2011. sze 10.

Montezemolo a félreértelmezhető szabályokat is okolja a kudarcokért

írta: FormaNet
Montezemolo a félreértelmezhető szabályokat is okolja a kudarcokért

Az Olasz Nagydíj, mint a Ferrari hazai versenye nem kezdődött túl fényesen a maranellói gárda számára, hiszen Fernando Alonso csak a negyedik, míg brazil csapattársa, Felipe Massa a hatodik rajtkockát szerezte meg a mai időmérőn. A csapatkommunikáció már a héten elkezdődött, és Stefano Domenicali kijelentette, hogy az idei év volt az utolsó kudarcokkal teli szezon. Most a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo folytatta Domenicali gondolatmenetét. Miután a kvalifikáción meglátogatta a csapatot, és a bokszutcából köszöntötte a Tifosit, az elnök elmondta, hogy a Ferrari rövidesen visszatér a csúcsra, és ehhez nincs szükségük Adrian Newey technikai tudására sem.
 
A Ferrari csapatvezetése egyre nagyobb hangsúlyt fektet a jövő évi bajnokságra, legalábbis ami az elmúlt napok kommunikációját illeti, hiszen Stefano Domenicali után most a maranellóiak elnöke, Luca di Montezemolo lelkesítette a csapat hatalmas szurkolótáborát azon kijelentésével, hogy jövőre már egy teljesen más filozófiával épített innovatív autóval kezdik meg az évet, így reális esélyt látnak arra, hogy megtörjék a Red Bull nyomasztó dominanciáját.
 
Montezemolo elismerte, hogy el akarták csábítani Adrian newey-t a Red Bulltól, ugyanakkor a zseniális szakember nélkül sincs kétségbeesve.
 
”Természetesen ajánlatot tettünk, azért, hogy mint az elmúlt húsz évben, most is nálunk legyenek a legjobb szakemberek, és a legjobb pilóták. Tisztelem mindazt, amit elért. Ez többé-kevésbé ugyanaz mint a pilótáknál, de teljesen biztos vagyok abban - elismerve Adrian Newey minden eredményét -, hogy képesek vagyunk egy versenyképes autót építeni a következő évre, mert tudom, hogy az embereimet nem szabad alábecsülni, hiszen csak meg kell nézni, hogy az elmúlt 11 évben hány világbajnokságot nyertünk meg. Minden tiszteletem Adriané, ugyanakkor elégedett és boldog vagyok a szakembereimmel, és a világ egyik legjobb pilótája, Fernando Alonso is láthatóan elégedett, és jó reakciókat kapok Felipétől is.”
 
Montezemolo emlékeztetett mindenkit arra, hogy a Ferrari az elmúlt évtizedben rendszeresen részt vett a bajnoki címért zajló küzdelemben, ezért minden oka megvan arra, hogy bizakodjon a következő szezonnal kapcsolatban, melyben a következő célokat határozta meg:
"Nyerni. Nem lehetek elégedett, mert a szezon elején még nem volt versenyképes autónk. Belefáradtam abba, hogy az utolsó versenyen bukjuk el a világbajnokságot, és ez már nem egyszer fordult elő az utóbbi években. Emlékezzünk vissza mi történt 2008-ban, vagy mi történt Fernandóval tavaly AbuDzabiban. Szóval a következő szezonra elvárok egy versenyképes autót, tiszta szabályokat, és azok konkrét értelmezését, nem úgy, mint 2009-ben. Remélem képesek leszünk egyértelmű szabályok mellett ismét világbajnokságot nyerni."

 
Az elnök cáfolta azt a pletykát, miszerint a következő években indulna az olaszországi miniszterelnök választáson. Arra a kérdésre, hogy mennyire erős a kötődése jelenleg a Ferrarihoz, Montezemolo a következőt felelte:
 
"Nagyon erős. Erősebb, mint valaha. Ha megnézzük ezt a hétvégét, tegnapelőtt 400 ügyfél előtt bemutattuk az új 458-as Spydert, ma pedig egy szenvedélyes versenyhétvégének kezdünk neki, ami minden évben különleges. Hétfőn repülök Frankfurtba a motorshow-ra. Nagyon elfoglalt vagyok a Ferrari kapcsán, és mellette részmunkaidőben még a FIAT elnöke. Szóval az össze időmet a Ferrarinak adom, de a legfontosabb, hogy jövőre visszaszerezzük a világbajnoki trófeát."
 

Montezemolo tehát Stefano Domenicalihoz hasonlóan rendkívül optimistán tekint a következő szezonra. Nyilatkozatából azonban az derül ki, hogy véleménye szerint a kudarcok (legalábbis részben) a nem egyértelmű szabályoknak, illetve az eltérő szabályértelmezéseknek köszönhetőek.  

FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

ferrari f1 formula 1 luca di montezemolo olasz nagydíj