2011. aug 10.

Beszédes becenevek a Formula-1 történetében

írta: FormaNet
Beszédes becenevek a Formula-1 történetében

Az uborkaszezonban a szakmai is elkalandozik olykor a hírek világától, és több idő van arra, hogy visszatekintsünk akár az idei szezonra, akár a Formula-1 több, mint hat évtizedére, vagy éppen kicsit háttérbe helyezzük a folyamatos versengést, és könnyed, szórakoztató téma után nézzünk. Az F1 Fanatic most ez utóbbi mellett döntött, és Nico Rosberg becenevének (Britney) ötletétől vezérelve összegyűjtött a múltból tíz emlékezetes becenevet, a hozzájuk tartozó kis történetekből pedig kiderül, hogy a versenyzők ragadványnevei általában egy-egy kiemelkedő fizikai tulajdonságot, vagy valamilyen botrányhoz köthető sztorit takarnak. 
 
 
1. Maestro - Juan Manuel Fangio
A név magáért beszél, és az ’50-es években hatalmas dicséretnek számított, ha valaikt Mesterként emlegettek. Ami még rendkívüli, hogy nem csak a rajongók és a szakma használta az argentin sztárpilótára ezt a kifejezést, de a versenytársak, köztük a legnagyobb riválisok is. Ez tisztán mutatja, hogy az ötszörös világbajnok mekkora elismerésnek örvendett abban a korban, nem mellesleg a mai világban ez igencsak elképzelhetetlennek tűnik, hogy a mezőnyben Mesternek szólítsanak valakit maguk közül a pilóták.
 
2. The Professor - Alain Prost
Egy olyan korban, ahol a versenyeken az üzemanyag fogyasztás és a gumikopás is hozzátartozott a rizikófaktorhoz, egy pilóta magasan kiemelkedett a mezőnyből. Alain Prost ugyanis valóban professzora volt annak, hogy egészen a leintésig kézben tartsa mindkettőt. Ez talán első hallásra nem is tűnik olyan bonyolultnak, ám a turbókorszakban bizony számtalanszor fordult elő, hogy egy-egy versenyautónak idő előtt kiürült benzintankja. Prost stílusa is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megtörténjen az azóta már legendás időszakként emlegetett híres rivalizálás Ayrton Sennával, hiszen amíg a brazil az időmérők nagy mestere volt, addig a Professzor a versenyeken tudta leginkább kamatoztatni zseniális képességét. Mindemellett ez a számító tulajdonsága (és itt nem pejoratív értelemben számító) jó szolgálatot tett neki a pályán kívül is, hiszen ügyes politikai manőverrel 1993-ban a legjobb autóba ülhetett bele, és megakadályozta, hogy nagy riválisa, Senna újra csapattársa legyen.
 
3. Schummel-Schumi - Michael Schumacher
Ez a becenév lehet bók vagy éppen kritika is, és ez esetben inkább az utóbbiról van szó. A Schummel szó csalást vagy furfangos észjárást takar, és legelőször a német bulvársajtó 1994-ben használta Schumachernél, amikor az idény során több alkalommal is szabálysértéssel, csalással vádolták a Benettont. A vádakból végül nem lett hivatalos ügy (sokak szerint a tragédiák után az FIA nem akarta még a világbajnokságot is botránnyal zárni), de ez a vád a következő szezonban is elkísérte Schumachert, aki végül átszerződött a Ferrarihoz. Bár ezután még öt világbajnoki címet bezsebelt, összességében pedig 91 futamgyőzelmet tudhat háta mögött, ennek ellenére néhányan még mindig előszeretettel emlegetik Schummel-Schumiként.
 
4.Teflonso - Fernando Alonso
A gúnynév története ez esetben is botrányhoz köthető. A teflon szóról mindenkinek a konyhai eszközöknél alkalmazott tapadásmentes bevonat jut eszébe, átvitt értelemben viszont olyan emberekre is mondják, akik valamilyen úton-módon sosem érintettek közvetlenül egy-egy vitatott esetnél. (például egy gengszter aki ellen nem sikerül bizonyítékokat gyűjteniük a hatóságoknak) Alonso esetében ez két nagy horderejű botrányhoz köthető, mégpedig a 2007-es kémbotrányhoz, illetve a 2008-as „Crashgrate”-ként elhíresült szingapúri incidenshez. A gúnynév a 2009-es Szingapúri Nagydíjon lett közismert, amikor a BBC kommentátora, Martin Brundle így nevezte Fernadót, de valójában már az előző évi versenyen megszületett.
 
5. Il Leone - Nigel Mansell
Íme egy újabb pozitív becenév, ami egyben az egyik legjobb módja is annak, hogy megértsük mekkora szenvedély lakozik az olasz szurkolótáborban, a Tifosiban. Mansell 1989-ben került a Ferrarihoz, és a McLaren előző évi dominanciája után az olaszok rögtön megtalálták benne „megmentőjüket”, miután a szezonnyitó Brazil Nagydíjon a hatodik rajtkockából indulva megnyerte a versenyt. Bár csak két évet húzott le a maranellóiaknál, de ámulatra méltó küzdeni akarásával, és lehengerlő manővereivel méltán kiérdemelte az olaszoktól Il Leone ( Az Oroszlán) becenevét.
 
6. Hunt the Shunt – James Hunt
Sok versenyző található a múltban -még világbajnokok között is-, akinek nem feltétlenül volt zökkenőmentes és színarannyal kikövezett F1-es pályafutása. Ide tartozik James Hunt is, aki számtalan balesetet szenvedett vezetői hiba miatt, és nem csak a király-kategóriában, de még előtte kisebb szériákban is, így hamar ráragadt a „Hunt the Shunt” (magyarul tolatót jelent, ami arra utal, hogy többet ment hátra, mint előre) gúnynév. De ilyen volt például a szintén világbajnok Jody Scheckter is, aki fiatalként bizony túlságosan zabolátlan volt, aminek sokszor baleset lett a vége. Az 1979-es világbajnokot korai éveiben például dél-afrikai vademberként is nevezték.
 
7. The Bampas Bull – José Froilan Gonzalez
A „Pampák Bikája” hallatán inkább egy birkózóra asszociálunk, és valójában tényleg zömök testalkata miatt illették ezzel a névvel Gonzalezt, miután megszerezte a Ferrari legelső futamgyőzelmét 1951-ben, Silverstone-ban. Ez a becenév volt a „publikus változat”, hiszen a pilótához közel álló személyek El Cabezonként (Nagyfejű) is emlegették.
 
 
8. The Rat – Niki Lauda
A Patkány nem a lehízelgőbb becenév, amit el lehet képzelni, pláne nem egy olyan hatalmas versenyzőnél, mint Niki Lauda. Az osztrák pilótára a külseje miatt ragadt rá ez a név, de ehhez semmi köze az 1976-os baleset utáni sérülés nyomoknak. Lauda profilja, és fogai miatt kapta a Patkány gúnynevet, ami a sikerekkel együtt némiképp finomodott Szuper Patkányra, vagy éppen Király Patkányra.
 
9. Black Jack – Jack Brabham
Jack Brabham híres volt arról, hogy kompromisszumok nélkül versenyzett, mindemellett személyiségéhez az is hozzátartozott, hogy nem volt túl közvetlen. Külseje alapján is illett rá a Fekete Jack elnevezés, hiszen fekete haja összhangban volt zárkózott, nyugodt természetével.
 
10. Britney – Nico Rosberg
A jelenlegi mezőnyből Nico Rosbergnek is érdekes gúnyneve van, amit szőke hajfürtjei miatt kapott, még a Williamsnél töltött évei alatt, és azóta már néhány mókás eset is kötődik hozzá. Vettel például Nico Rosberg nevét mondta, amikor egyszer arról faggatták, hogy ki a világ legszebb nője, tavaly pedig a versenytársak viccelték meg a német pilótát, amikor útlevelében kicserélték a fényképet Britney Spears arcképére. Nico valószínűleg már sosem fog megszabadulni „Britneységétől”, legutóbb például a Kanadai Nagydíj szervezői egy fiatal, tehetséges művészt kértek fel arra, hogy mindenkiről készítsen egy portrét, amit a pilóta garázsa fölé helyeztek el. Nico Rosberg persze nem saját magát, hanem Britney portréját kapta meg.
 

Az ötletes, elismerő, vagy éppen gúnyos becenevek sora természetesen még igen hosszú, hiszen például Ice Man nevet sem kell senkinek elmagyarázni, de Räikkönen honfitársa, a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen is méltán viselte a Repülő Finn nevet, és a Csendes Skótról (vagy Repülő Skót) Jim Clarkról sem esett szó… 

 

FormaNet, Varga Viktória

Csatlakozz hozzánk a Facebookon..

 

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 f1 becenevek