul Hembery úgy sejtette, hogy sokan csak a verseny legvégén rakják fel közepes keverékű gumikat, hiszen nagy a sebességkülönbség a két abroncs között.
Nyolc körrel a leintés előtt, legelsőként Hamiltonnak tették fel közepes gumikat Alonso két körrel tovább bírta kint, de ez nem volt elég ahhoz, hogy pozíciót nyerjen. Webber még plusz ráhúzott három kört, de mivel semmi előnyt nem tudott már a kopott lágy szetteken kiautózni, így az ausztrál maradt a harmadik.
Az utolsó körökre már csak Massa-Vettel sorrend volt kérdéses, és mindketten egyszerre, a legutolsó körben dobták le az opciós gumikat, végül a címvédő villámgyors szerelőknek köszönhetően elvette a braziltól a negyedik helyet. 
Mögöttük Adrian Sutil két kerékcseréjének köszönhetően átugrotta a Mercedeseket, az utolsó két pontszerző helyen pedig (szintén két boxlátogatással) Kamui Kobajasi és Vitalij Petrov ért célba.
 
Négy kiesője volt a 60 körös futamnak, ebből baleset miatt mindössze Nick Heidfeldnek kellett távoznia, míg Rubens Barrichello, Jenson Button és Vitantonio Liuzzi műszaki hiba áldozata lett. 
 

Német Nagydíj végeredménye:

 
Versenyző
Csapat
Hátrány
Pont
1
Lewis Hamilton
McLaren-Mercedes
1:37:30.334
25
2
Fernando Alonso
Ferrari
+0:03.980
18
3
Mark Webber
Red Bull-Renault
+0:09.788
15
4
Sebastian Vettel
Red Bull-Renault
+0:47.921
12
5
Felipe Massa
Ferrari
+0:52.252
10
6
Adrian Sutil
Force India-Mercedes
+1:26.208
8
7
Nico Rosberg
Mercedes GP
+ 1 kör
6
8
Michael Schumacher
Mercedes GP
+ 1 kör
4
9
Kamui Kobajasi
Sauber-Ferrari
+ 1 kör
2
10
Vitalij Petrov
Renault
+ 1 kör
1
11
Sergio Perez
Sauber-Ferrari
+ 1 kör
 
12
Jaime Alguersuari
Toro Rosso-Ferrari
+ 1 kör
 
13
Paul di Resta
Force India-Mercedes
+ 1 kör
 
14
Pastor Maldonado
Williams-Cosworth
+ 1 kör
 
15
Sebastien Buemi
Toro Rosso-Ferrari
+ 1 kör
 
16
Heikki Kovalainen
Lotus-Renault
+ 2 kör
 
17
Timo Glock
Virgin-Cosworth
+ 2 kör
 
18
Jerome D'Ambrosio
Virgin-Cosworth
+ 2 kör
 
19
Daniel Ricciardo
Hispania-Cosworth
+ 2 kör
 
20
Karun Chandhok
Lotus-Renault
+ 4 kör

 
 

Kiesők:
21.  Vitantonio Liuzzi       Hispania-Cosworth     38. kör
22. Jenson Button            McLaren-Mercedes     36. kör
23. Rubens Barrichello    Williams-Cosworth     17. kör
24. Nick Heidfeld             Renault                       10. kör
 

Leggyorsabb kör: Lewis Hamilton - 1:34.302

szöveg: FormaNet, Varga Viktória


 

 

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

verseny f1 mclaren formula 1 lewis hamilton német nagydíj