2011. aug 09.

A hollywoodi F1-es film Ecclestone zöld jelzésére vár

írta: FormaNet
A hollywoodi F1-es film Ecclestone zöld jelzésére vár

Évekkel azután, hogy a mozi nézőket megfosztották egy F1-es filmtől, a legújabb információk szerint úgy tűnik, Hollywood egy - a teljes szériát átölelő, és jó eséllyel nagy kasszasikert hozó - 150 millió dolláros produkciót tervez. A rajongók azonban még nem örülhetnek igazán ennek az ötletnek, ugyanis az F1 jogainak birtokosa, Bernie Ecclestone még nem adott zöld utat.
 
Mostanság úgy tűnik igencsak megnőtt az érdeklődés egy Formula-1-ről szóló film iránt, aminek legfőbb magyarázata, hogy az Ayrton Sennáról készült életrajzi filmet nagy sikerrel vetítették a világ számtalan országában. (Magyarország ebből sajnos kimaradt) Készül továbbá Ron Howard filmje (Rush címmel), amely Niki Lauda és James Hunt nagy csatáit eleveníti majd fel.

A múltban is volt már efféle próbálkozás, méghozzá az 1990-es évek végén Silvester Stallone hónapokat töltött annak tervezésével, hogy egy F1-ről szóló mozifilmet készítsen, de végül nem sikerült, és ennek legvalószínűbb oka a sportot átszövő politikai csatározás volt. Stallone végül az IndyCar felé fordította figyelmét, és 2001-ben bemutatták a Driven című filmet, ami végül rengeteg negatív kritikát kapott.
 
 
 
 
Most úgy tűnik, hogy az F1 talán elkerülhetné az ilyen, és ehhez hasonló bánásmódot, és Hollywood tiszta lappal indulhat neki a produkciónak. A Pitpass ugyanis úgy tudja, hogy a Warner Brothers filmgyártó cég nemrégiben felkért egy tehetséges írót és rendezőt, Ben Youngert, hogy írjon forgatókönyvet egy Formula-1-ről szóló filmhez. Az író a motorsportok nagy rajongója, sőt ő maga is elindult nemrégiben egy motorverseny bajnokságban, és éppen az egyik versenyhétvégén, Lagun Secában találkozott először a Warner Brothers céggel, hogy megvitassák az F1-es projektet.
 
Youngert a Creativ Artist egyik ügynöke ösztönözte a találkozóra. ( A Creativ Artist egészen véletlenül a Formula-1-es Csapatok Érdekvédelmi Szövetségét látja el tanácsokkal, leginkább a Bernie Ecclestone-nal folytatott kereskedelmi tárgyalások területén)  Az író éppen mostanában fejezett be egy forgatókönyvet, és a találkozón Warner Brothers egyik producere, Jon Berg meggyőzte arról, hogy dolgozzon az F1-es projekten.  
 
"Hozzászoktam ahhoz, hogy általában kisebb volumenű produkciókon dolgozom, de ez most egy 150.000.000 dolláros film. A Warner Brothers elmondta mit akar, ez egy technikai projekt is lenne, és amerikai versenyzőket szeretnének látni" – ecsetelte Younger, aki tisztában van a motorsport Hoollywoodi történetével, és nem akar a Drivenhez hasonló művet készíteni. Véleménye szerint a filmnek hitelesnek kell lennie, és ehhez szeretne olyan legendákat megszerezni, mint a McLarent és a Ferrarit. Ahhoz, hogy ez hivatalos (és ez által hiteles) legyen, Bernie Ecclestone engedélye szükséges, ami jelenleg még nem áll rendelkezésükre.
 
Ecclestone ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy minden F1-ről szóló anyag felhasználásához az ő ellenőrzése, és engedélye szükséges, ami teljesen helyénvaló, hiszen már számtalan sportág „büszkélkedhet” csapnivaló filmekkel. Még ahhoz is szükséges az Ő hozzájárulása, hogy egy-egy filmben csak egy rövid időre megjelenhessen egy F1-es versenyautó.
A Formula-1 nagyura tavaly például a Marvel Comics filmet, az Iron Man 2. részét is hátráltatta, végül a jelenethez a Monacói Automobil Clubtól kapott engedélyt a stáb, és régi versenyautókat használtak a forgatás során.
 
Bernie Ecclestone  a pitpass üzleti szerkesztőjének, Christian Syltnek mesélt a kudarcba fulladt Silvester Stallone filmről, és véleménye szerint ez egy sikersztori is lehetett volna, ha akkor meg tudnak állapodni a feltételekben.
"50-50 százalékos ajánlatban gondolkoztunk, és a terv az volt, hogy a partnereket is fele-felében hozzuk, illetve a bank garanciákat, és szponzorokat"- ecsetelte a részleteket Ecclestone.
"Sly azonban 20 millió dollárt akart magának, 20 milliót a rendezőnek, és 20 milliót a színészeknek. Ő nagy rajongója volt a Formula-1-nek, de nem találtuk meg a közös nevezőket az együttműködésre"- emlékezett vissza Bernie, aki a Driven című Stallone alkotásban szintén látja a hiányosságokat, de véleménye szerint bizonyos feltételek mellett egy jó F1-es produkció születhetett volna.
 
Ezt nyilván már sosem fogjuk megtudni, de a száguldó cirkusz talán most egy újabb esélyt kap Hollywoodban, ami a fentiek tükrében egyértelműen a Bernie Ecclestone közreműködésén múlik.
 

1977-ben egyébként Ecclestone már részt vett a Carlos Pace és Tom Pryce emléknek szentelt Bobby Deerfield című produkcióban, melyben Al Pacino játszotta a főszerepet, a verseny-jelenetekben pedig az Ecclestone tulajdonában lévő Brabham csapat volt a „főszereplő”, és az a Brabham BT-45-ös, amivel Pace is versenyzett. 

 

 FormaNet, Varga Viktória 

Csatlakozz hozzánk a Facebookon

 

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 hollywood ecclestone f1 film driven