2011. júl 29.

Hamilton volt a magyar pálya legjobbja az első szabadedzésen

írta: FormaNet
Hamilton volt a magyar pálya legjobbja az első szabadedzésen

A legutóbbi verseny győztese, Lewis Hamilton egyelőre továbbra is lendületben van, és a péntek délelőtti tréning legjobb idejével Sebastian Vettel előtt végzett, míg a harmadik leggyorsabb kört a Ferrari spanyol versenyzője, Fernando Alonso jegyezte. Mark Webber ugyan a negyedik lett, de az ausztrál egy megpördülést követően szalagkorlátnak csapódott, így idő előtt véget ért számára a gyakorlás.
 
A 26. Magyar Nagydíj első szabadedzése borongós, de csapadékmentes időjárási viszonyok között zajlott, a levegő hőmérséklete 19 fok, míg az aszfalt hőmérséklete 21 fokos volt délelőtt 10 órakor, amikor a zöld lápmák kigyulladtak a bokszutcában.
 
Az első Magyar Nagydíj pole pozícióját megszerző Lotusban ülő Ayrton Senna unokaöccse, Bruno Senna lehetőséget kapott a Renault-tól az első másfél órás gyakorláson, így a csapat brazil tesztpilótája a téli tesztek után, most először gurulhatott pályára. Senna Nick Heidfeld helyett vezetett, rajta kívül pedig Nico Hülkenberg kapott lehetőséget csapatánál, a Force Indiánál, Adrian Sutil helyén.
 
Az installációs köröket gyorsan letudta a mezőny, de az első mért időre nagyjából 20 percet kellett várnia, ami Hülkenbergnek volt köszönhető.
Fél óra után Jenson Button állt az élen, igaz ekkor is még csak hat versenyző iratkozott fel a listára, a top csapatok közül tehát a McLaren kezdte meg legkorábban a munkát. Ezután lassacskán a többiek is kilátogattak a még meglehetősen poros versenypályára, és hamarosan a két Red Bull és a két Ferrari felváltva kibérelte az első négy helyet.
 
A mostanában lehullott sok csapadék miatt még helyenként vizes volt a rázókő, amit többek között Fernando Alonso is tesztelt egy alkalommal, de a spanyol szerencsésen korrigálni tudta megcsúszását a Mansell kanyarnál. A célegyenes végi 1-es kanyarban is többen meglátogatták az aszfaltozott bukóteret, köztük Lewis Hamilton, valamint a rövid szabadságolás után visszatérő Jarno Trulli is. Ezekből az incidensekből nem lett komoly probléma, Mark Webber azonban szintén pórul járt, és az ausztrál csúnyán leamortizálta az RB7-es elejét. Webber a leintés előtt 20 perccel a 9-es kanyarban dobta el az autót, majd nekivágódott a szalagkorlátnak. Ezután visszaevickélt a pályára, de már első vezetőszárny nélkül, összetört orrkúppal hajtott vissza a szerelőihez. Ekkor a negyedik helyen állt 1:23.666-os idővel, amin nyilván ezután már nem volt alkalma javítani.
 
Webber balesete:
 

Közben Lewis Hamilton vette át Vetteltől a stafétabotot, így az utolsó negyed órában Hamilton, Vettel és Alonso volt az első hármas sorrendje. Button és Massa az ötödik-hatodik legjobb időt autózták, őket pedig a két Mercedes, valamint Vitalij Petrov és Kamui Kobajasi követte az első tízben. A leintésig ez a sorrend már csak annyiban módosult, hogy Petrov elé beférkőzött Kobajasi újonc kollégája, Sergio Perez.
Hamilton legjobb ideje 1:23.350 másodperc volt, amitől Vettel nagyjából két tizedmásodperccel maradt el.
 
Az első szabadedzés eredménye:
 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Csatlakozz hozzánk a Facebookon

 

 

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

f1 hungaroring formula 1 lewis hamilton magyar nagydíj szabadedzés