2011. júl 27.

Renault - Heidfeld helyzete egyre bizonytalanabb

írta: FormaNet
Renault - Heidfeld helyzete egyre bizonytalanabb

A száguldó cirkusz idei szezonja a Magyar Nagydíj után túl lesz a félidőn, és négy hét nyári szünet következik. A paddockban szinte egész évben folytak a legkülönfélébb találgatások egyes pilóták jövőjét illetően, ki hol folytatja pályafutását, ki melyik csapathoz távozik. Ezeknek a pletykáknak ugyan részben lehetett alapjuk, de legtöbbször a sajtó túlbuzgósága fújja fel, gyakran bizonyos gesztusok félreértelmezésével.

 
Hírbe hozták idén Hamiltont a Red Bullal, Mark Webbert a Ferrarival, és állandó témát ad még mindig Kimi Raikkönen is, akiről folyamatosan tudni vélik, mikor melyik istállóval tér majd vissza az F1-be. A pletykákat az élet, vagy egy hivatalosan bejelentett szerződéshosszabbítás rendszerint cáfolja, ám a jelek szerint a Nick Heidfeldet érintő találgatások nem, hogy nem alaptalanok, de most úgy tűnik csapata a Renault valóban keresi, és talán már meg is találta helyére az általuk megfelelőnek gondolt versenyzőt.
 
A Renault-nál kezdeti sikerek után komoly visszaesést tapasztalhattunk, és egyre másra hallhattuk, hogy az alakulat vezetése nincs megelégedve a Kubicát helyettesítő német versenyzőjével. Megindultak a találgatások, hogy ki kerülhet Heidfeld helyére, és most úgy tűnik már nem csak találgatásról van szó.
 
A csapatfőnök, Eric Boullier a napokban kijelentette, Romain Grosjean (aki mellesleg versenyzett már az alakulatnál, és nem utolsó sorban Boullier jelenleg a menedzsere) kész újra egy esélyt adni saját maga számára a száguldó cirkuszban.
 
A francia pilóta 2009-ben versenyzett a csapatnál, de nem töltötte ki a teljes szezont, mert akkor nem hozta az elvárt eredményeket. Jelenleg a GP2-ben versenyez, és pillanatnyilag a széria egyik bajnok aspiránsa, hiszen jelenleg vezeti a pontversenyt.
 
Nick Heidfeld teljesítménye komoly elégedetlenséget szült a Renault-nál, ahol az év elején még arra számítottak, hogy az istálló irányító pilótája lesz. Az eredményei azonban messze elmaradtak a várakozástól, így nem kizárt, hogy már év közben leváltja, és a francia kerül a helyére. A GP2 sorozat szeptember 11-én Monzában befejeződik, és utána jöhet a váltás.
 
Boullier meg van győződve arról, hogy a fiatal francia már kellően érett a Formula-1-ben való újabb megmérettetéshez, és a csapatnak hosszabb távú tervei vannak vele.
 
„Nyilvánvaló, hogy a látószögemben van egy ideje. A GP2-ben remekül teszi a dolgát, és ezzel mindenki számára bebizonyította, hogy elég érett, és erős ahhoz, hogy visszatérjen az F1-be, a nagyfiúk közé. Mivel nagyon közel áll hozzám, csak megerősíteni tudom, hogy sokkal felkészültebb, mint két évvel ezelőtt” – mondta a csapatfőnök Grosjeanról.
 
A csapat az orosz Vitalij Petrovval elégedett (részben talán Petrov szponzorainak köszönhetően), és a pilóta szerződése 2012-ig tart, ezért Grosjean visszatérése, és a folytatás jelentős mértékben múlik azon, hogy a télen megsérült Robert Kubica felépülése hogyan alakul. A kiváló lengyel pilóta visszatérése sajnos még mindig kétséges, de egyre több olyan hír lát napvilágot, miszerint a vártnál is jobban halad a gyógyulása, és ez reményt adhat arra, hogy rövidesen ismét F1-es autóban versenyezhet.
 
Boullier megerősítette, hogy a pilótákkal kapcsolatos terveknél Kubica felépülése élvez prioritást, mindannyian várják visszatérését, és csak az állapota függvényében hoznak személyi döntéseket esetleges cseréről.
 
„Várjuk, hogy mi lesz Roberttel. Mikor, és hogyan tér vissza hozzánk. Megvárjuk, hogy tisztán lássunk ebben a tekintetben” – jelentette ki Boullier.
 
Robert Kubica visszatérése tehát a Renault számára továbbra is nagyon fontos, mint ahogy szurkolók milliói is reménykednek ebben, ám a csapat már egy B tervben is gondolkodik, és ennek első „áldozata” a lengyel pilótát helyettesítő német Nick Heidfeld lehet. Nicknek fel van adva a lecke, és amennyiben nem sikerül újra eredményeket produkálnia, nem kétséges, hogy még a szezon vége előtt kikerülhet a Renault autójából.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
 
Szólj hozzá

f1 renault forma1 robert kubica formula1 gp2 eric boullier romain grosjean nick:heidfeld