2011. aug 11.

Az USA-ban örülnek a 2012-es versenynaptár átalakításának

írta: FormaNet
Az USA-ban örülnek a 2012-es versenynaptár átalakításának

Bernie Ecclestone programborító elképzelése - már ami a 2012-es versenynaptárt illeti – nem aratott osztatlan sikert, ám a dolognak két haszonélvezője mindenképpen van. Az egyik természetesen Bahrein, de az Amerikai Nagydíj szervezői is örömmel üdvözölték a változást. Bár a naptár még nem hivatalos, hiszen az FIA Motorsport Világtanácsának még jóvá kell hagynia a tervezetet, de igen valószínű, hogy az Amerikai Nagydíj, az eredetileg az FIA által elképzelt június 17. helyett, november 18-án kerül megrendezésre.

Az austini rendezők a későbbi időponttal kapcsolatban úgy vélik, sokkal nagyobb lesz az érdeklődés a verseny iránt, hiszen az eredeti időpontban rendkívül magas a hőmérséklet, és ami még sokat számít, ebben az időszakban a légszennyezés is jóval magasabb az éves átlagnál.
 
„Mióta belekezdtünk a projektünkbe, azóta abban reménykedtem, hogy a versenyünk a szezon vége felé kerülhet megrendezésre, és nagyon pozitív, hogy a Formula-1 vezetése is azt szerezné, ha egy csúcs versennyel térne vissza az USA a szériába. Így, hogy a program végére kerültünk, egy minden tekintetben remek versennyel fogadhatjuk a nézőket a világ minden tájáról”- nyilatkozta Tavo Hellmund, az USA Grand Prix elnöke, és egyben Ecclestone jó barátja. 
 
Austin polgármestere, és a Circuit Amerika első embere is örül a változásoknak, és kiemelten mondtak köszönetet az F1 vezetőinek, hogy érzékenyen reagáltak a terület környezeti viszonyaira, mind a meleg, mind a levegő tisztaság tekintetében.
 
Az időpont áthelyezésnek van némi kedvezőtlen mellékhatása is, mivel az aktuális 25 millió dolláros állami támogatás (ami alaphelyzetben mostanra vált volna hozzáférhetővé) az időpont változása miatt szintén később lesz lehívható. A dolognak egyszerű a magyarázata. Texas állam törvényei a célfinanszírozásokat, csak a rendezvények előtt egy évvel teszik hozzáférhetővé, így a rendezőknek azt az összeget novemberig nélkülözniük kell. A project vezetői szerint azonban ez a késedelem nem okoz lényeges lemaradást.
 
A 2012-es versenynaptár módosítása megint egy olyan ügy, ami az érdekek mentén jelentősen megosztja az F1 társadalmát, és bár az FIA feladata az i-re feltenni a pontot, elég nagy esély van arra, hogy az Ecclestone-féle tervezet akár véglegesnek is tekinthető. 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 

 

 

 

Szólj hozzá

f1 forma1 amerikai nagydíj usa nagydíj