2011. júl 29.

Ecclestone módosításokat tervez a 2012-es versenynaptárban

írta: FormaNet
Ecclestone módosításokat tervez a 2012-es versenynaptárban

Az FIA által nemrégiben nyilvánosságra hozott 2012-es versenynaptár tervezetét úgy tűnik valóban ideiglenesnek kell tekinteni. Bernie Ecclestone, az F1 elsőszámú vezetője több módosítást is akar az eddig kialakított programban.

Azt tervezi, hogy az eredeti elképzelés szerinti nyitó futamot, a Bahreini Nagydíjat a szezon végére, esetleg novemberre teszi át, ezzel jelentős időt adva az arab ország rendezőinek. Az ok nyilvánvaló, az ország jelenlegi politikai helyzete, stabilitása még rengeteg megoldásra váró kérdést vet fel, és a megoldáshoz hosszú idő kell. Ecclestone ezért úgy gondolja, a plusz kilenc hónap talán elegendő lehet arra, hogy ne forduljon elő az ideihez hasonló eset, és így nagyobb biztonsággal térhet vissza a száguldó cirkusz Bahreinbe. Az időpont nagy valószínűséggel az Abu Dzabi verseny utánra kerülne, és ezzel bizonyos, hogy az istállók is egyetértenek majd, mivel az ideiglenes naptár bejelentése után aggodalmukat fejezték ki, azzal kapcsolatban,  nincsenek meggyőződve arról, hogy márciusra az ország garantálni tudja a széria biztonságos fogadását..
 
A szezon a FOM vezér elképzelése szerint így ismét Ausztráliában kezdődne, ezt követően Malajzia, Kína, és India következne, majd három hetes szünet után Barcelónában kezdődne el az európai szezon. Egyre valószínűbb, hogy Ecclestone nem tud megegyezni a török rendezőkkel, így a Török Nagydíj 2012-ben nagy eséllyel kimarad a programból.
 
A három hetes szünetben kerülhetne sor – több év után először – a szezon közbeni tesztelésre, melynek Silverstone, vagy Mugello adna otthont.
 
Az Amerikai Nagydíj időpontja is kétséges, mivel az eredetileg tervezett júniusi időpontban rendkívül meleg van Austinban, ami a pilótáknak, és csapatoknak sem túl kedvező, és a közönség számára is jobb lenne egy későbbi dátum. Ecclestone elképzelései szerint az USA a Brazil Nagydíj előtt térne vissza a száguldó cirkuszba, így az utolsó előtti futam lehetne az Amerikai Nagydíj.
 
Az elképzeléseket természetesen még a csapatokkal is egyeztetni kell, és az éghajlati tényezők mellett az egyik legfontosabb szempont a logisztika minél költséghatékonyabb kialakítása. Amennyiben a változásokat sikerül az istállókkal elfogadtatni, úgy az új versenynaptár visszakerülhet az FIA Motorsport Világtanácsa elé, ahol a ratifikáció után válik véglegessé a 2012-es Formula-1-es program.        
 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
Szólj hozzá

f1 forma1 bernie ecclestone török nagydíj bahreini nagydíj amerikai nagydíj f1 2012 es versenynaptár