2011. aug 22.

Belgiumot látni és... Schumacher emlékezetes belga futamai

írta: FormaNet
Belgiumot látni és... Schumacher emlékezetes belga futamai

Michael Schumacher hétvégén Belgiumban ünnepli F1-es karrierjének 20. évfordulóját, de emellett számos egyéb különleges élmény is köti a német legendát Spához. Schumacher hat futamgyőzelmével rekorder a belga pályán, és első győzelme egyben az első király-kategóriás diadala is volt 1992-ben, majd 1995-1997-ig zsinórban háromszor nem akadt itt ellenfele, ugyanúgy 2001-ben és 2002-ben sem. Mindemellett utolsó világbajnoki címét is Belgiumban ünnepelhette, így a hétvégi verseny több tekintetben is különleges lesz a hétszeres bajnok számára.

A 20. évforduló alkalmából a hétszeres bajnok szombat este az egész paddockot meginvitálja majd egy italra, de pezsgőzésre most minden bizonnyal csak ekkor lesz alkalma, hiszen bár az évek során már bebizonyította, hogy a széria történelmének egyik legnagyobb versenyzője, de visszatérése eddig leginkább kínos pillanatokat hozott, mintsem sikereket.
 
Visszatérése óta összességében 30 versenyhétvégén van túl, és ebből 25-ször csapattársa, Nico Rosberg bizonyult gyorsabbnak az időmérőkön. Idén ez az arány 10:1 az ifjú honfitárs javára, ami még bővül azzal a statisztikai adattal, hogy Schumi a harminc versenyből mindössze kilencszer végzett Rosberg előtt. Ez pedig egy olyan versenyzőnél, akin 15 év alatt egyetlen egyszer sem kerekedett felül kollégája (kivéve az 1999-es szezont, amikor silverstone-i baleste után hat versenyt kényszerült kihagyni), elkerülhetetlenül kellemetlen megjegyzéseket szül.
Legutóbb Niki Lauda fejtette ki véleményét azzal kapcsolatban, hogy a nemrégiben még legyőzhetetlen Schumacher már nem tudja kihozni magából a maximumot, ugyanakkor a Mercedes motorsport igazgatója, Norbert Haug szerint Schumacher szemében még ugyanaz a tűz lobog, mint fénykorában.
 
Akárhogy is van, az biztos, hogy az idei szezon 12. állomásán ismét Michael Schumacher lesz középpontban, és mint ahogy egész pályafutását végigkísérték a mai napig is jellemző megosztó vélemények, úgy a legelső versenyének helyszíne is tartogat számára felejthetetlen emlékeket, jót és kevésbé jót egyaránt.
 
Ezek között nyilvánvalóan az első helyen áll az 1992-es Belga GP, ahol az akkor 23 esztendős benettonos versenyző, életében először pezsgőzhetett a dobogó legmagasabb fokán a király-kategóriában, ráadásul épp azon a helyszínen, ahol egy évvel korábban a Jordan színeiben bemutatkozhatott a nagyok között.
Az 1992. augusztus 30-án megrendezett Belga Nagydíj a szezon 11 állomása volt, és addigra Schumacher már öt dobogós helyet jegyzett az idényben. A kvalifikáción a Williamsben ülő Nigel Mansell szerezte meg az első rajthelyet, mellőle Senna indulhatott a McLarenel, míg Schumi harmadikként vágott neki a 44 körös versenynek. A futam száraz pályán kezdődött, de időközben eleredt az eső, és mindenki esőgumikra váltott. Amikor az aszfalt újra száradni kezdett, a német éppen a harmadik helyen állt a két williamses versenytárs, Mansell valamint Riccardo Patrese mögött, ám egy kicsúszást követően visszaesett csapattársa, Martin Brundle mögé. Ez a kis baki végül szerencsét hozott, ugyanis a német ekkor vette észre, hogy Brundle autójának abroncsai már teljesen elhasználódtak, így gondolt egyet, és villámgyorsan kihajtott slick gumikért. Mire a többiek is lereagálták, hogy már jobb a sima futófelületű abroncs, addigra a benettonos annyival gyorsabb volt, hogy a kerékcserék után is az élen maradt, és végül a remek helyzetfelismerés, és bevállalós gumiváltás meghozta F1-es karrierjének legelső diadalát.
 

 
Az 1992-es győzelmet még további öt (+1, melyet utólag elvettek tőle) belgiumi diadal követte, a legutolsó felejthetetlen Spához köthető emlék pedig a hetedik világbajnoki cím, ami abban a tekintetben is egyedülálló volt, hogy csapata, a Ferrari éppen 700. nagydíját ünnepelte, és mindezidáig ez volt az egyetlen olyan jubileumi futam a maranellóiak történelmében, ahol végül mindkét versenyző a dobogón pezsgőzhetett.
2004. augusztus 29-én Michael Schumacher a második rajtkockából, Rubens Barrichello pedig a hatodikból kezdte meg a 44 körös belga futamot. A rajtbalesettel, és további két biztonsági autós periódussal tűzdelt kaotikus versenyen végül a tizedik helyről rajtoló, parádésan versenyző Kimi Räikkönen aratta le a babérokat, de Schumacher második-, és Barrichello harmadik helye elég volt ahhoz, hogy az olasz istálló, négy versennyel a szezon vége előtt mindkét bajnoki címet elhódítsa, így az ezt követő Olasz Nagydíjon már világbajnokként fogadhatta őket a hazai rajongótábor.
 
 
A Ferrari színeiben Schumachernek összesen két ilyen jubileumi versenyben volt része, és egészen véletlenül nem csak a 700., de az azt megelőző 600. nagydíjat is a belga versenypályán futotta a legendás csapat, de ez végül nem a Ferrari elsöprő sikere miatt sorakozott fel a legendás Belga Nagydíjak listájára.
1998. augusztus 30-án a Ferrari nagy reményekkel vágott neki 600. futamának, hiszen a Belga Nagydíjat megelőző hungaroringi futamon, Michael Scumacher egyik legnagyobb versenyét futotta, amikor egyel több bokszkiállással is a rivális McLarenek előtt, elsőként ért célba. Az ezt követő - mai napig is sokat emlegetett - belgiumi kaotikus futamon végül nem, hogy a hungaroringi diadalt nem sikerült megismételni, de Schumacher és csapattársa, Eddie Irvine is kiesett.
Már a rajtnál óriási tömegbaleset történt, de a negyedik és ötödik helyről startoló ferraris pilóták még fel tudtak sorakozni a második rajthoz. A világbajnoki címért csatázó Mika Häkkinen és Michael Schumacher az újraindítást követően összeütköztek, aminek következtében a finn versenye véget ért. A német azonban folytatta útját, sőt a kilencedik körben már az élen autózott egészen a 25. körig, amikor utolérte a lekörözés előtt álló David Coulthardot, aki a kelleténél kicsit lassabban vette be a kanyart, így a Ferrari hátulról belerohant a skót McLarenjébe. A sérült autóval mindketten behajtottak a bokszba, és Coulthardot csak külső beavatkozás mentette meg a McLaren garázsába rohanó őrjöngő Schumachertől. Közben Irvine ugyanabban a körben egy kicsúszást követően szintén befejezte versenyét, és végül a 22 fős mezőnyből mindössze nyolc pilóta ért célba. Igaz, hogy ezen a versenyen Häkkinen is kiesett, így a bajnoki pontversenyben maradt a 7 pont különbség a finn javára, de egyesek szerint a német ennél a vitatott incidensnél bukta el a vb címét.
 

 
Számos emlékezetes Belga Nagydíjat lehetne még ide felsorolni, de ezek is jól tükrözik Schumi F1-es pályafutásának nem kifejezetten egyhangú momentumait, így nem meglepő, hogy a hétszeres bajnok úgy tekint F1-es debütálásának helyszínére, mint saját életének nappali szobájára, ami valamilyen úton módon szinte mindig nagy jelentőséggel bírt pályafutása során. Legyen az egy futamgyőzelem, egy nagy fölénnyel megnyert-, vagy talán egy balszerencsésen elbukott világbajnoki cím.
Schumacher 2010-ben egy szerény hetedik hellyel bővítette ezt a listát, és ha reálisan szemléljük az erőviszonyokat, akkor idén sem számíthatunk sokkal többre, de szerencsére Spa Francorchamps éppen az a versenypálya, ahol bármi megtörténhet.
A Mercedes belgiumi futamelőzetesében a 42 éves pilóta mindenesetre egyértelművé tette, mindent megtesz azért, hogy egy újabb felejthetetlen versenyt fusson életének egyik legmeghatározóbb pályáján.
 
 
 
 
 
„A spái verseny igazán különleges lesz számomra, hiszen húsz évvel ezelőtt itt futottam első Forma-1-es versenyemet. Nehéz elhinni, hogy ilyen régen volt. Nagyon sok minden változott ebben a húsz évben, de egy valami nem: a pálya még mindi szenzációs. Szeretem ennek e helynek az adottságait, és a pálya vonalvezetését, az emelkedőkkel és lejtőkkel együtt. Spa egy központi helyet tölt be az életemben, hiszen sportkarrierem számos meghatározó eseményének helyszíne. Ezért szeretnék most köszönetet mondani rajongóimnak a támogatásukért és hűségükért, melyet a 20 év alatt, és a visszatérésem óta egyaránt kapok tőlük. Ami a versenyt illeti, mindannyian motiváltan és energiával feltöltődve térünk vissza a nyári szünetről, így megpróbáljuk igazán emlékezetessé tenni ezt a hétvégét.”

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

                                                              

 

  

Szólj hozzá

ferrari f1 jordan forma1 benetton michael schumacher belga nagydíj f1 1991 f1 1992