2011. aug 19.

Hamilton esőmentes, Button inkább balesetmentes Belga Nagydíjban reménykedik

írta: FormaNet
Hamilton esőmentes, Button inkább balesetmentes Belga Nagydíjban reménykedik

Még pár nap, és véget ért a nyári szünet a király-kategóriában, és jövő héten ilyenkor már a legendás, és közkedvelt hét kilométeres belga pályán róják a köröket a szabadságról visszatérő versenyzők, köztük a McLaren pilótái is, akik felemás emlékekkel, de remek formában, és nagy reményekkel készülnek az 56. Belga Nagydíjra.
 
Lewis Hamilton egy zűrös futammal a háta mögött kezdte meg a szezon közbeni vakációt, miután a Hungaroringen a sokáig biztosnak tűnő győzelmébe rondított bele az időjárás, sőt egy büntetés, valamint egy rossz taktikai döntés még a dobogós reményeit is szertefoszlatta. Hamilton a problémás nap ellenére is negyedikként ért célba, és túl nagy aggodalomra nincs oka, hiszen a legutóbbi két futamgyőzelmen csapattársával osztozik. Nem csak a McLaren látványos fejlődése adhat okot bizakodásra a brit versenyzőnek, hanem tavalyi eredménye is, amikor a második helyről indulva már a rajtnál átvette a vezetést, majd egészen a leintésig meg is őrizte, és még a verseny leggyorsabb körét (1:49.069) is bezsebelte. Nem meglepő, hogy Lewis alig várja már, hogy újra versenyautóba pattanjon, és akár megduplázza belga trófeájának számát.
 
"Egy hónap után ülünk be újra a cocpitbe, és ahogy szerintem minden versenyző, én is nagyon várom már, hogy újra a pályán legyünk, főleg, hogy olyan versenypályáról van szó, mint Spa-Francorchamps, amely az egyik legjobb a világon. Spa mindig is a kedvenceim közé tartozott, hiszen ez az a helyszín, ahol valóban érezni a határokat, és ez egyszerűen félelmetes egy Forma-1-es autóban" – lelkesedett a legutóbbi belga futam győztese a csapat hivatalos futamelőzetesében, ahol azt is elárulta, hogy nem bánná, ha esőmentes hétvége következne. 
 
"Azt hiszem jó formában érkezünk a versenyhétvégére, hiszen megnyertük a legutóbbi két nagydíjat, és úgy érzem az autónk nagyon erős. Keményen dolgozunk azon, hogy javítsunk a beállításokon, és az önbizalom nagyon ösztönző, hiszen ez azt jelenti, hogy még keményebben lehet nyomni, különösen az időmérőn. Persze a hétvégét valószínűleg az időjárás is befolyásolja majd, ami Spában mindig kiszámíthatatlan. Én inkább egy száraz versenyben reménykedem, de végül is bármi jöhet, mert már alig várom, hogy újra versenyautóban üljek.'
 
Amíg Hamilton kisebb hungaroringi kudarccal, viszont egy 2010-es belga győzelem emlékével vág neki az szezon 12. nagydíjának, addig Jenson Button éppen ennek ellenkezőjét mondhatja el magáról. Magyarországon Button újra bebizonyította, hogy a mezőny egyik legkiegyensúlyozottabb versenyzője, és nem mellesleg idei második diadalát ünnepelhette. Ugyanakkor az elmúlt két Belga Nagydíj nem hozott neki szerencsét: 2009-ben a mezőny legjobb autójával csak a 14. rajtkockát sikerült megszereznie, majd Romain Grosjeannak (Renault) köszönhetően már az első körben véget ért a versenyhétvégéje, tavaly pedig (szintén „segítséggel”) csak a 15. körig tartott számára a küzdelem.
 
Tavaly Vettellel akadtak össze
 
Több mint egy évtizedes F1-es karrierje alatt Button mindössze háromszor láthatta meg a kockás zászlót Spában, ám ennek ellenére  - mint legtöbb versenytársa – ő is kedveli a legendás ringet.
 
"Szeretek Spában versenyezni, bár a közelmúltban sajnos nem nagyon volt benne részem, hiszen a legutóbbi két versenyen kiestem, és nem a saját hibámból. Remélem idén több szerencsém lesz. Úgy kezdtem meg a nyári szünetet, hogy Magyarországon nyerni tudtam. Azt hiszem az egy olyan verseny volt, melyen száraz körülmények között is nyertünk volna, és ezt érdemes szem előtt tartani, hiszen várható, hogy Spában is hasonló körülmények lesznek. Célunk ismét az lesz, hogy nyomást gyakoroljunk az éllovasokra, különösen a Red Bullra. Az autónk most határozottan jól vezethető, így nem hinném, hogy a gumiválasztás túlságosan befolyásolna minket. A valenciai verseny után sokat tudtunk meg a Pirelli köztes abroncsairól, és azt hiszem azóta előrébb léptünk velük" - vélekedett Button.
 
A remek eredmények után, nem csak a pilóták, de a csapatvezető Martin Whitmarsh is nagyon eltökélten és optimistán tekint a jövő heti megmérettetésre, ami nem csoda, főleg annak tükrében, hogy nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a szezon hátralévő részében a legnagyobb kihívást jelentő céllal érkeznek minden helyszínre, ami nem más, mint megnyerni az összes versenyt. A wokingi csapat vezetője persze jelenleg csak Belgiumra fókuszál.
 
"Izgalmas visszatérni a nyári szünetből, és Spában újra harcba szállunk. Ez az egyik legnagyszerűbb pálya a Formula-1-ben, és egy olyan helyszín, ahol váratlan dolgok történhetnek. Mindannyian tudjuk, hogy az időjárás mennyire kiszámíthatatlan, és a mezőny nagyon erős, ezért nagy hangsúly van a megbízható és hatékony csapatmunkán. Egy jó gumiválasztás a verseny kritikus szakaszában, nagy különbségeket teremthet az eredmények tekintetében"- ecsetelte Whitmarsh, aki biztos benne, hogy a hosszabb pihenőből csak profitálhatnak.
 
"Az egész csapat feltöltődve és kipihenten tért vissza dolgozni, és biztos vagyok abban, hogy ennek előnyeit a versenypályán is észrevesszük majd. Mérnökeink és stratégáink alig várják már, hogy újra megkezdjék a munkát, a szerelőink pedig fittek, készen állnak arra, hogy folytassák az eddig mutatott gyors és megbízható munkát a garázsban, illetve a bokszutcában. Annak ellenére, hogy a legutóbbi öt versenyből hármat megnyertünk, továbbra is eltökélten küzdünk azért, hogy még erősebbek legyünk. A Vodafone McLaren Mercedes már többször is bizonyította rugalmasságát és elszántságát, a bajnokság különösen fontos szakaszában."
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 

  

 

 

 

Szólj hozzá

f1 mclaren formula 1 lewis hamilton belga nagydíj jenson button futamelőzetes