2011. aug 03.

Valódi harmónia vagy PR fogás? - A McLaren pilótái

írta: FormaNet
Valódi harmónia vagy PR fogás? - A McLaren pilótái

Az idei Magyar Nagydíj méltán marad emlékezetes a száguldó cirkusz rajongói számára, hiszen az egész hétvége, és különösen a vasárnapi futam a Formula-1 fénykorának izgalmait idézte fel a szurkolókban. A McLaren pilótáitól olyan kerék-kerék elleni csatát láthattunk, ami még a Ferrari, Red Bull, vagy más csapatok rajongóinak adrenalin szintjét is az egekbe emelte. Igazi F1-es futam volt, ehhez semmi kétség sem fér.

 
A verseny kapcsán sokan nyilvánították ki pozitív véleményüket, és ezek a vélemények elnyomták azokat a -részben jogos- kritikákat, amik a pálya aszfaltjának minőségét kifogásolták. A versenynek most is voltak győztesei, és természetesen vesztesei is, ám a nézők (annak ellenére, hogy sokan nem saját kedvencüket láthatták a pódiumon, vagy annak tetején) mindenképpen nyertesként távozhattak a pályáról, vagy állhattak fel a tv elől.
 
A McLaren versenyzőinek parádéja kapcsán megszólalt az egykori McLaren, Brabham és Lotus istállóknál versenyző John Watson is, aki úgy véli, a wokingi alakulat pilótapárosa a lehető legtökéletesebb felállás. A 65 éves, ötszörös futamgyőztes egykori pilóta (aki 1973-tól 1985-ig versenyzett a király-kategóriában) elmondta, a támadó, sőt néha agresszív Hamilton, és a futamról futamra kiegyensúlyozott, érett vezetést  bemutató Button párosítás tökéletes egyensúlyt tart az alakulatnál.
 
"Lewis agresszív, míg Jenson adja a csapat számára az érettséget és a stabilitást. A két pilóta között tökéletes az egyensúly. Tökéletesen megértik egymást még a legforróbb pillanatokban is, így együtt egy remek csapatot alkotnak"- dicsérte a párost John Watson.
 
A McLaren pilótái idén már két-két futamot nyertek, ennél többször ebben a szezonban csak a regnáló világbajnoknak, Sebastian Vettelnek sikerült nyernie.
 
Azok a szurkolók, akik még emlékeznek a legendás Prost-Senna párosra, minden bizonnyal már régebben megfogalmazták magukban, hogy a wokingiak jelenlegi versenyzőpárosa is mutat némi hasonlóságot az egykori, gyakran botrányos versenyzéseiről is elhíresült pilóta duóhoz.
 
Akkor Senna volt a tüzes brazil, aki minden kis rést megtalált a 200 fölött száguldozó autók között, míg Prost volt a higgadt, nyugodt pilóta, aki ezen tulajdonságának is köszönhetően négy egyéni világbajnoki címéből hármat szerzett a McLarennél.
 
Button egyszer azt mondta, boldog, ha az emberek őt Prosthoz hasonlítják, és azzal is egyetért, hogy ha az összehasonlításokat folytatjuk, akkor Lewis kettőjük között valóban Senna vezetői tulajdonságait mutatja a versenyeken.
 
"Egyet tudok érteni ezzel. Jól esik az ilyen összehasonlítás. Ayrton talán gyorsabb volt egy körön, Alain pedig mást tudott, ami miatt nyert a futamokon. A gyorsaság nem minden, figyelembe kell venni a teljes versenytávot, mind az autó, mind a gumik tekintetében. Tudta, milyen gyorsan mehet 60 körön keresztül, hogy csak a 30. kör után kelljen kiállnia" – ecsetelte a 200. nagydíját futamgyőzelemmel ünneplő brit pilóta.
 
A két pilótapáros összehasonlításánál egy tekintetben azonban komoly különbség is felfedezhető. A Prost-Senna párharcok szinte folyamatosan botrányoktól, sőt ütközésektől voltak szegélyezve, míg a Hamilton-Button duónál mind a pályán, mind a magánéletben harmonikus a kapcsolat. A pályán legutóbb a hétvégén bizonyították, hogy bár komoly ellenfélnek tartják egymást, de a legnagyobb harc közepette is vigyáznak egymásra. Természetesen voltak apróbb súrlódások versenyek közben, de eddig még soha sem fordultak komolyabban szembe egymással.
 
Sokan úgy vélik, hogy ez a harmonikus kapcsolat a két világbajnok között csupán a McLaren PR fogása, de ezt a véleményt az idő, és a Hamiltonra egyébként jellemző viszonylagos szabadszájúság egyelőre cáfolja. Mert ha csak felszínes lenne kettőjük jó viszonya, másfél év alatt ez már valószínűleg kiderült volna, hiszen Lewis nem az az ember, aki ha komolyabb gondja lenne csapattársával, azt sokáig véka alá tudná rejteni. Talán a pilóták mentalitásbeli különbözősége az, ami miatt valóban baráti, és harmonikus a viszony a két brit között.
 
Szöveg: Formanet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Szólj hozzá

f1 hungaroring mclaren forma1 magyar nagydíj prost formula1 senna jenson button john watson lewis:hamilton