2011. aug 12.

Horner: Vettel rendkívül jól tűri a rá nehezedő nyomást

írta: FormaNet
Horner: Vettel rendkívül jól tűri a rá nehezedő nyomást

A Red Bull Racing csapatvezetője, Christian Horner biztos abban, hogy Sebastian Vettel a rá nehezedő nyomás alatt is ugyanolyan erős teljesítményre képes, és véleménye szerint a legifjabb bajnok a szezon hátralévő futamain begyűjti második vb trófeáját.
 
 
Sebastian Vettel idén már hat nagydíjat nyert, és jelenleg legközelebbi riválisához, Mark Webberhez képest is 85 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot. Többen azonban úgy vélik, hogy a 24 éves versenyző teljesítménye nyomás alatt már közel sem annyira kiváló, ám Christian Horner szerint ez egyáltalán nem igaz.
 
"Ő rendkívül hatékony akkor is, ha nyomás alatt tartják, eddig nekem még nem okozott meglepetést ilyen helyzetekben. Jó példa erre Monaco, amikor maga mögött tudta tartani két üldözőjét (Alonsót és Buttont) olyan gumikon, amikkel nem terveztünk ennyire hosszú távot. Barcelonában pedig precízen tartotta maga mögött Hamiltont” – hozta fel példaként a két versenyt Horner annak bizonyítékaként, hogy versenyzője nehéz helyzetekben is képes a győzelemre.
 
Vettel az idén még minden versenyen értékes pontokat gyűjtött, sőt mindössze egyetlen egyszer maradt le a dobogóról, éppen hazai versenyén a Nürburgringen. Kínában és Kanadában ugyan a verseny legvégén vesztette el első helyét (előbbit Hamiltonnal, utóbbit Butonnal szemben), de Horner nem gondolja, hogy ez Vettel gyengeségeit bizonyítaná, hiszen az eddigi eredmények magukért beszélnek.
 
"Németországban negyedik lett, és ha megnézzük a riválisok legrosszabb helyezéseit, azok sokkal rosszabbak, mint ez. Van hat győzelme, négy második helye, és egy negyedik. Ez azért nem olyan rossz, ráadásul másik három győzelemhez is közel volt. Kanadában az utolsó körben, Kínában a futam végén, Silverstone-ban pedig a rossz kerékcserénél vesztette el első helyét. A nürburgringi verseny volt az egyetlen ebben az évben, ahol nem vezette a futamot, ami már önmagában is jelentős statisztika."

 
 
 
 
Az elmúlt hetekben Vettelnek már többen javasolták, hogy fogadjon el egy „konzervatívabb” hozzáállást, és inkább a biztos pontszerzésre, mintsem mindenáron a győzelemre hajtson, hiszen ha a hátralévő nyolc versenyen mindannyiszor csak harmadik lesz, már akkor is megvan az újabb világbajnoki címe. Vettel azonban továbbra is ragaszkodik támadó stílusához, és nemrégiben kijelentette, hogy ezután is a legjobb helyezésért száll majd harcba a versenyhétvégéken. Horner teljes mértékben egyetért a német versenyző hozzáállásával, bár azért hozzátette, hogy véleménye szerinte azért már Seb is van annyira érett, hogy ha nincs esélye a győzelemre, akkor nem fog fölöslegesen kockáztatni.
 
"Ő úgy készül minden egyes nagydíjra, hogy támadni fog, és továbbra is éhes a győzelemre. De meg van a magához való esze, és tudja jól, hogy ha nincs esélye nyerni, akkor meg elégednie az értékes pontokkal. A gondolkodásmódja azonban továbbra sem változott, ő minden nagydíjat megpróbál megnyerni."
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 

Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull sebastian vettel christian horner