2011. sze 10.

A Red Bull uralta a kvalifikáció előtti utolsó szabadedzést

írta: FormaNet
A Red Bull uralta a kvalifikáció előtti utolsó szabadedzést

A Red Bull versenyzői bérelték ki az első helyeket a kvalifikáció előtti utolsó szabadedzésen, Sebastian Vettel és Mark Webber sorrendben, míg a harmadik legjobb időt Felipe Massa érte el.
 
A monzai versenyhétvége utolsó szabadedzésén a pénteki naphoz hasonlóan, ragyogó napsütés fogadta a mezőnyt. A levegő hőmérséklet 26, az aszfaltcsík 29 fokosra melegedett az egy órás tréning kezdetére.
 
Az installációs köröket követően elsőként a Team Lotus finn pilótája, Heikki Kovalainen kezdte meg a munkát, majd húsz perc elteltével már csak a két ferraris hiányzott a köridőket mérő tábláról. A sort ekkor Jenson Button vezette 1:24.489 másodperces idővel, néhány perc után azonban a Red Bullok vették át az „irányítást” Vettel és Webber sorrendben.
 
Fernando Alonso és Felipe Massa csak a második félidőben mutatta meg magát az olasz rajongótábornak, és ekkora már lassacskán előkerültek az opciós abroncsok is.
Elsőként Nico Rosberg ment 1:24 alá, de a német 1:23.875 másodperces körideje még így is egy századdal elmaradt az eddigi edzések legjobbjától, amit péntek délelőtt Lewis Hamiltonnak még a keményebb keverékeken sikerült megfutnia.
Rosberg csapattársa, Michael Schumacher szintén a lágyabb gumikon felugrott a harmadik helyre a két Red Bull közé, utánuk a két McLaren következett, míg a Ferrarik csak a 8-9. helyen álltak.
Az utolsó 10 percre már mindenki lecserélte a keményebb Pirelliket, így az edzés végére jelentős javulás volt várható a köridők tekintetében, bár ezzel együtt a forgalom is meglehetősen nagy volt.
 
Rosberg csakhamar elvesztett elsőségét, miután Webber, Massa, majd Vettel is megelőzte.
Vettel saját idején is javított, elsőre - egy kis hibával - csak a harmadik helyre futotta, de következő körében 1:23.170-es idővel átvette a vezetést. Mögötte csapattársa bő három tizeddel maradt el, míg a Ferrari brazilja már majdnem fél másodperccel. A két McLaren a negyedik-ötödik helyen zárt, a két Mercedes pedig a hatodik-hetedik helyre csúszott vissza.
A Tavalyi futamgyőztes, Alonso csak a nyolcadik legjobb időt autózta, ami majdnem egy másodperccel volt rosszabb Vettel leggyorsabb körénél.

 
A középmezőnyben a Mercedes motorokkal felszerelt Force India párosa bizonyult a legjobbnak, majd a Renault két versenyzője valamint a Sauber duója következett a sorban. A három kiscsapat előtt a Toro Rosso és a Williams pilótái felváltva foglaltak helyet.
 

Az egy órás gyakorláson Jerome D’Ambrosio tette meg a legtöbb kört (23), a legkevesebb időt pedig a Ferrari versenyzői töltötték a pályán (14-14- kör). 

Harmadik szabadedzés eredménye:

FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 vettel red bull szabadedzés monza olasz nagydíj