2011. sze 13.

Statisztikák, érdekességek az Olasz Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek az Olasz Nagydíj után

A 2011-es szezon 13. állomásán, az Olasz Nagydíjon Sebastian Vettel egy újabb győzelemmel közel került ahhoz, hogy a szezonzáró előtt öt futammal, már Szingapúrban minden idők legfiatalabb kétszeres F1-es világbajnoka legyen.
 
 
- Sebastian Vettel eddigi nyolc diadalával, négy második-, és egy negyedik helyével jelenleg 112 pontos előnnyel vezeti a bajnoki pontversenyt, a második helyen álló Fernando Alonso előtt. Ahhoz, hogy a német már a következő nagydíjon világbajnok legyen, összesen 125 egységnyi előnyt kell begyűjtenie a versenynaptár egyetlen éjszakai futamán, vagyis ha további 13 ponttal elhúz, akkor már matematikailag is befoghatatlan, ergo, a szingapúri éjszakában már ünnepelheti második vb trófeáját.
 
Ez nyilvánvalóan nem lesz könnyű menet számára, hiszen ehhez többek között az kellene, hogy az a Fernando Alonso, aki tavaly megnyerte a Szingapúri versenyt, két hét múlva ne álljon itt dobogóra. Viszont ha ez megvalósul (és közben Button és Webber nem lesz dobogós), akkor Vettel a történelem egyik legkorábban vb címet ünneplő Nigel Mansell mellé sorakozik be, aki 1992-ben öt futammal a szezon vége előtt, a Hungaroringen tett szert behozhatatlan előnyre. Ennél sikeresebb évet csak Michael Schumacher könyvelhetett el 2002-ben, amikor az idény vége előtt hat versennyel, Franciaországban eldöntötte a bajnokságot.
 
- Vettel F1-es pályafutásának 25. rajtelsőségét szerezte meg az Olasz Nagydíj időmérő edzésén, ami éppen egyharmada annak, amennyiszer rajthoz állt a király-kategóriában, azaz a német minden harmadik versenyét a legjobb helyről kezdhette meg. A pole pozíciók örökranglistáján már a nyolcadik helyre lépett előre, olyan világbajnokokat megelőzve, mint Niki Lauda és Nelson Piquet (24-24 pole). Még egy rajtelsőség, és már idén beérheti Mika Häkkinent (26), illetve további négy pole-lal az ötszörös világbajnok legendát, Juan Manuel Fangiót (29).
 
- A futamgyőzelmek statisztikájában Vettel 18 F1-es diadalával beérte a 13. helyen álló Kimi Raikkönent, a legközelebbi „legyőzendő” pilóta pedig szintén Mika Häkkinen, aki pályafutása során kereken 20 F1-es győzelmet jegyzett.
 
- Vettel az idei szezon eddigi 13 versenyének közel 66.97 százalékát töltötte az élen, ami nem sokkal marad el Nigel Mansell 1992-es rekord teljesítményétől, amikor a brit a szezon 16 versenyének összesen 1036 köréből 694-et töltött az élen, ami arányaiban 66.99 százaléknak felel meg. Ha az arányokat vizsgáljuk, akkor Mansellt egyetlen egy versenyző előzi meg, mégpedig Jim Clark, aki 1963-as szezon nagydíjainak összességében 71.47 százalékát vezette (506/708).
2011. Élen töltött körök száma:
1. Sebastian Vettel 521/778 - 66.97%
2. Lewis Hamilton 99/778 - 12.72%
3. Fernando Alonso 61/778 - 7.84%
4. Jenson Button 58/778 - 7.46%
5. Mark Webber és Nico Rosberg 17/778 - 2.19%
7. Felipe Massa 5/778 - 0.64%
 
- A német versenyző óriási dominanciáját nyilvánvalóan pontjai igazolják leginkább, és nem csak 112 pontos előnye, de ha a három topcsapat hat versenyzője utáni ponttáblázatot vizsgáljuk, vagyis a hetedik helytől lefelé, akkor kiderül, hogy Vettelnek már több pontja van (284), mint a többieknek összesen. A hetedik helyen álló Nico Rosbergtől, egészen a 19. helyen sorakozó, egy pontos Pastor Maldonadóig, az összesen 13 versenyző 283 pontot gyűjtött eddig.
 
- Idei nyolcadik futamgyőzelmével Vettel nem csak második monzai diadalának örülhetett, de megszakította a Renault olasz versenypályához kötődő 16 évnyi nyeretlen sorozatát. Vettel előtt ugyanis utoljára 1995-ben nyert itt futamot Renault motorral hajtott autó, mégpedig Johnny Herbert Benettonja. Pole-ból pedig utoljára 1997-ben rajtolhatott a Jean Alesi által vezetett Benetton-Renault.
 
- A Red Bull összességében 23. győzelmét könyvelte el a hétvégén Olaszországban, így az örökranglistán beérte a nyolcadik helyen álló Tyrrellt. Az osztrák alakulat idén még eggyel feljebb tornázhatja magát a listán, ehhez még négy győzelemre van szüksége, és akkor utoléri a hetedik helyen lévő Benettont.
 
- Fernando Alonso harmadik helyével immár F1-es pályafutásának 70. dobogóját ünnepelhette, amivel jelenleg a negyedik helyen áll a dobogós helyezések rekord listáján.
1. Michael Schumacher: 154
2. Alain Prost: 106
3. Ayrton Senna: 80
4. Fernando Alonso: 70
Alonso harmadik helye egyben a Ferrari 650. pódiumát jelentette.
 
- Lewis Hamilton Monzában lecsúszott a dobogóról, de a verseny leggyorsabb körét megfutotta. 2007 óta tartó király-kategóriás szereplése óta ezt összesen 11 alkalommal sikerült elérnie, éppen annyiszor, mint Mark Webbernek, vagy az 1964-es világbajnoknak John Surteesnak.
 
- Mark Webbernek megszakadt a  tavalyi Brazil Nagydíj óta tartó pontszerző sorozata, ami azt is jelenti, hogy a Red Bull 14 verseny után először nem tudott mindkét autójával pontszerző helyen célba érni, illetve mivel Webber kiesett, így már csak Sebastian Vettel az egyedüli a mezőnyben, aki idén még minden versenyen meglátta a kockás zászlót.
 
- A konstruktőri csatában a Force India utolérte, sőt egy ponttal megelőzte a Saubert, miután Kobajasi Kamui és Sergio Perez is idő előtt kiesett a versenyből, miközben Paul di Resta négy pontot szállított csapatának. Ha az indiai alakulat meg tudja őrizni előnyét a riválisokkal szemben, akkor eddigi legsikeresebb szezonját zárhatja a tavalyi 7. hely után.

 
- Jaime Alguersuari F1-es karrierjének legjobb eredményét érte el az Olasz Nagydíjon megszerzett hetedik helyével, illetve csapata is régen örülhetett már hasonlóan szép eredménynek. Legutoljára ugyanis még 2009-es Brazil Nagydíjon, Sebastien Buemi ért hetedikként célba, azóta pedig az olasz kiscsapat maximum néhány nyolcadik helyet tudott felmutatni, egészen a múlt vasárnapig.
 
- Bruno Senna a Renault-nál mindössze második versenyét futotta Monzában, és kilencedik helyével máris megszerezte első Forma1-es pontjait.
 
- Vitantonio Liuzzi – Vettelhez hasonlóan – 75. nagydíját teljesítette hazájában, ami cseppet sem hozott neki szerencsét, hiszen újonc csapattársa most először gyorsabb volt nála a kvalifikáción, nem beszélve versenyéről, ahol még az első kanyarig sem jutott…
 
- Ebben a szezonban az Olasz Nagydíjon történt a legkevesebb bokszkiállás, ezt megelőzően Melbourne tartotta az idei negatív rekordot 44 bokszkiállással, míg a legtöbb (85) a Hungaroringen történt.
 
- Végül egy újabb történelmi rekord: Az Olasz Nagydíj első öt célba érő versenyzője (Vettel, Button, Alonso, Hamilton és Schumacher) mind világbajnok, ilyen pedig még egyszer sem fordult elő a széria több mint hat évtizedes történelme során.
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 

  

Szólj hozzá

f1 formula 1 2011 f1 statisztika monza olasz nagydíj