2011. aug 27.

Vettel idei kilencedik pole-ját szerezte meg Spában

írta: FormaNet
Vettel idei kilencedik pole-ját szerezte meg Spában

A rendkívül eseménydús, balesetekkel és nagy meglepetésekkel tarkított belgiumi időmérőn a Red Bullt továbbra sem lehetett megállítani, és Sebastian Vettel idén kilencedik alkalommal várhatja első rajtkockából vasárnapi versenyét. A bajnokság éllovasa mellől Lewis Hamilton rajtolhat, míg a második sort Mark Webber és Felipe Massa bérelte ki. Michael Schumacher csak a mezőny legvégéről vághat neki jubileumi versenyének, míg Bruno Senna első renault-s kvalifikációján máris a top10-ben végzett, és nem mellesleg csapattársa, Vitalij Petrov előtt.
 
 
Q1
Alighogy az autók kigurultak a pályára, és megkezdték az első húsz percet, máris egy baleset történt, mégpedig a 20 évfordulóját ünneplő Michael Schumacher törte össze csúnyán az autóját, amikor a 7-es kanyar kijárata után megcsúszott, majd palánknak csapódott. A Mercedes jobb hátsó kereke szabadult el, és ennek következménye volt a baleset. "Egyszer csak azt láttam, hogy a kerék megelőz"-nyilatkozta később a német, akinek itt véget is ért a szombati napja. 
 
A mezőny köztes abroncsokon vágott neki a Q1-nek, de a pályaviszonyok gyorsan javultak, végül a két McLaren és a két Red Bull felváltva foglalták el az első négy helyet, Jenson Butonnal az élen. A kiscsapatoknak a folyamatosan javuló köridők miatt kapkodniuk kellett magukat annak érdekében, hogy 107 százalékon belül maradjanak. Ez végül nem mindenkinek sikerült, sőt idén először három versenyző nem tudta teljesíteni a minimumot. Jerome d’Ambrosio, Vitantonio Liuzzi és Daniel Ricciardo sem érte el a 2:10.339-es időt, így a versenybírák jóindulatán múlik, hogy a hazai közönség előtt D’Ambrosio, illetve szerencsétlenül járt társai felsorakozhatnak-e a rajtrácsra. Schumachernél nyilván más a helyzet, mert balesete előtt még nem volt mért köre, így bár a legutolsó helyen zárt, de ilyenkor a szabadedzésen elért eredményeket veszik figyelembe.  
A Q1 legnagyobb meglepetését Heikki Kovalainen okozta, aki a 16. legjobb időt autózta, megelőzve a sauberes Kobajasi Kamuit, valamint a force indiás Paul di Restát.
Kiesők sorrendje: Di Resta, Trulli, Timo Glock, D’Ambrosio, Liuzzi, Ricciardo,Schumacher
 
 
Q2
 
Az időmérő középső szakasza sem maradt baleset nélkül, Adrian Sutil az Eau Rouge kijáratánál a vizes rázókövön megcsúszott, és érintőre vette a palánkot. A Force India eleje tört össze, és a lerepülő törmelékek miatt néhány percre piros zászlóval megszakították a futamot. A Force India nagy reményekkel érkezett Spába, de eddig nincs szerencséjük. Skót versenyzőjük már a Q1-ben elvérzett, Sutilnak pedig egy 15. hely jutott. A leggyorsabb kör végül az utolsó pillanatban Fernando Alonso neve mellé került, de mindaddig sem volt hiány izgalmas pillanatokban. Hamilton nagy forgalomban autózva az egyik leggyorsabb kört futotta meg, és közben Pastor Maldonadóval kellett legnagyobbat csatáznia, akivel ezután újra összeakadt, és dühében előbb rálegyezett, majd (bár nem egyértelmű, és a versenybírák mindenbizonnyal vizsgálják majd az ügyet), de utána mintha Maldonado húzta volna rá kocsiját a mclarenesre, aminek következtében Hamilton autója megsérült.
Hamilton az interjún később elmondta, hogy ugyan még meg kell néznie a felvételeket, de Maldonado húzta rá az autót.
Kollégája, Jenson Buttont ugyan nem keveredett ilyen "bunyóba", ennek ellenére rosszabbul járt, ugyanis egy csapatkommunikációs félreértés következtében nem jutott be a Q3-ba. 
 
Kiesők sorrendje: Buemi, Kobajasi, Button, Barrichello, Sutil, Maldonado, Kovalainen.
 
Q3
A hajrában már előkerültek a slick abroncsok, amivel az elsők között érkező Felipe Massa rögtön be is száguldott a kavicságyba, de brazil szerencsésen visszatért a pályára. A Red Bullok közé csak Lewis Hamilton tudott beférkőzni, de a brit nagyjából négy tizeddel elmaradt Vettel legjobbjától. A negyedik helyet Massa szerezte meg, aki idén másodjára tudott gyorsabb lenni spanyol kollégájánál az időmérőn, sőt nagy meglepetésre Alonsónak mindössze a nyolcadik rajthely jutott. Nico Rosberg egy remek ötödik legjobb időt autózott, a német mellől pedig Jaime Alguersuari rajtolhat.
Bruno Senna először bizonyíthat élesben a Renault-nál, és első nekifutásra nem is okozott csalódást, hiszen egy Ferrarit megelőzve a hetedik helyről vághat neki a belga futamnak, míg csapattársa, Vitalij Petrov csak a 10. legjobb időt jegyezte. 
 
Az időmérő végeredménye:
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
  

Szólj hozzá

f1 formula 1 vettel spa időmérő belga nagydíj